5. številka revije Tim

Novica iz dne 4.1.2021

5. številka revije Tim

Izšla je 5. številka revije TIM v šolskem letu 2020/2021.
V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    Model motornega kolesa iz pločevine
6    Leseni model motorne žage
8    Plečnikov Čevljarski most
12    Mehano E44R Tartaruga
14    Izdelava diorame z uporabo naravnih gradiv (2. del)
16    Stensko držalo za razkužilo ali tekoče milo
20    Pulzno širinsko krmiljenje osvetljenosti
24    LED-kocka 3 × 3 × 3
29    Trik z žeblji
31    Namizni ročni nogomet
34    Iz vode(l) v vodo(s) v sekundi
36    Skrinja zakladov
38    Usnjeni modni dodatki
42    Ptičja krmilnica
46    Novo na trgu
47    Nagradna uganka za bistre glave
    Grumman F6F-3/5 Hellcat

Iz vsebine

MODEL MOTORNEGA KOLESA IZ PLOČEVINE
Model motornega kolesa iz pločevine izdelujejo učenci 8. razredov pri predmetu Tehnika in tehnologija. Projekt je med njimi priljubljen tudi zato, ker omogoča veliko predelav in dodelav ter uporabo različnih vrst pločevine. Med njegovo izdelavo učenci spoznajo naslednje obdelovalne postopke: zarisovanje na pločevino, rezanje, piljenje, vrtanje in krivljenje pločevine, kovičenje, žaganje kovine, narezovanje navojev, vijačenje, žaganje s kronsko žago in površinska zaščita. Ker je model motornega kolesa zaradi ravnih in širokih pnevmatik zelo stabilen, je mogoče prirediti tekmovanje z njihovim spuščanjem po klančini.

LESENI MODEL VERIŽNE ŽAGE
Otroci vedno radi posnemajo starejše pri opravljanju raznih del. Tako deklice pestujejo in preoblačijo svoje punčke, iz peska delajo potičke ipd., dečkom pa se zdi silno imenitno, če imajo v rokah kakšno očetovo orodje. Kolikor težje je, s toliko večjim veseljem ga vlačijo sem in tja; bolj ko ropota, bližje tiščijo svoj nos. Ker je takšno početje lahko precej nevarno, nenehno odganjanje najmlajših z delovišča pa ima lahko za posledico, da sčasoma ne bodo več kazali zanimanja za tehniko, je treba ubrati drugačno pot. Zelo primerna rešitev je, da otroku damo igračo, ki po obliki čim bolj spominja na pravo orodje, vendar se z njo ne more poškodovati. Tak primer je leseni model »čisto ta prave motorke«, s kakršno lahko otrok med igro po mili volji skrajša vse noge pri kuhinjski mizi in stolih ...
Izdelek je zelo preprost za gradnjo in ga ob pomoči nekoga, ki že ima nekaj izkušenj z uporabo električnega orodja za obdelavo lesa, lahko izdela tudi začetnik. Potrebno gradivo stane samo nekaj evrov in je naprodaj v vsakem gradbenem centru, domači mojstri z daljšim stažem pa bodo ostanke lesenih deščic in nekaj lesnih vijakov gotovo našli kar v svoji delavnici ali garaži.

MEHANO E444R TARTARUGA
Izolski Mehano je na pobudo italijanskega ponudnika miniaturnih železnic Pi.R.A.T.A za ljubitelje modelnih železnic pripravil novost. Gre za že preizkušen in prenovljen model električne lokomotive E444R, ljubkovalno imenovane Tartaruga (it. želva), v velikosti N (1 : 160); v njej so štirje zelo zanimivi modeli lokomotiv italijanskih železnic. Novi modeli električne lokomotive so v dveh različnih barvnih shemah, vsaka od njih pa je postavljena še v dve različni železniški obdobji, četrto/peto in peto; med seboj se razlikujeta samo v oznakah. Vsi modeli lokomotiv so iz obdobja obratovanja 1989–2000.

STENSKO DRŽALO ZA RAZKUŽILO ALI TEKOČE MILO
Vse kaže, da se bo potreba po nenehnem razkuževanju rok kljub omejitvi epidemije in iznajdbi cepiva proti covidu-19 nadaljevala tudi v letošnjem letu. To pomeni, da bodo različne izvedbe nosilcev in držal za plastenke z razkužilom ali tekočim milom še naprej »krasile« stene prostorov, v katerih živimo oziroma delamo. V 10. številki lanskega letnika Tima smo na straneh 36–37 objavili načrt za izdelavo lesenega stojala za razkužilo, ki ga je mogoče postaviti na tla, tokrat pa po naših navodilih iz vezane plošče lahko izdelate preprosto, vendar zelo trdno držalo za plastenko z razkužilom ali tekočim milom, ki je namenjeno pritrditvi na steno. Izbirate lahko med dvema izvedbama: pri prvi plastenko vstavimo oziroma izvlečemo od zgoraj, in sicer tako, da dvignemo premično manšeto, druga izvedba pa je namenjena uporabi na javnih krajih (preddverja, stopnišča ipd.), kjer obstaja možnost izginotja celotne vsebine držala. Zato je za zamenjavo plastenke od spodaj treba odviti štiri vijake, ki njegovo dno spajajo z ohišjem.

LED-KOCKA 3 × 3 × 3
Iz LED-diod sestavljeno kockasto žično ogrodje, ki zlasti v mraku oziroma temi zažari v raznolikih svetlobnih vzorcih, je marsikomu zelo pri srcu, kar potrjuje sprehod po spletnih straneh, ki postreže s precejšnjim številom različnih izvedb. Zato smo se tudi mi odločili bralcem Tima predstaviti takšno kocko iz 27 dvobarvnih svetlečih diod. Značilnost teh elektronskih elementov je, da svetijo ne glede na polariteto pritisnjene napetosti, se pa ob zamenjavi polaritete spremeni barva oddane svetlobe – v našem primeru od rdeče na zeleno (in obratno).

