9. številka revije Tim

Novica iz dne 12.5.2020

9. številka revije Tim

Izšla je 9. številka revije TIM v šolskem letu 2019/2020. V njej najdete naslednje vsebine:

2     Plastične makete na sejmu v Nürnbergu – Italeri, ICM
5    Notranjost kabine letala KB-11 branko
6    Načrtovanje in gradnja vrtne železnice (1. del)
10    Drsalec za protistresno terapijo
12    Douglas SBD dauntless – model za zračne boje v kategoriji WWII v merilu 1 : 12
20    Tehnike staranja plastičnih maket (2. del)
22    A-10 A/C thunderbolt II (Revell, kat. št. 03857, M: 1 : 72)
25    Prvi koraki v Arduino – temperaturno krmiljen ventilator
28    Registracija prečkanja ciljne črte (4. del)
30    Vrvna kamera
34    Zaščitni vizir
36    Bambus – pametna odločitev za boljši jutri
38    Pomladna košarica

Iz vsebine

DOUGLAS SBD DAUNTLESS KOT MODEL ZA ZRAČNE BOJE

Letalo, sprva imenovano BT-1, so zasnovali leta 1935 pri družbi Northrop. Po pripojitvi Northropa v korporacijo Douglas je leta 1940 prvič poletelo z novim imenom douglas SBD dauntless (Scout Bomber Douglas Dauntless ali po naše: izvidniški bombnik douglas neustrašni). Dvosedežno palubno letalo je bilo namenjeno predvsem ameriški mornarici za izvidniške naloge in bombne napade na talne in morske cilje. Izdelali so več različic, ki so se med seboj razlikovale po moči motorja, oklepni zaščiti in oborožitvi. Najpogosteje je bilo oboroženo z dvema strojnicama kalibra 0,50 v nosu in s parom strojnic kalibra 0,30 v zadnjem delu kabine (kokpita). Na nosilcih pod trupom in krili je lahko nosilo do 1020 kg bomb. Velik dolet 1800 km je omogočal dolgotrajne izvidniške polete.

Dva modela letala SBD dauntless je že leta 2000 izdelal in z njima tekmoval prijatelj Gert Koenig. Ko sta se razbila, tega letala celih dvajset let nisem več videval na tekmah. Dauntless je zaradi velikih kril dobra izbira za tekmovanja v zračnih bojih. Površina kril pravega letala je 31 m2 in je enaka kot pri hellcatu, ki velja za enomotornega lovca z največjimi krili v drugi svetovni vojni. Velika krila v kombinaciji z motorjem 4 cm3 obetajo dobre letalne lastnosti. Čokate, preproste oblike ni težko povzeti, še posebej, če se odločimo za gradnjo t. i. »foamyja«, modela, izdelanega iz penastih materialov.

DRSALEC ZA PROTISTRESNO TERAPIJO

Modelarska letališča so v obdobju pandemije koronavirusa že dalj časa zaprta, lepo spomladansko vreme pa je kot nalašč za letenje z modeli. Vse to je za mnoge modelarje stresno, saj so prisiljeni ostati doma. To še prav posebno prizadene tiste, ki živijo v mestih. Za sprostitev lahko letimo le znotraj objektov, na dvoriščih, morda v nekaterih parkih ali pa modele spuščamo kar z balkona, pri čemer pazimo, da nismo drug od drugega oddaljeni manj kot meter in pol. V teh izrednih razmerah vam ponujamo pravi model za sprostitev. Preprost model drsalca je hitro narejen, stroški izdelave so zanemarljivi, saj je pretežno iz papirja, točneje iz kartona. Izdelujejo ga lahko vsi družinski člani tako rekoč serijsko, in če nam med spuščanjem kateri odleti ali pristane na kakem nedostopnem mestu, se tudi ne bomo pretirano žalostili ali razburjali, temveč si bomo preprosto izdelali novega.

VRVNA KAMERA

Idejo o izdelavi vrvne kamere oziroma nosilnega sistema cable-cam sem gojil že nekaj časa. Privlačili so me profesionalni videoposnetki različnih športnih prireditev, še zlasti ekstremnih športov na portalu YouTube. Komponente za izdelavo takšnega pripomočka za snemanje s kamero so se mi z leti pridno nabirale v predalu, dokler ni nastopil pravi trenutek za njegovo izdelavo.

Za vodilni jermenici sem uporabil kolesci z utorom na obodu, ki omogočata zanesljivo pomikanje po vrvi. Kolesci spadata med pohištvene elemente in sta bili prvotno namenjeni premikanju drsnih vrat. Za pogon sem uporabil brezkrtačni zunanje vrteči se elektromotor s 1000 vrtljaji/volt. Okoli ohišja motorja sem oblikoval jermenico, namenjeno premikanju kamere po vrvi naprej in nazaj. Za krmiljenje motorja sem uporabil 30-amperski regulator hitrosti z možnostjo spreminjanja hitrosti vrtenja v obeh smereh. Energijo za premikanje kamere zagotavlja paket baterij Li-po 3S, za sprejemanje signalov oddajnika pa skrbi štirikanalni sprejemnik.

Možnosti za nadgradnjo tega sistema so široke. Spodaj lahko namesto fiksnega pritrdila kamere namestimo radijsko voden gibljiv zglob, s katerim bi bilo mogoče poljubno nastavljati položaj kamere med premikanjem po vrvi.

BAMBUS – PAMETNA ODLOČITEV ZA BOLJŠI JUTRI

Prispevek vsakega posameznika k ohranjanju narave je vedno pomembnejši. Vsepovsod prisotna plastika postaja velik globalni problem, na nas pa je, da tudi sami vsak dan naredimo vsaj majhen korak k izboljšanju stanja v naravi. K temu lahko pripomoremo tudi z uvajanjem sprememb v naši kuhinji pri izbiri materialov za vsakdanjo rabo.

Posode iz hitro rastočega bambusa odlično nadomeščajo plastične posode za shranjevanje in take za enkratno uporabo. Bambusne posode so lahke, trajne in primerne za pranje v pomivalnem stroju. Zunanje površine, ki niso v stiku z usti ali živili, po želji poslikamo z akrilnimi in krednimi barvami ali barvami in flomastri za porcelan, lahko pa jih pustimo takšne, kot so.

Datum: 
torek, 12. Maj 2020