8. številka revije Tim

Novica iz dne 7.4.2021

8. številka revije Tim

Izšla je 8. številka revije TIM v šolskem letu 2020/2021.

V njej najdete naslednje prispevke:

1     Uvodnik                                
2     Model prekucnika                            
6     Maketa savudrijske batane (2. del)                
10     Kolesarski nosilec za pametni telefon                
15     Kolesar na vetrni pogon                        
20     Izdelava diorame v merilu 1 : 35 (2. del)                
22     Prijemalka za barvanje majhnih delov                 
24     Plastična maketa letala Messerchmitt Bf 109 F-2        
27     Reševanka z dvema žebljema                    
29     Potujoča voda in mavrica                         
30     Teslov visokonapetostni generator                 
35     Popravilo priključnega kabla in električnega podaljška    
36     Vrbova piščal                            
38     Mobil z lastovkami                            
41     Ogrlice z geometrijskimi liki iz usnja                
45     Pisani namizni prt                            
46     Novo na trgu                                
47     Nagradna uganka za bistre glave                    
         Padalo Leonarda da VincijaIz vsebine

Iz vsebine

MODEL PREKUCNIKA

Dandanes v vseh večjih trgovinah z električnim orodjem, občasno pa tudi v nekaterih trgovskih centrih že za manj kot 100 EUR prodajajo električne rezljače (dekupirne žage), s katerimi je – seveda ob uporabi žagic z večjimi zobci – mogoče hitro in natančno žagati célo vrsto gradiv do največje debeline okrog 50 mm. Takšno orodje je nepogrešljivo v šolskih delavnicah in modelarskih klubih, brez posebnega oklevanja pa si ga privoščijo tudi tisti modelarji, ki temu svojemu hobiju namenjajo nekoliko več prostega časa. In prav njim je namenjen ta članek, ki opisuje gradnjo modela prekucnika iz 10 mm debele vezane plošče. Izdelek je resda nekoliko večji – dolg je 37,2 cm, širok 21,6 cm in visok 18,2 cm, a je tudi temu primerno vzdržljiv, zato brez omembe vrednih posledic lahko prenese celo nekoliko 'zavzetejšo' igro v peskovniku. (Če načrt pomanjšate za 50 % in uporabite 5 mm debelo vezano ploščo, boste dobili za polovico manjši model.)

MAKETA SAVUDRIJSKE BATANE (2. del)

Drugo nadaljevanje gradnje makete savudrijske batane najprej natančno opisuje izdelavo in namestitev reber, mankulov in nosilca bracare z bracaro sámo, paramezala, zbaje in krmene palubice ter montažo šipe in bokoščitnic. Na koncu članka je podrobneje obdelano barvanje makete.

KOLESARSKI NOSILEC ZA PAMETNI TELEFON

Navigacijska naprava je izredno uporaben kolesarski pripomoček, še posebno pri raziskovanju neznanih krajev. Namenske satelitske naprave so za domačo rabo precej drage, a na srečo lahko namesto njih s pridom uporabimo kar pametni telefon. Zato na spletu in v kolesarskih trgovinah prodajajo različne izvedbe nosilcev, ki omogočajo njegovo pritrditev na krmilo kolesa. A kljub pestri ponudbi je težko najti primeren in obenem cenovno sprejemljiv izdelek, zato ga lahko izdelate sami. Sestavljata ga ukrivljen podstavek in kvadratna ploščica, ki omogoča pritrditev telefona v pokončni ali vodoravni legi.

Avtor si je pri načrtovanju nosilca pomagal s programom FreeCAD, ki je zelo zmogljiv in uporaben – predvsem pa prosto dostopen in brezplačen! Če ga še ne poznate oziroma uporabljate, boste lahko iz opisa celotnega postopka konstruiranja nosilca spoznali nekaj osnovnih funkcij, kako poteka delo s tem orodjem ter kako narisati 2D-načrt in 3D-model.

