9. številka revije TIM

Novica iz dne 9.5.2017

9. številka revije TIM

Izšla je 9. številka revije TIM v šolskem letu 2016/2017. V njej najdete naslednje vsebine:

Plastične makete na sejmu v Nürnbergu – novosti 2017, Italeri in Airfix
Republic F-47D thunderbolt
Model hidrogliserja jastog (4. del)
RV-model jadrnice
Nasveti iz domače delavnice: Sestavimo si kompresor za barvanje z zračnim čopičem
Citroën 2CV »Sausss Ente« (Revell, kat. št. 07053, M: 1 : 24)
Oklepni avtomobil P204 (f) (panhard 178) (Revell, kat. št. 03259, M: 1 : 35)DCC dekoder modelne železnice (2. del)
Oddajnik za lov na lisico ARG TX-80
Večnamensko sito
Ustvarjanje s pluto    
Zložljive škatlice iz polsti    
Novo na trgu

Povzetke nekaterih člankov si preberite spodaj ali pa jih prenesite v .pdf formatu na svoj računalnik tukaj. Revijo lahko tudi naročite – več informacij je na voljo na tej povezavi.

Povzetki izbranih člankov

RV-MODEL JADRNICE
V tem prispevku predstavljamo model jadrnice, katere sklopi so izdelani iz različnih materialov, ki ima vsak posebej svojo nalogo, skupaj pa tvorijo lep in funkcionalen izdelek. Model je konstruiran tako, da se posamezne komponente enostavno razstavijo in jih je mogoče zlahka prevažati. Snemljiv jambor je izdelan iz aluminijaste cevke, kobilica, ki se zaradi lažjega transportiranja prav tako lahko sname in razstavi, pa je iz ekstrudirane plastične plošče, da je ni treba zaščititi pred vplivom vode. Model je srednje zahteven za izdelavo in je zanj treba imeti nekaj osnovnega znanja iz obdelave lesa in uporabe RV-opreme. Kdor želi, lahko model dogradi in za verodostojnejši videz izdela še boje, sedeže, varnostne ograje in drugo opremo.

REPUBLIC F-47D THUNDERBOLT
Slavni ameriški lovec in lovec-bombnik republic F-47D je med drugo svetovno vojno sodeloval prav na vseh bojiščih sveta. Narejenih je bilo več kot 12.500 thunderboltov različnih izvedenk. Po koncu druge svetovne vojne je še vse do konca šestdesetih let prejšnjega stoletja uspešno nadaljeval službo v različnih vojaških letalstvih v več kot 20 državah. Na začetku leta 1952 je tudi nekdanje jugoslovansko vojaško letalstvo prejelo thunderbolte, ki so nato kar nekaj let bili okostje vojaškega letalstva. V Jugoslaviji so aktivno leteli do leta 1961.

Največji in hkrati najtežji enosedi lovec, skonstruiran pred drugo svetovno vojno, je bil delo Aleksandra Kartvelija in proizvajalca Republic. Prototip z oznako XP-47 je prvič vzletel 6. maja 1941. Prvo serijsko različico P-47B so v ameriško vojaško letalstvo začeli uvajati junija 1942. Narejenih je bilo 171 kosov te različice. V operativno uporabo so jih vključili sredi aprila 1942. Septembra 1942 so pri Republicu začeli proizvodnjo različice P-47C, ki so jo izdelovali do začetka leta 1943. Narejena sta bila 602 primerka te različice. Po koncu proizvodnje različice C so začeli izdelovati izboljšano različico D, ki so je izdelali v skoraj neverjetnem številu primerkov.

ZLOŽLJIVE ŠKATLICE IZ POLSTI
Z zložljivimi predmeti se srečujemo vsak dan, a jih pogosto niti ne opazimo. Zložljivost se nam zdi samoumevna, saj izhaja iz narave; je temeljni način obrambe in preživetja. Listi se zapirajo (zlagajo) in odpirajo glede na vremenske pogoje. Mesojede rastline z njimi lovijo plen. Živali se skrčijo, da se skrijejo in napihujejo, da so videti večje in močnejše, kadar nanje prežijo nevarnosti. Pavi se šopirijo tako, da perje razširijo v pahljačo.

Zložljivost je tudi temeljni princip oblikovanja sodobnih vsakdanjih predmetov. Vsak dan npr. preganemo časopis, zložimo oblačila, spustimo in dvignemo žaluzije, ipd.

Z zložljivostjo se sistematično ukvarja danski oblikovalec Per Mollerup, ki je o tem napisal knjigo z naslovom Collapsibles (Zložljivi predmeti).
Predmete zlagamo in jim s tem spremenimo velikost, da jih lažje shranimo. Zaradi prihranka prostora npr. zlagamo očala, knjige, stole, škatle, ipd. Z zlaganjem se prilagajamo spremembam. Dežnik razpnemo, ko začne deževati in se s tem prilagodimo spremembi vremena. Predmete zlagamo tudi zaradi varnosti. Kultni švicarski nož je zložljiv; z zlaganjem se zaščiti ostro rezilo in prepreči nevarnost nastanka vreznin.

Preskusite svojo kreativnost in si zamislite uporaben zložljiv izdelek. Pri tem naj vam bo v navdih japonska tehnika zlaganja origami. Poglejte okrog sebe, poiščite vsakdanje zložljive predmete in premislite, kako bi njihov princip zlaganja lahko spremenili, prilagodili in nadgradili pri načrtovanju svojega zložljivega izdelka.

Če še nimate uporabnih idej, se najprej lotite izdelave enostavne zložljive škatlice. Potrebujete volneno ali sintetično polst debeline 3 do 4 mm, škarje, modelarski nož, kovinsko ravnilo, luknjač, nekaj sponk za papir in usnjeno vrvico.

USTVARJANJE S PLUTO
Pluta je naraven material z zelo zanimivimi lastnostmi. Pridobivajo jo iz lubja hrasta plutovca, drevesa, ki raste predvsem ob Sredozemskem morju. Debelo lubje se je razvilo, da bi drevesa zaščitilo pred vplivi daljših sušnih obdobij in temperaturnih nihanj. Pluta je negorljiv material, zato hrasti plutovci lahko kljubujejo gozdnim požarom. Poleg tega je pluta zelo lahka, odporna proti plesni, ne prepušča plinov in tekočin, kar je še nekaj njenih edinstvenih lastnosti, ki jih ne najdemo pri drugih naravnih materialih. Največja območja za pridobivanje plute imajo na Portugalskem in v Španiji, manjši delež pa je še na Sardiniji, Korziki, na jugu Francije in v državah severne Afrike.

Za izdelavo nakita lahko recikliramo plutovinaste zamaške. Za lažje delo in rezanje zamaške najprej prekuhamo v vodi, ki naj vre približno pet minut. Z modelarskim nožem zamaške narežemo na 5 mm debele ploščice. Na papir narišemo skico ogrlice, da si lažje predstavljamo, kako bodo krogi razporejeni. Na stičiščih okroglih ploščic s svinčnikom označimo mesta, kjer bomo ploščice preluknjali. Za luknjanje lahko uporabimo debelejšo šivanko ali šilo. Ploščice med seboj spojimo s kovinskimi obročki …

Naslovnica 9. številke revije TIM v ŠL 2016/2017 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
RV jadrnica - Revija TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Thuderbolt - Revija TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Škatlica iz polsti - Revija TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Ustvarjanje s pluto - Revija TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Datum: 
torek, 9. Maj 2017