6. številka revije TIM

Novica iz dne 13.2.2018

6. številka revije TIM

Izšla je 6.  številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2      California Dreamin'
5      Nike orion
8      RWD-8 / RVD-8
10    RVD-8 V kraljevini Jugoslaviji
12    Stearman pt-17 kaydet (revell, kat. št. 03957, m: 1 : 48)
16    Svetleče valentinovo srce
18    Novo na trgu
19    Suhorang, bandabi in hokej
24    Alarmna podporna enota
28    Rezalnik stiropora
32    Zbijalček
33    9. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev
34    Opletanje steklenic
36    Okrasne črke
38    Modeliranje s cementom

Iz vsebine: 

RWD-8 / RVD-8

RWD-8 je bilo v tridesetih letih prejšnjega stoletja najbolj priljubljeno poljsko letalo za šolanje vojaških in civilnih pilotov. Tri letala tega tipa so po licenci izdelali tudi v nekdanji jugoslovanski letalski tovarni Rogožarski v Beogradu.
Skupina letalskih konstruktorjev, ki je delovala v poljski letalski tovarni DWL (Doświadczalne Warsztaty Lotnicze) s sedežem v Varšavi in so jo sestavljali Stanislaw Rogalski, Jerzy Derzewiecki in Stanislaw Wigura, je s svojim projektom, imenovanim RWD-8, zmagala na natečaju poljskega vojaškega letalstva za novo šolsko letalo, ki naj bi se uporabljalo za šolanje vojaških pilotov. Omenjeni konstruktorji so skupaj delovali od leta 1927 in zasnovali več letalskih projektov, ki so bili tudi uresničeni in bolj ali manj uspešni. To so bila letala RWD-2 (izdelano v 4 primerkih), RWD-3 (1), RWD-4 (9), RWD-5 (20), RWD-6 (3) in RWD-7 (samo prototip). Njihov projekt RWD-8 pa je bil tako uspešen, da so izdelali kar okoli 550 primerkov tega letala.

SVETLEČE VALENTINOVO SRCE

Valentinovo, dan zaljubljencev, je vsako leto 14. februarja. Seveda se pojavi vprašanje, kaj podariti izbranki svojega srca. Lahko ji kaj kupimo, še bolje pa je, da ji pripravimo presenečenje in ji kaj lastnoročno izdelamo. Ena od možnosti je izdelava lesenega srca, ki ga osvetlimo s pomočjo lučk, na osrednji del pa napišemo posvetilo. Pomagali si bomo kar s setom 10 novoletnih lučk rdeče barve, ki so prvotno namenjene okrasitvi ob novoletnih praznikih. Ne samo, da je tak set cenovno zelo ugoden, vsebuje tudi ohišje za bateriji in stikalo za vklop oziroma izklop, ne nazadnje pa se izognemo zamudnemu spajkanju. Ker so za lučke običajno v rabi LED svetleče diode, je poraba energije zelo majhna, segrevanja pa praktično ni.

REZALNIK STIROPORA

Med pripomočki v modelarski delavnici je eden od pogosteje uporabljanih rezalnik za toplotno obdelovanje stiropora in podobnih penastih materialov, ki je dovolj preprost, da ga lahko izdelamo sami. Za izdelavo ogrodja te naprave potrebujemo nekaj različnih aluminijastih profilov: profil z utori s presekom 45 × 45 mm, profil z utori 23 × 23 mm, kotni profil 50 × 50 mm z debelino stene 3 mm, U-profil 40 × 40 mm z debelino stene 4 mm  in ploščato palico 80 × 5 mm. Za spajanje naštetih profilov sem predvidel standardne kotne vezne elemente za profile z utori. Vse profile in elemente za njihovo sestavljanje lahko kupite v podjetju Minitec v Celju ali AlCu v Kamniku. Točne dolžine posameznih profilov bodo navedene v opisu vsakega posameznega sklopa. Poleg omenjenih sestavnih delov bomo potrebovali še nekaj vijakov, podložk in matic ter bukovo vezano ploščo debeline 15 mm.

MODELIRANJE S CEMENTOM

Ali ste vedeli, da lahko v zadnjem času vse bolj priljubljene okraske iz cementa zdaj izdelamo tudi brez uporabe kalupov za vlivanje? To je mogoče narediti s posebno cementno mešanico za modeliranje, ki omogoča, da lahko izdelamo tudi večje okrasne predmete. Na prvi pogled delujejo takšni predmeti zelo težki, dejansko pa so glede na velikost zelo lahki, saj lahko s cementno modelirno maso obdamo tudi osnovo iz stiropora.
V izdelek s cementnim videzom lahko preobrazimo različne predmete, kot so lesene škatle, steklenice, vaze in plastenke, ali pa gnetljivo maso oblikujemo z rokami in sprostimo svojo kiparsko žilico.
Za delo potrebujemo cement za modeliranje, vodo, rokavice za zaščito in posodo, v kateri bomo vse skupaj zmešali. Cement in vodo zmešamo v razmerju 9 : 1 (devet delov cementa in en del vode). Vodo dodajamo postopoma, da dobimo gosto gnetljivo maso. Najbolje je, da maso pripravimo z ročnim mešanjem. Obdelovalni čas tako pripravljene mešanice je ena ura, končani izdelki pa se sušijo nekaj dni. Modelirni cement se posuši na zraku in ne zahteva nobenega dodatnega utrjevanja.

 

Datum: 
torek, 13. Februar 2018