KOLESAR NA VETRNI POGON

V prispevku sta prikazana načrt in postopek izdelave figure kolesarja na vetrni pogon. Zračni tok zavrti vetrnico, ki poskrbi, da kolesar začne poganjati pedala. Uporabljeno gradivo je vezana plošča debeline 4 mm, polipropilenska plošča debeline 0,5 mm in papirnate paličice (lollipop) s premerom 4 mm oziroma enako debele bukove paličice.

Da bi bil izdelek privlačnejši, sta tu barvni risbi kolesa in kolesarja ter pokrajine, ki ju prenesete v svoj računalnik, natisnete in nalepite neposredno na les. Tule pa si lahko ogledate kratek videoposnetek narejenega izdelka

IZDELAVA DIORAME V MERILU 1 : 35 (2. del)

V prejšnjem Timu je bila podrobno predstavljena izdelava osnovne plošče za dioramo v merilu 1 : 35, ki prikazuje motorno kolo BMW R75 s stransko prikolico, stoječe pred ruševinami hiše. V drugem nadaljevanju pa boste izvedeli, iz česa in kako narediti stene, da bi dosegli čim večjo dramatičnost prizora.

PLASTIČNA MAKETA LETALA MESSERCHMITT Bf 109 F-2

Če bi radi imeli svojo plastično maketo znamenitega nemškega lovskega letala iz druge svetovne vojne v merilu 1 : 72, jo lahko izdelate (tudi) na podlagi Revellovega kompleta. Sestavlja jo 42 delov in je velika 12,4 × 13,6 cm. Po navedbi proizvajalca je zahtevnost gradnje 3/5, kar pomeni, da je maketa zelo primerna za tiste, ki delajo prve korake na področju plastičnega maketarstva. Za izdelavo zadostujejo približno tri ure, od tega boste za barvanje delčkov porabili 90 minut, za rezanje in lepljenje 60 minut ter za nanos nalepk približno 30 minut časa.

Gradnja makete poteka po metodi BTB (angl. Back To Basics), pri kateri vse sestavne dele makete pobarvate že na okvirjih ter jih šele potem režete, lepite in sestavljate v celoto.

REŠEVANKA Z DVEMA ŽEBLJEMA

V Timu je bilo objavljenih že nekaj reševank iz lesa, zato smo tokrat za spremembo izbrali kovinsko. T. i. žične reševanke, pri katerih je treba ločiti dva na videz neločljivo spojena dela, obstajajo že dolgo. To potrjujejo tovrstni izdelki iz 17. stoletja, ki jih je mogoče videti v nekaterih muzejih. Še starejša pa je reševanka z ukrivljenima žebljema, ki ju je treba ločiti oziroma sestaviti. Ker je tudi dandanes zelo priljubljena, si jo lahko izdelate sami. Da pa bi 100 oziroma 120 mm dolga žeblja debeline 4,2 mm lahko ukrivili v ustrezno obliko, si morate iz trdega lesa in dveh sponskih vijakov najprej narediti preprosto šablono.

TESLOV VISOKONAPETOSTNI GENERATOR

Najbrž nikomur ni treba posebej predstavljati Nikole Tesle (1856–1943) – enega največjih izumiteljev vseh časov, ki se je rodil v vasici Smiljan blizu Gospića v hrvaški Liki. Poleg številnih izumov, ki so imeli velikanski vpliv na nadaljnji razvoj znanosti in tehnike, je zasnoval tudi velike visokofrekvenčne transformatorje in resonančne oscilatorje, s katerimi je sprožal nekaj deset metrov dolge, strelam podobne razelektritve, katerih uporabne vrednosti pa mu ni uspelo prikazati. Ker so ustrezno pomanjšani Teslovi generatorji (angl. Tesla coil), iz katerih švigajo krajše ali daljše električne razelektritve, torej strelam podobni pojavi, tudi dandanes zelo priljubljeni, si eno izmed številnih različnih izvedb po navodilih v Timu lahko izdelate tudi sami. Če boste v bližnje polje transformatorja, tj. kak centimeter ali dva od tuljavnika z visokonapetostnim navitjem, približali tlivko, varčno žarnico, neonsko cev ali kakšno drugo žarnico, ki deluje na osnovi plinske ionizacije, bodo zažarele. Pri dovolj veliki napajalni napetosti pa boste predvsem iz nepovezanega sekundarnega priključka opazili tudi nekaj milimetrov dolge razelektritve v obliki 'strel', ki jih je najlepše videti v mraku ali popolni temi.

