3. številka revije Tim 2022-2023

Novica iz dne 15.11.2022

3. številka revije Tim 2022-2023

Izšla je 3. številka revije TIM v šolskem letu 2022/2023.

V njej najdete naslednje prispevke:

Vsebinsko kazalo

1    Uvodnik                                        
2    Uspešen polet dvostopenjske amaterske rakete v vesolje        
4    Sapica – začetniški model jadrnice razreda RG 65 (3. del)        
9    Avtomat na ročni pogon                                
12    Mala šola plastičnega maketarstva (1. del)                    
17    Izdelava nizkega rastlinja za dioramo                        
20    Maketa ozkotirne železnice (13. del)                        
24    Stensko držalo za ključe                                
27    Medvedek iz lesenih kolutov                            
30    Krpan – model tovornjaka za razsuti tovor                     
33    PictoBlox in Arduino                                
36    Sistem za razsvetljavo                                
38    Jesensko drevo iz filca                                
42    Ptički iz odpadnih gradiv                                
44    Miška – knjižna kazalka                                
46    Z baloni okrašeni kozarci                            
47    Nagradna uganka za bistre glave                        
        Maribski jez – človeška gradnja, ki je omogočila obstoj civilizacije

Iz vsebine

USPEŠEN POLET DVOSTOPENJSKE AMATERSKE RAKETE V VESOLJE

Konec letošnjega septembra sta Andrej Vrbec in Denis Banovic v puščavi Black Rock v ameriški zvezni državi Nevada izstrelila amatersko raketo, ki je poletela več kot 100 km visoko. Motorji, sistem za ločevanje stopenj in prav tako tudi sistem za vžig druge stopnje so delovali brezhibno. Žal pa je iz neznanega vzroka zatajila telemetrija v raketi, ki naj bi ves čas poleta pošiljala podatke v bazno postajo na tleh – a je na žalost nehala delovati štiri minute po štartu. Ker je druga stopnja rakete pristala na težko prehodnem in z visokim bodičastim grmovjem poraslem terenu približno 26 km jugovzhodno od mesta izstrelitve, je bil s tem izgubljen tudi posnetek GoPro-kamere, ki je med poletom snemala panoramo.

SAPICA – ZAČETNIŠKI MODEL JADRNICE RAZREDA RG 65 (3. DEL)

V tretjem delu članka so opisani izdelava balasta na kobilici, izdelava jambora in sestavljanje njegovega ogrodja ter izdelava in nameščanje jader. Kdor se bo lotil tega modela iz stirodura po objavljenih navodilih, lahko v razdelku Jadrnice na spletnem forumu modelarji.com v sklopu teme Jadrnica RG 65 Sapica postavi vprašanje, napiše komentar ipd. V forum se je seveda treba prijaviti.

AVTOMAT NA ROČNI POGON

Gre za preprost, a precej zabaven izdelek – avtomat na ročni pogon, s katerim lahko poganjate letalo, milenijskega sokola, konja, tigra, plesalko ipd., ali pa z njim dvigujete uteži. Nekaj res lepih, domiselnih in zabavnih izvedb avtomatov si lahko ogledate v videoposnetku na spletnem naslovu video.arnes.si/watch/0v5l6qd7lrtl.

MALA ŠOLA PLASTIČNEGA MAKETARSTVA (1. DEL)

Nova serija člankov je namenjena začetnikom, ki bodo v njej po korakih in ob pomoči bogatega slikovnega gradiva spoznali potek izdelave plastične makete letala Grumman F8F-1B bearcat ter se na podlagi pridobljenih izkušenj pozneje lahko lotili tudi vedno zahtevnejših projektov, ki jim bodo v veselje in ponos. V prvem nadaljevanju so predstavljeni napotki za izbiro primerne makete, najpotrebnejše orodje in pripomočki za ukvarjanje s plastičnim maketarstvom ter priprava delovne površine.

IZDELAVA NIZKEGA RASTLINJA ZA DIORAMO

Ko se lotimo izdelave diorame naravnega okolja, smo pogosto pred odločitvijo, kakšno rastlinje izbrati, da bo njen videz čim verodostojnejši. Izdelava dreves, tako iglavcev kot listavcev, je bila v Timu že predstavljena, prav tako uporabo statične trave za posipanje. Vendar pa včasih potrebujemo tudi drugačne rastline, ki so značilne za kako okolje, na primer brežino struge potoka. Kot je predstavljeno v članku, jih z nekaj spretnosti lahko naredimo sami iz časopisnega papirja, žagovine, sukanca in tanke žice.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (13. DEL)

Na naši maketi tik pred koncem železniške proge na deponiji peska stoji zanimiv objekt, ki je namenjen pretovoru peska z zgornjega nivoja na spodnji nivo. Zgrajen je iz lesene nosilne konstrukcije strehe in lijaka za presip peska v spodnjem delu.

