10. številka revije Tim

Novica iz dne 7.6.2021

10. številka revije Tim

Izšla je 10. številka revije TIM v šolskem letu 2020/2021.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    Gumenjak Cekinček
5    Mala podmornica iz masivnega lesa
10    Maketa savudrijske batane (4. del)
16    Replika starodobnega radia
19    Kako popraviti poškodovano krilo
21    Mokra paleta
22    Stojalo za slike iz akrilnega stekla
24    Butaj za kamišibaj (1. del)
26    Miselne reševanke iz sladolednih palčk
30    FM radijski sprejemnik (2. del)
33    Poletna fizika
34    Nakit iz odpadnih kavnih kapsul
37    Stilska preobrazba košare
40    Metulji iz pisanih papirnih trakov
43    Stenski okras iz kamenčkov
44    Novo na trgu
45    Letno abecedno vsebinsko kazalo TIM 2021/2022
47    Nagradna uganka za bistre glave
USS Alligator – prva prava operativna podmornica

Iz vsebine

GUMENJAK CEKINČEK

Letalski model s pogonom na gumo in načrt zanj sta nastajala v pomladanskem času, ko so med pisanimi cvetovi v sončnem vremenu živahno letali metulji, med katerimi so posebej izstopali rumeni cekinčki. Zato je po njih dobil ime Cekinček. Ker je model namenjen začetnikom, je preprost za izdelavo in poceni. Zasnovan je tako, da ga je mogoče narediti z osnovnim modelarskim orodjem iz dveh plošč 1,5 mm debele balze, za pogon pa sta uporabljena komplet in gumijasti trak, ki ju dobite v modelarskih trgovinah.

MALA PODMORNICA IZ MASIVNEGA LESA

Izdelava lesene igrače v obliki podmornice je primerna tako za začetnike kot tudi bolj izkušene domače mojstre, ki bodo na primer podvojili velikost izdelka in dodali še kakšne podrobnosti. Potrebujete nekaj odpadnih kosov smrekovega lesa, 4 mm debelo okroglo bukovo palico, moznik premera 6 mm, krilno matico M6 in 15 mm dolg vijak M6 (oziroma enako dolg kos navojne palice). Podmornica ni posnetek pravih plovil, zato ob njeni izdelavi domišljiji lahko pustite prosto pot.

MAKETA SAVUDRIJSKE BATANE (4. del)

V zadnjem nadaljevanju gradnje makete savudrijske batane je prikazana izdelava pomola z lesenima sohama. Na ta poševno postavljena drogova iz trdega lesa je lastnik dvignili svoje plovilo, ko se je približevalo slabo vreme. Previdno je priveslal do pomola in ker je pustil škripca nizko nad vodo, je brez težav zataknil kavlja v rinki na premčni in krmeni strani batane. Najprej je raztovoril plovilo in naposled še sam zlezel na pomol. Nato je izmenično vlekel vrv premčnega in krmenega škripca, dokler batana ni obvisela v višini prečnih drogov. Takrat je vrvi (svitka) škripcev privezal k enemu izmed njih. Vse omenjene detajle vsebuje tudi maketa.

REPLIKA STARODOBNEGA RADIA

Philcovi kupolasto oblikovani radijski sprejemniki iz zgodnjih 30. let prejšnjega stoletja – prvemu modelu 21 sta kmalu sledila še modela 70 in 90, ki sta imela sedem oziroma devet elektronski cevi – so med zbiratelji najbolj zaželeni tovrstni električni aparati vseh časov. Edward Combs, ki si je zamislil (in patentiral) razkošno in obenem prefinjeno leseno ohišje v obliki katedrale, je s tem utrl pot tudi drugim oblikovalcem, ki so kar tekmovali, kdo si bo izmislil kaj še bolj posebnega.

Če bi tudi vi radi imeli takšno ohišje, v katero bi vgradili doma izdelani radijski sprejemnik ali kakšno drugo stvar, si pomagajte z načrtom in navodili, objavljenimi v Timu.

KAKO POPRAVITI POŠKODOVANO KRILO

Nemalokrat se zgodi, da se ob pristanku, vzletu ali celo med prevozom poškoduje del letalskega modela. V članku je najprej prikazano, kako se lotiti popravila razmeroma pogoste poškodbe sprednjega roba krila, izdelanega v kombinaciji stirodura (oziroma stiropora) in balze (oziroma abahija), opisano pa je tudi učinkovito odpravljanje površinskih poškodb v obliki udrtin.

STOJALO ZA SLIKE IZ AKRILNEGA STEKLA

Akrilno steklo oziroma polimetilmetakrilat (PMMA) – v pogovornem jeziku mu rečemo kar akril ali pleksi – je umetna plastična masa, ki jo kemična industrija proizvaja v velikih količinah. Njegovi največji prednosti v primerjavi z anorganskim steklom sta za polovico manjša specifična teža in preprosto obdelovanje, saj ga lahko režemo, krivimo, toplotno preoblikujemo, rezkamo, lepimo itn. Zaradi vsega naštetega je akrilno steklo tako v šolskih kot v domačih delavnicah zelo hvaležno gradivo in iz njega lahko naredimo marsikaj – na primer preprosto stojalo za fotografije, risbe, napise, obvestila, različne dokumente ipd.