POPRAVILO PRIKLJUČNEGA KABLA IN ELEKTRIČNEGA PODALJŠKA

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste med uporabo električne krožne ali vbodne žage 'povozili' priključni kabel oziroma električni podaljšek? Tovrstni primeri postanejo še pogostejši pomladi, ko se začne delo na vrtu. Takrat marsikatero košnjo, prekopavanje zemlje ali obrezovanje žive meje nenadoma prekineta pok in blisk, ki mu nekaj delčkov sekunde pozneje sledi škljoc v omarici z varovalkami. Po navadi niti ne gre za malomarnost in neznanje, ampak samo za nepazljiv gib ali nesrečen splet okoliščin. Če ste imeli smolo in ste kabel prerezali na dva dela, vam ga vseeno ni treba zavreči, saj ga je mogoče popraviti. Postopek nikakor ni zahteven, vendar pa terja nekaj natančnosti in pazljivosti.

VRBOVA PIŠČAL

Ko se pomladi narava prebuja, se po drevesnih žilah začnejo pretakati sokovi. Pravimo, da je les muževen in lubje je mogoče ločiti od sredice, česar pozneje ne moremo več storiti. Zato je tudi najprimernejši za izdelavo piščali, s kakršnimi so si nekdaj krajšali čas pastirji, zdaj pa z njo lahko razveselite otroke. Najboljši je vrbov les, uporabite pa lahko tudi kostanjevega, javorovega, jesenovega ali leskovega. Za izdelavo piščali zadostuje samo oster žepni nož, ki pa ga je treba uporabljati zelo previdno.

MOBIL Z LASTOVKAMI

Pravijo, da se pomlad zares začne šele z vrnitvijo ptic selivk, med katerimi iz osrednje Afrike in drugih toplih južnih krajev priletijo tudi lastovke. Pod napušči hiš in v hlevih poiščejo stara gnezda, jih obnovijo oziroma zgradijo nova iz zemlje, blata, slame, vejic in bilk tako, da delce povežejo s slino.

Da bi tudi v svoj dom prenesli nekaj tega pomladnega vzdušja, vam predlagamo, da izdelate mobil z lastovkami in ga obesite pod strop, kjer se bodo figure ob vsakem prepihu ali pišu vetra veselo zibale sem ter tja in se vrtele.

OGRLICE Z GEOMETRIJSKIMI LIKI IZ USNJA

Pomlad je čas za kreativnost in osvežitev. To lahko dosežete tudi z doma izdelanimi modnimi dodatki, ki bodo poudarili vašo stilsko podobo, oblačilom pa podaljšali njihovo uporabnost. Ena od možnosti so ogrlice iz odpadnih kosov usnja, ki jih lahko na kilogram naročite prek spleta oziroma jih naprosite pri kakem tapetniku, čevljarju, torbarju ali v proizvodnji usnjene galanterije. Ker usnje, naravno ali umetno, obstaja v različnih barvah, od pastelnih do živih, je iz njega mogoče ustvariti prave umetnine.

PISANI NAMIZNI PRT

V trgovinah so naprodaj že izdelani prti raznovrstnih oblik, velikosti, barv in vzorcev ter iz različnih materialov. Če vam med njimi ne uspe najti ravno takšnega, kot bi ga želeli, lahko kupite dovolj velik kos blaga z ustreznim vzorcem, ki ga samo zarobite – in že imate prt po meri. A marsikdo tudi s takim še vedno ni popolnoma zadovoljen, saj bi rad nekaj posebnega, unikatnega. Če imate vsaj nekaj umetniške žilice, lahko prt poljubne barve ter v različnih barvnih kombinacijah in vzorcih izdelate kar sami.

Datum: 
sreda, 7. April 2021