STENSKO DRŽALO ZA KLJUČE

Ob odhodu od doma se nam pogosto mudi. Zadrega je še večja, če ne najdemo ključev od stanovanja, kolesarnice, avtomobila, vrtnih vrat, pisarne ipd., zato jih moramo iskati po vsem stanovanju. Takim primerom se je najlažje izogniti tako, da ključe vedno puščamo na enem in istem mestu – to pa je mogoče zelo preprosto doseči z doma izdelanim lesenim stenskim držalom.

MEDVEDEK IZ LESENIH KOLUTOV

Čeprav je v trgovinah mogoče kupiti figure medvedkov različnih velikosti in iz raznovrstnih gradiv, je ljubki, doma izdelani leseni dobrodušni kosmatinec s cvetlico v roki lahko prava umetnina ter nepogrešljiv okras vrta, čebelnjaka, vhoda v hišo in celo kakega primernega kotička v stanovanju, primeren pa je tudi kot darilo. Naredimo ga lahko v domači delavnici ali v šoli pri pouku oziroma krožku. Izdelava take figure iz lesenih kolutov je razmeroma preprosta in ji boste z malce potrpežljivosti zlahka kos.

KRPAN – MODEL TOVORNJAKA ZA RAZSUTI TOVOR

Pred vami je načrt za izdelavo modela tovornjaka za prevoz razsutih tovorov. Ta velika in zmogljiva vozila se uporabljajo v premogovnikih s površinskim odkopom in kamnolomih. Model iz 4 mm debele vezane plošče je preprost za izdelavo in je namenjen začetnikom, ki si še nabirajo izkušnje pri delu z modelarsko rezljačo.

PICTOBLOX IN ARDUINO

V Timu je bilo v zadnjih letih objavljenih več prispevkov za tiste, ki jih zanima programiranje z Arduinom oziroma Arduinom IDE. Ker pa ima marsikdo težave pri tipkanju kod (predvsem pri postavljanje podpičij, oklepajev ipd.), se bo gotovo razveselil novega orodja, imenovanega PictoBlox, Gre za program na podlagi Scratcha, ki ga učenci že poznajo, omogoča pa veliko več. Poleg vseh funkciji Scratcha uporabniku namreč ponuja še možnost povezave z različnimi krmilniki – seveda tudi z Arduinom.

SISTEM ZA RAZSVETLJAVO

Industrija svetil je v zadnjih letih vse pomembnejša, njeni izdelki pa nam izboljšujejo kakovost bivanja ter lepšajo oziroma poživljajo prostore, v katerih živimo, delamo, se zabavamo itn. V tem članku je opisan postopek sodobnega vira svetlobe, ki ga lahko izdelamo sami.

JESENSKO DREVO IZ FILCA

Med jesenskim sprehodom lahko občudujemo naravo v različnih barvah – od rumene, oranžne in rjave do številnih odtenkov rdeče. Če nimate kake druge ideje, kako nekaj te pestrosti v teh dneh prenesti tudi v svoj dom, iz kartona in filca izdelajte jesensko drevo ter nanj obesite raznobarvne liste.

PTIČKI IZ ODPADNIH GRADIV

Predšolski otroci in šolarji so polni idej za ustvarjanje ter znajo marsikaj izdelati sami. Pri tem je zelo pomembno, da doma zbiramo ter shranjujemo naravna in druga gradiva, tudi odpadni material. Tako lahko skupaj izdelamo ptička iz papirnatega tulca (na primer od WC-papirja), iz embalaže od mleka ali sokov oziroma iz kartona. Pri delu bomo potrebovali še akrilne barve, čopič, modelarski nož, škarje, svinčnik in lepilo.

MIŠKA – KNJIŽNA KAZALKA

Pred natančno enim letom so bila v Timu objavljena navodila za izdelavo knjižne kazalke iz žice, tokrat pa predstavljamo precej drugačno različico iz klobučevine (filca) oziroma usnja. Njen temeljni namen je seveda enak: knjižno kazalko vstavimo v knjigo na strani, kjer smo prekinili branje, tako da se pozneje spet lahko brez iskanja vrnemo na isto mesto in beremo naprej. Če razmišljate, kako spodbuditi otroka, da bi več bral, bo morda pomagala prav kazalka v obliki prikupne miške. Če jo boste izdelali skupaj z njim, ga bo branje morda bolj pritegnilo in bo z večjim veseljem segel po knjigi. Vsekakor je vredno poskusiti.

Datum: 
torek, 15. November 2022