BUTAJ ZA KAMIŠIBAJ (1. DEL)

Butaj pomeni prenosni lesen odrček, kamišibaj (jap. kami = papir; šibaj = gledališče) pa je japonska tehnika pripovedovanja zgodb ob slikah oziroma ilustracijah. Ta oblika nastopanja in govornega izražanja, ki je primerna za vse starosti ter jo lahko uporabljamo doma, v šoli ali ob kakih drugih priložnostih, je v Deželi vzhajajočega sonca vrhunec priljubljenosti doživela pred približno devetimi desetletji, pri nas pa jo bolje poznamo šele od leta 2013.

Če imate količkaj izkušenj z obdelavo lesa in osnovno orodje (električno rezljačo – dekupirko, vrtalnik in brusilnik), lahko sami za nekaj evrov izdelate zložljiv prenosni leseni odrček, v katerem boste lahko prenašali vse potrebne rekvizite za kamišibaj, poleg tega pa je primeren še za uporabo izrezanih figur, kulis ter prstnih in senčnih lutk, kar je prednost te izvedbe butaja pred kupljenimi izdelki.

MISELNE REŠEVANKE IZ SLADOLEDNIH PALČK

Če ste ljubitelj sladoleda na palčki, ki ga pogovorno imenujemo 'lučka', potem najbrž ne boste imeli težav s pridobivanjem gradiva za izdelavo miselnih reševank, opisano v tem članku. Toda pozor: za ta namen so najprimernejše lesene palčke, ki so velike okrog 95 × 18 mm, debele približno 2 mm in imajo obliko zelo razpotegnjene osmice. Tisti, ki prisegate na drugačne oblike in vrste sladoleda, namesto palčk od lučk seveda lahko uporabite tudi tanko vezano ploščo, ki jo z modelarsko rezljačo nažagate na ustrezno velikost, saj oblika v tem primeru niti ni tako zelo pomembna.

FM RADIJSKI SPREJEMNIK (2. del)

Nadaljevanje projekta radijskega sprejemnika prinaša izdelavo preostalih dveh modulov – napajalnika in NF-ojačevalnika – ter prikaz povezovanja vseh sklopov s pripadajočimi komponentami v celoto.

NAKIT IZ ODPADNIH KAVNIH KAPSUL

V zadnjem času je vedno več govora o ravnanju z odpadki, tudi o gibanju Brez odpadkov, trajnostnih izdelkih, vnovični uporabi ter recikliranju odpadnih izdelkov in materiala. Posebna vrsta recikliranja je t. i. nadcikliranje (angl. upcycling). To je kreativno reševanje okoljske krize s spreminjanjem ter oplemenitenjem zavrženih izdelkov in materialov v kakovostne izdelke ter materiale z novo uporabnostjo, novo estetiko in večjo vrednostjo.

Če se želite še sami poskusiti v nadcikliranju, lahko iz raznobarvnih odpadnih aluminijastih kapsul od mlete kave, ki se uporabljajo v zelo priljubljenih gospodinjskih kavnih avtomatih, izdelate različne vrste nakita.

STILSKA PREOBRAZBA KOŠARE

Poletne počitnice so brez dvoma najlepše obdobje leta, ki ga običajno porabimo za oddih, nova doživetja in sprostitev. Takrat lahko več časa namenimo tudi svojim hobijem. Če ste med pomladanskim čiščenjem in pospravljanjem garaže, kleti oziroma podstrešja naleteli na košaro, ki je že nekaj let niste uporabljali, je zdaj ravno pravi čas, da se z nekaj ročne spretnosti, ustvarjalnosti in domišljije lotite njene prenove. Košara v popolnoma spremenjeni podobi bo tako postala vaš nepogrešljiv uporabni predmet ter obenem prostoren modni dodatek za spravljanje vseh potrebnih in nepotrebnih drobnarij, ki jih običajno nosimo s seboj med poletnim oddihom.

METULJI IZ PISANIH PAPIRNIH TRAKOV

Obstaja veliko tehnik umetniškega (pre)oblikovanja papirja. Ena izmed starejših, ki se je že v obdobju renesanse, torej pred okoli 500 leti, pojavila najprej v Franciji in Italiji, nato pa v 18. stoletju tudi v Angliji, se imenuje kviling (angl. quilling). Njena značilnost je zvijanje oziroma preoblikovanje ozkih trakov barvnega papirja v različne trirazsežne elemente, ki sestavljajo motiv. Kviling se najpogosteje uporablja za izdelavo različno velikih in bogatih okraskov, nakita, voščilnic in vabil, pa tudi slik, 3D-figur in še marsičesa. Možnosti te tehnike so omejene samo z našimi ročnimi spretnostmi in domišljijo. Ker se je ni težko naučiti in ne zahteva dragega orodja oziroma pripomočkov, je v novejšem času spet postala zelo razširjena in priljubljena.

STENSKI OKRAS IZ KAMENČKOV

Narava nas s svojimi darovi razvaja in nam ponuja neomejene možnosti za gibanje, občudovanje in ne nazadnje tudi za ustvarjanje. V njej najdemo raznovrstne oblike, barve in materiale – le videti ter poiskati jih moramo. Z vsakega sprehoda je mogoče prinesti kak predmet, ki je vzbudil našo pozornost in za katerega smo prepričani, da bo nekega dne lahko dobil uporabno vrednost oziroma vlogo v vsakdanjem življenju.

Ko v naravi opazujemo kamne in vejice različnih oblik, razporejene brez vsakega reda, težko verjamemo, da iz njih z nekaj domišljije lahko izdelamo čudovite (stenske) dekoracije.

Datum: 
ponedeljek, 7. Junij 2021