7. številka revije Tim

Novica iz dne 12.3.2018

7. številka revije Tim

Izšla je 7.  številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2          Železniške miniature in dodatki (1. del) - Nürnberg, 31. januar – 4. februar 2018
6          RV-model jadrnice s pomožnim električnim pogonom
9          Rogožarski RVD-8 (2. del)
12       M-60PB – prvi jugoslovanski oklepni transporter (Triglav model, M 1 : 35)
15       Avro shackleton AEW.2 - (Revell, kat. št. 04920, M: 1 : 72)
18       Douglas DC-4 Balair - (Revell, kat. št. 04947, M: 1 : 72)
20       Akumulatorski polnilnik
25       Arkadni avtomat v šoli
28       Rezalnik stiropora (2. del)
36       Novo na trgu
38       Koledar tekmovanj 2018
30       Red v predalih
34       Razigran pomladni okras
37       Velikonočna gos

Iz vsebine: 

RV-MODEL JADRNICE S POMOŽNIM ELEKTRIČNIM POGONOM

RV-model jadrnice, ki ga predstavljamo v tem prispevku, po zasnovi malce spominja na tistega, ki je bil predstavljen v 9. številki lanskega letnika revije Tim. V tej različici ima izboljšana jadra in dodan elektromotor za plovbo v primeru brezvetrja. Model je nekoliko krajši, v dolžino meri le 500 mm, kar prispeva k njegovi okretnosti, za izdelavo pa je potrebnega tudi nekoliko manj materiala. Model je mogoče preprosto razstaviti, zato s prevažanjem ne bomo imeli težav. Če želimo, da bo še bolj podoben resničnemu plovilu, ga lahko dodatno opremimo s sedeži, bojami, varnostno ograjo in še čim, kar se najde na pravih jadrnicah.

M-60PB

Dobrih deset let po drugi svetovni vojni, ko si je jugoslovanska industrija že precej opomogla, so se začele porajati ideje o lastnem oklepnem transporterju, ki bi bil plod domačega znanja in tehnologije. Že takoj na začetku je bilo jasno, da so se zgledovali po ameriškem M113, čeprav kakih večjih podobnosti, razen morda oblike, nista imela.

Odločitev za izdelavo OT je padla leta 1957, naslednje leto pa je bil že narejen prvi prototip. Do začetka serijske proizvodnje je nato minilo še deset let. Skupno je bilo izdelanih 790 oklepnikov, od katerih jih je bilo 190 prodanih Iraku.

Osnovni namen transporterja je bil podpora tankovskim enotam s prevozom pehote, vendar se je kmalu pokazalo, da šestvaljni FAP-ov dizelski motor z močjo 104,4 kW ni bil kos zadani nalogi. Poleg slabotnega motorja je bila tu še transmisija, ki se je pogosto kvarila, pa tudi zavore in hlajenje motorja niso izpolnili pričakovanj. Zamisel je bila, da bo OT M-60 amfibija, vendar zaradi teže in svojske konstrukcije tudi prazen ni bil ploven.

Osnovno oborožitev sta sestavljala puškomitraljez M-53 kalibra 7,92 mm v sprednji oklepni plošči poleg voznika in protiletalski mitraljez browning M2 kalibra 12,7 mm na desni strani za mitraljezom. Ker operater na protiletalskem mitraljezu ni imel nobene zaščite, je bil seveda lahka tarča nasprotnikov.

ARKADNI AVTOMAT V ŠOLI

V začetku zgodovine računalništva, ko so bili računalniki še veliki kot omare in kljub temu, da so zasedali cele hale ter porabljali enormne količine električne energije, se niso še niti malo približali računski moči povprečnega sodobnega pametnega telefona. Takrat je bila že misel, da bi računalnike uporabljali tudi za zabavo, skoraj nepojmljiva. Zato ni čudno, da se je v obdobju, preden so se računalniki pojavili v vsakem domu, večina ljudi seznanjala z računalniškimi igrami le prek arkadnih avtomatov. Ti so bili postavljeni na javnih mestih, kot so zabaviščni parki, igralnice, hoteli in gostilne. Ponekod so obstajale celo arkadne igralnice, kjer so bili postavljeni izključno tovrstni avtomati (Oglejte si film Tron). Ker so bili avtomati postavljeni na takih lokacijah, je bilo treba igranje plačati z žetoni, igre pa so bile zasnovane tako, da so bile čim bolj preproste in se jih je bilo zlahka mogoče naučiti, uporabnika pa so povsem zasvojile. V primerjavi s sodobnimi računalniškimi igrami niso bile »naložene« na operacijskem sistemu kakršni so na primer Linux, Win ali Mac, temveč so bile na namenskih čipih. Tehnološki napredek je te avtomate potisnil v pozabo, vendar se takratne igre zaradi nekaterih zanesenjakov, ki so jih izluščili s čipov, zdaj lahko najdejo celo na spletu. Igranje večine teh iger je dandanes mogoče prek emulatorjev na spletu ali ob namestitvi ustreznega emulatorja na naš računalnik.

RAZIGRAN POMLADNI OKRAS

V tem prispevku predstavljamo dve pomladni ideji za ustvarjanje s papirjem – pomladni venček in cvetoča voščilnica –, ki ju lahko povežemo tudi z velikonočnimi prazniki. Naveličani zimske sivine s pisanimi in barvitimi papirji v prostor vnesemo pomladno razigranost.

Pomladni venček izdelamo tako, da iz pisanega papirja ustvarimo prikupne rozete, ki jih lahko naredimo v več velikostih.

V ta namen potrebujemo pisane papirje (od 80 do 130 g/m2), lepilo za papir, tekstilni trak za pentljico in dekorativne dodatke po želji (ptički, jajčka, papirnate rožice …).

Pri izdelavi si lahko pomagamo z origamijskimi papirji, ki so ravno prav debeli, da lepo držijo obliko. Uporabimo večbarvne papirje ali papirje s poljubnim vzorcem.

 

Datum: 
ponedeljek, 12. Marec 2018