8. številka revije TIM

Novica iz dne 3.4.2017

8. številka revije TIM

Izšla je 8. številka revije TIM v šolskem letu 2016/2017. V njej najdete naslednje vsebine:

Plastične makete na sejmu v Nürnbergu novosti 2017, Revell
Model šolskega avtobusa
Goddardova raketa
Model hidrogliserja jastog (3. del)
Drsalec deki
Koledar modelarskih tekmovanj 2017
Novo na trgu
Messerschmitt Me 262 B-1/U1 (Revell, kat. št. 04995, M: 1 : 32)
Nochove figurice na maketah malih železnic
Naredimo anteno
DCC-dekoder modelne železnice (1. del)
Barvanje in okraševanje pirhov
Slovenska kulturna dediščina in izdelava ljubljanske butarice
Dekupaž – preobrazba lesene pručke in obutve
Zajčki iz volne

Povzetke nekaterih člankov si preberite spodaj ali pa jih prenesite v .pdf formatu na svoj računalnik tukaj. Revijo lahko tudi naročite – več informacij je na voljo na tej povezavi.

 

Povzetki izbranih člankov

MODEL ŠOLSKEGA AVTOBUSA

Tako kot so črni taksiji in rdeči dvonadstropni avtobusi značilnost Londona, so do skoraj 14 m dolgi rumeni šolski avtobusi s svojo 130-letno zgodovino značilnost ameriškega in še zlasti kanadskega cestnega prometa. Skoraj 500 tisoč teh robustnih in varnih ter za naše pojme kar nekoliko preveč špartansko opremljenih vozili, ki drdrajo po tamkajšnjih mestih in vaseh, v enem šolskem dnevu prepelje okoli 27 milijonov učencev in več kot polovico študentov v šolo ter domov, pa tudi na različne prireditve in izlete. Obstaja več izvedb, ki se razlikujejo po številu sedežev (od 10 do 90) in možnostih prevažanja oseb v invalidskih vozičkih. Za ta namen so bili starejši modeli opremljeni z izvlečljivo klančino na zadnji strani, sodobnejši pa imajo ob strani priročnejšo hidravlično dvižno ploščad. Vse zahteve glede oblike in izvedbe šolskih avtobusov, pogonskih sklopov, dodatne opreme in varnostnih sistemov natančno določa država, proizvajalci in izvajalci prevozov pa jih morajo dosledno upoštevati.

 

DRSALEC DEKI

Model drsalca za izstreljevanje s pomočjo frače, ki ga predstavljamo v tem prispevku, je prostoleteč jadralni model, ki ga lahko spuščamo na prostem ali v dvoranah. Izdelan je iz balze in je namenjen začetnikom. Mladi modelarji se bodo z izdelavo tega preprostega drsalca seznanili z obdelavo tega lahkega tropskega lesa, njegovo površinsko zaščito in osnovami letenja s preprostim jadralnim modelom.

Za izdelavo potrebujemo plošče lahke balze debeline 1,5 mm za stabilizatorja, srednje lahke balze debeline 3–4 mm za krilo, trdo balzo debeline 5 mm za trup, smrekovo letvico 3 x 5 x 160 mm za ojačitev trupa, jekleno žico premera 0,5 mm za štartno kljuko, sukanec, plastelin za obtežilo, belo lepilo za les ali gostejše cianoakrilatno lepilo za hitrejše lepljenje, prozoren akrilni ali nitrolak, smukec za osebno nego in leseno paličico z elastiko za fračo.

 

NOCHOVE FIGURICE NA MAKETAH MALIH ŽELEZNIC

V šesti številki letošnjega letnika revije TIM smo objavili krajši prispevek o figuricah strojevodij v svetu malih železnic. Ker je bilo zanj precej zanimanja, smo se odločili pripraviti še nekoliko razširjen članek o figuricah, ki pripomorejo k upodobitvi nekega dogodka in pričarajo pristno vzdušje na železniških maketah in dioramah.

Podjetje Noch, ki je v zadnjem času eden izmed največjih ponudnikov tovrstne opreme, ponuja široko paleto raznovrstnih figuric za železniške makete v velikostih H0, TT, N in Z. Pričakovano je najbogatejša ponudba figuric v priljubljenem merilu 1 : 87 (H0), kjer lahko izbiramo med velikimi pakiranji figuric (nad 100 kosov), srednje velikimi (od 15–30 kosov) in manjšimi pakiranji (od 3–6 kosov).

 

SLOVENSKA KULTURNA DEDIŠČINA IN IZDELAVA LJUBLJANSKE BUTARICE

Cvetno nedeljo pozna velika večina ljudi na vasi in v mestu. Ponekod nesejo k blagoslovu samo oljčne vejice in zato nedelji pravijo tudi oljčnica ali oljčna nedelja. Navade in načini, kako povezati zelenje, so različni, prav tako imena za povezano zelenje. Imena cvetnonedeljskega zelenja kažejo na to, da je prvotno na tem zelenju viselo tudi pecivo (beganica, pegelj, potica, prajtelj, presmec, presta …). Dandanes ga nanj obešajo še v redkih krajih v Zgornji Savinjski dolini. Znana so še druga imena za zelenje: breme, butara, cvetnik, cvetni žegen, drenek, faš, fašine, hosta, kravji žegen, leseni žegen, močerada, palma, presmec, presnec, pušelj, pušeljc, rep, snop, šop, veja, vejnik, vivnik …

V preteklosti je butaro navadno delal gospodar ali gospodinja, lahko pa tudi družinski član, ki je imel spretnejše roke. Vedno je bilo to slovesno in resno opravilo, ki so mu otroci radi prisostvovali. Ko je bila butara narejena, so jo še okrasili z jabolki in pomarančami, če so jih imeli. Pisane butarice s pobarvanimi oblanci, ki so znane kot ljubljanske butarice, so prvi izdelovali vaščani iz naših okoliških krajev Šentjakoba in Podgorice, pozneje pa še iz Zaloga, Zadobrove in Sostra. Za manjše otroke jih danes nekateri starši kupijo, ker ima vsak otrok rad svojo pisano butarico, hišna butara pa je še vedno doma narejena iz zelenja po stari tradiciji, čeprav je tudi vsaj tribarvna, narejena iz obarvanih oblancev.

Naslovnica 8. številke revije TIM v ŠL 2016/2017
Šolski avtobus
Drsalec deki
Figurice
Butarice
Datum: 
ponedeljek, 3. April 2017