9. številka revije Tim

Novica iz dne 17.5.2018

9. številka revije Tim

Izšla je 9.  številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2    Plastične makete na sejmu v Nürnbergu - Nürnberg, 31. januar – 4. februar 2018
9    Baudismodel pitbull – model kategorij F3F/F3B
12    Rekordna udeležba na 9. Timovem tekmovanju s papirnatimi letalci in drsalci    Ljubljana, 10. 2. 2018
14    Pogonski sklopi za motorizacijo modelov vozil
17    Supermarine spitfire Mk.IXc late (Eduard, kat. št. 8281, M: 1 : 48)
20    Polikarpov I-16 tip 24 »rata« (Revell, kat. št. 03914, M: 1 : 32)
22    Digitalna ura (2. del)
26     Model garažne hiše
29    Starodavna izuma iz antičnih časov
32    Priročna zbirka tekstilij
34    Okraski iz drobnih okroglih in oglatih likov iz mase fimo
36    Tobogan iz aluminijaste pločevine
38    Barviti keramični okraski
40    Novo na trgu

Iz vsebine:

BAUDISMODEL PITBULL – MODEL KATEGORIJ F3F/F3B

Jadralni model pitbull proizvajalca Baudismodel je tekmovalni model za kategoriji F3F in F3B, predvideni s športnim pravilnikom FAI. V celoti je izdelan iz kompozitnih gradiv. Razpon kril, ki imajo profil oblikovalca Pflug Dirk, je 2980 milimetrov. Masa modela je od 2000 do 3400 gramov, odvisno od načina letenja in uporabljenega balasta. Proizvajalec ponuja tudi posebej konstruirana krila za različne namene in pogoje letenja. Izbiramo lahko med močno izvedenko F3F, lahko F3F in različico modela F3B. Med seboj se razlikujejo po izbranem materialu za izdelavo kril in trupa. Ob tem se lahko RV-piloti odločijo tudi za še trdnejšo dvojno ali trojno karbonsko različico modela F3F. Pitbul se je na večini tekmovanj F3F in F3B izkazal za zelo konkurenčen model, vrhunski piloti pa so z njim dosegali odlične rezultate.

SUPERMARINE SPITFIRE MK.IXC LATE

Supermarine spitfire je eno od najbolj znanih enosedežnih lovskih letal iz obdobja pred, med in tudi po koncu druge svetovne vojne. Izdelovali so ga v številnih izvedenkah – samo osnovnih izvedb je bilo 24 – in še danes velja za najbolj množično proizvajano letalo v britanski zgodovini. Naredili so ga namreč v več kot 20.000 primerkih.

O maketi spitfireja češkega proizvajalca Eduard je bilo prelitega že veliko črnila, tako da o njeni točnosti in kakovosti ne gre izgubljati besed. Po mojem mnenju je to ena izmed petih najboljših plastičnih maket, ki so jih kadar koli izdelali. Sprva sem maketo nameraval sestaviti, kot pravimo, »iz škatle«, vendar me je premamilo, da bi na njej prikazal čim več podrobnosti. To je pomenilo, da bo treba večino plastike na tak ali drugačen način razrezati in jo dopolniti pretežno z dodatnimi deli iz poliuretanske smole. Tako sem posegel po dodatkih proizvajalca Aires (kabina, prostori za oborožitev) ter izvrstni upodobitvi motorja in radijskega prostora iz serije Brassin. Poleg poliuretanskih dodatkov sem uporabil še Eduardove fotojedkane zračne zavore. Oborožen s kopico fotografij in knjižne dokumentacije sem se lotil gradnje.

MODEL GARAŽNE HIŠE

Še ne tako dolgo tega je bilo igranje kratkohlačnikov z modeli avtomobilčkov ena najbolj priljubljenih oblik preživljanja prostega časa. Potem pa so prišli pametni telefoni in računalniške igre, ki so marsikaterega otroka tako prevzeli, da ga igrače sploh ne zanimajo več. Kdo ve, morda bi nekoliko izkušenejši modelarji pri najmlajših družinskih članih spet vzbudili zanimanje za kratkočasenje z avtomobilčki, če bi jim iz vezane plošče izdelali garažno hišo? Tovrstne izdelke je sicer mogoče kupiti, a morebitne kupce od tega običajno odvrne ena od naslednjih treh stvari. Prva je videz, kar velja zlasti za izdelke iz umetnih mas, med katerimi so nekateri načičkani z vsem mogočim. Druga stvar je že na prvi pogled opazna nizka kakovost izdelave, s čimer sta povezana kratka življenjska doba in manjša vzdržljivost izdelka. Tretja stvar pa je cena, saj nekatere izvirno zasnovane in natančno narejene lesene izvedbe modelov parkirnih hiš, ki vsebujejo tudi domiselne detajle, stanejo krepko čez sto evrov. Zato iznajdljivejši domači mojstri včasih tovrstne izdelke naredijo kar iz kartona in tulcev od papirnih brisač ali masivnega lesa. No, mi smo ubrali srednjo pot in se odločili za vezano ploščo. Iz nje resda ni mogoče narediti tako lepo zaokroženih navozov, kakršne imajo predvsem kupljeni plastični modeli garažnih hiš, je pa zato takšen izdelek trpežnejši. Poseben čar mu daje dvigalo, nad katerim bodo bodoči mali uporabniki garažne hiše zagotovo zelo navdušeni. Za vse skupaj boste porabili le nekaj evrov in nekaj popoldnevov.

OKRASKI IZ DROBNIH OKROGLIH IN OGLATIH LIKOV IZ MASE FIMO

Masa fimo je ena od najbolj priljubljenih modelirnih mas, ki je na voljo v različnih barvnih odtenkih in jo je zelo preprosto uporabljati. Obstajajo tri vrste mas fimo: fimo classic – modelirna masa za izkušenejše ustvarjalce, fimo soft – mehkejša masa, primerna tudi za začetnike, ki sem jo uporabila v tem prispevku, in fimo effect – masa s posebnimi učinki, kot je na primer posnetek kamna ali kovinski videz.

Najpreprostejša za oblikovanje je masa fimo soft, delo z njo je podobno kot s plastelinom, zelo je mehka, prožna in prijetna na otip. Da bi dosegli poseben učinek, lahko mase med seboj tudi mešamo, da dobimo zmes v želenem barvnem odtenku. Za izdelavo zmesi s teksturo, sestavljeno iz drobnih okroglih in oglatih likov, uporabimo poseben pripomoček – ekstruder za modelirno maso. Ekstruderjev je več vrst, najprimernejši za našo uporabo pa je tak z vrtljivim vretenom, ki nam zelo olajša iztiskavanje zmesi.

Datum: 
četrtek, 17. Maj 2018