TRIK Z ŽEBLJI
V letošnjem letniku Tima smo predstavili že nekaj različnih trikov, s katerimi ste pred prijatelji lahko dokazali svojo spretnost. V novembrski številki je bilo treba v ravnovesje spraviti jedilni pribor, tokrat pa to lahko poskusite doseči s čisto navadnimi žeblji; le nekoliko večji morajo biti.
Na mizo pred zbrano družbo položite deščico s 15 žeblji in vprašajte, ali zna kdo na glavico enega samega postaviti vse preostale tako, da se ne bodo dotikali podlage. Poskusov in idej bo bržkone veliko, uspeh pa bolj pičel. Čeprav je trik – če ga poznate, seveda – izredno preprost, se njegove rešitve gotovo ne bo domislil nihče.
Edini pripomoček, ki ga je treba narediti, je približno 10 × 6 cm velika pravokotna deščica debeline 25–30 mm s 15 luknjami, ki morajo biti malenkost večje od premera žebljev. Ti naj bodo dolgi okoli 10 cm in imeti morajo čim večjo glavo, sicer s trikom ne bo nič.

NAMIZNI ROČNI NOGOMET
Nogomet je eden najbolj priljubljenih športov na svetu. Žal je epidemija koronavirusa lani preprečila izvedbo olimpijskega nogometnega turnirja v Tokiu, Evropska nogometna zveza je postavila zelo stroge omejitve za Ligo narodov, tekme domačega prvenstva potekajo pred praznimi tribunami, vadba v šolskih in drugih klubih pa je do nadaljnjega prepovedana. Ker tudi zimsko vreme ni najprimernejše za tekanje za žogo na prostem, nam ne preostane drugega, kot da svoje navdušenje nad tem športom izživimo ob igranju namiznega ročnega nogometa. Za njegovo izdelavo potrebujemo večjo darilno škatlo ali močnejšo škatlo (na primer za čevlje), trši zelen papir, deset lesenih ščipalk za perilo, daljše okrogle lesene paličice, plastično mrežico, manjšo plastično ali stiroporno kroglico in samolepilne protizdrsne podloge za pohištvo. Igra je primerna za dva igralca.

IZ VODE(l) V VODO(s) V SEKUNDI
Žled (tudi požléd ali požlédica) je zaledenela oblika padavin, ki nastane v posebnih vremenskih razmerah, za katere sta značilna topel zrak v višjih plasteh ozračja in hladen zrak v nižinah. Ko dežne kapljice padejo na predmete, ki imajo temperaturo nekoliko pod 0 ºC, zmrznejo. Če se to zgodi na drevesih, ledeni oklep sčasoma postane pretežak in pride do lomljenja vej, čemur rečemo žledolom. Nastanek žleda
lahko s preprostim poskusom ponazorimo tudi sami. Za to potrebujemo steklen kozarec, dve pollitrski plastenki, vodo in nekaj kock ledu.

SKRINJA ZAKLADOV
Starejši kosi pohištva so kot nalašč, da jih prenovimo, vključimo v svoje bivalno okolje in jim damo novo namembnost. Različne barve, dodatki in okraski, ki so naprodaj v hobijskih trgovinah, nam pri takšnih predelavah omogočajo razvijati našo domišljijo, iznajdljivost ter ustvarjalnost. Eden izmed tovrstnih »projektov«, ki postajajo vse bolj priljubljeni, je lahko prenova zapuščene lesene skrinje s podstrešja ali iz kleti, ki jo iz neuglednega zaboja z nekaj truda spremenimo v skrinjo zakladov.

USNJENI MODNI DODATKI
Modni dodatki pomenijo dopolnitev k naši vsakodnevni garderobi. Z njimi lahko izpopolnimo svoj oblačilni slog. Zelo pomembno je, iz kakšnega materiala so izdelani, njihova barva pa mora biti usklajena z našimi oblačili, saj bodo le tako zares prišli do izraza. Eden od materialov, iz katerega lahko izdelamo modne dodatke, je tudi usnje. Odpadni koščki, ki jih imamo doma ali jih naprosimo pri kakem mojstru, ponujajo obilico možnosti za ustvarjanje. Iz njih lahko s preprostimi orodji in pripomočki izdelamo okrasne sponke in elastiko za lase ter lično minitorbico, ki bodo navdušile vsako deklico.

PTIČJA KRMILNICA
Na sprehodih zelo radi opazujemo ptice in prisluhnemo njihovemu petju. Ker pozimi vse ne odletijo v tople kraje, ampak jih veliko ostane v naši deželi, si zaradi snega in mraza težko najdejo hrano. Pri tem jim lahko pomagamo s krmilnico. Ptičje hišice in krmilnice – še posebno tiste, ki jih naredimo sami – niso le prijetno zavetje za naše pernate prijatelje, temveč so tudi predmet občudovanja in veselja ter lep okras našega vrta, balkona ali terase. Po navadi so lesene, izdelati pa jih je mogoče tudi iz plastične embalaže, ki jo običajno zavržemo. Potrebujemo le nekaj časa, potrpežljivosti, ročnih spretnosti in veselja do ustvarjanja ter seveda običajno orodje in pripomočke. Naša krmilnica iz 5- do 6-litrske plastenke oglate oblike je dovolj velika za večino ptic, ki pozimi ne odletijo v južne kraje; je tudi vzdržljiva, odporna in omogoča dostop do notranjosti, da jo je lahko občasno očistimo.

 

 

Datum: 
ponedeljek, 4. Januar 2021