7. številka revije Tim

Novica iz dne 18.3.2019

7. številka revije Tim

Izšla je 7. številka revije TIM v šolskem letu 2018/2019. V njej najdete naslednje vsebine:

  2     Železniške miniature in dodatki - Nürnberg, 30. januar – 3. februar 2019
  6     RV model akrobatskega letala
  9     Model turške dvojambornice gület (7. del)
12     M-87 Orkan
14     Utva 251 (BC-3) trojka
18     Samogradnja maket lokomotiv (2. del)
20     Pz.kpfw VI tiger I ausf.H - (Revell, kat. št. 03262, M: 1 : 72)
24     Detektor mišk
29     Izdelajmo sestavljanko - Ptice na drevesu
33     Koledar tekmovanj 2019
36     Papirna vrtnica ob dnevu žena
38     Tradicionalni pirhi na sodoben način
40     Novo na trgu

Iz vsebine

ŽELEZNIŠKE MINIATURE IN DODATKI

Sejem igrač v Nürnbergu je letos praznoval častitljiv jubilej, tj. 70-letnico neprekinjenega izvajanja, in ga upravičeno štejemo za najpomembnejši tovrstni dogodek na svetu. Letošnjega je spet zaznamovala izjemna mednarodna udeležba, saj so se ga udeležili proizvajalci iz 131 držav. Kakovost dogodka bogatijo tudi številne inovacije, ki iz leta v leto spremljajo svet igrač, med katere se uvrščajo tudi hobijske makete in modeli.

Oglejmo si trende in ponudbo proizvajalcev železniških maket in opreme. Prihodnost modelnih železnic je v verodostojni izdelavi in digitalizaciji. Čim bolj podrobna replika izvirnika ostaja poglavitna zahteva pri upodabljanju v miniaturi, medtem ko je digitalizacija na maketah namenjena zabavi in še zanimivejši ponazoritvi realnega dogajanja. Proizvajalci so spoznali, da je trg premajhen, da bi se lahko osredotočili samo na eno ciljno skupino, zato se trudijo obvladovati ravnotežje med poceni in preprostimi ter visokokakovostnimi izdelki za otroški svet, hkrati pa zadovoljiti tudi zahtevne vitrinske zbiratelje in tehnološke navdušence. 

UTVA 251 (BC-3) TROJKA

S trojko, prvim po drugi svetovni vojni izdelanim motornim letalom v Jugoslaviji, ki je bilo plod domačega znanja, je bilo omogočeno množično šolanje civilnih pilotov. Čeprav so bile trojke v uporabi samo eno desetletje, so zapustile neizbrisen pečat na podočju športnega letenja v nekdanji Jugoslaviji.

Športno turistično letalo utva 251 (BC-3), popularno imenovana trojka, je nastalo na podlagi razpisa iz leta 1946, ki je predvideval izdelavo različnih tipov letalV njem je bila predstavljena analiza nujne obnove domače letalske proizvodnje. V razpisu je bil tudi predlog za izdelavo 50 turističnih in 50 športnih letal. Eden od ciljev razpisa je bila tudi ponovna vzpostavitev delovanja aeroklubov po Jugoslaviji, v katerih naj bi se šolali mladi športni piloti, kar bi bilo koristno tudi za vojaško letalstvo.

Zahteve za novo turistično letalo so bile naslednje: moralo bi biti dvosedo, enokrilno in z zaprto kabino, v kateri bi pilota sedela drug poleg drugega. Letalo naj bi imelo leseno konstrukcijo, krmilne površine pa naj bi bile prevlečene s platnom. Podvozje naj bi bilo fiksno, repno kolo pa naj bi imelo napravo za nastavitev vožnje v ravni smeri. Material za izdelavo letala naj bi bil v veliki meri domačega porekla.

RV MODEL AKROBATSKEGA LETALA

V tem prispevku je predstavljen postopek gradnje nekoliko poenostavljenega modela letala za akrobatsko letenje, ki mu močan motor in trdna konstrukcija omogočata hitro letenje in izvajanje drznih akrobacij. Gre za model, ki je zgrajen pretežno iz umetnih mas oziroma penastih gradiv, zato je lahek in ni zahteven za izdelavo. Predviden je za pogon z elektromotorjem, za krmiljenje pa je treba vanj vgraditi še komponente RV-naprave. Ob koncu gradnje je treba poskrbeti še za privlačen zunanji videz. Ker je konstrukcija pretežno iz penastih materialov, površina pa prekrita z lakiranim papirjem, ga lahko pobarvamo z barvami na akrilni osnovi v pršilki oziroma s posebnimi barvami za stiropor, model pa opremimo še z nalepkami po svojem okusu.

IZDELAJMO SESTAVLJANKO PTICE NA DREVESU

 
Sestavljanke oziroma puzzle so dobro znana in splošno razširjena oblika igre, zabave in učenja. Z njimi si ne krajšajo časa samo otroci, ampak tudi starejši, ki za sestavljanje kakšnega posebno zapletenega motiva iz nekaj tisoč ali celo nekaj deset tisoč koščkov lahko porabijo več mesecev. V Timu smo objavili že več načrtov za različne sestavljanke (na primer morsko sestavljanko v februarski številki leta 2012), saj jih v samogradnji z nekaj orodja in spretnosti sploh ni težko izdelati. Tokrat pa smo kot vodilni motiv izbrali ptice na drevesu, saj bo vsak čas pomlad, ko drevje ozeleni in se pticam, ki so zimo preživele pri nas, znova pridružijo še selivke.

Datum: 
ponedeljek, 18. Marec 2019