9. številka revije Tim

Novica iz dne 5.5.2021

9. številka revije Tim

Izšla je 9. številka revije TIM v šolskem letu 2020/2021.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik                                
2    Model Eifflovega stolpa iz vžigalic                    
5    Atraktivne makete iz vžigalic                        
8    Maketa savudrijske batane (3. del)                    
12    Izdelava diorame v merilu 1 : 35 (3. del)                
14    Jadralno letalo iz papirja                        
18    Lesena košarica za sadje                        
20    Tiranozaver iz pločevin(k)e                        
24    Piramidasti fraktalni zmaj                        
26    3D-sestavljanka                            
27    Model traktorja z dvojnimi platišči                    
31    FM radijski sprejemnik (1. del)                    
36    Žejna sveča                                
37    Pletene igrače                                
40    Podobe in zgodbe iz odpadne embalaže                
42    Izdelajmo vrtavko!                            
44    Servietna tehnika nekoliko drugače                    
47    Nagradna uganka za bistre glave                    
John Lethbridge, izumitelj prve potapljaške naprave

Iz vsebine

MAKETA EIFFLOVEGA STOLPA IZ VŽIGALIC
V primerjavi s pravim Eifflovim stolpom sredi Pariza, ki (po novem) meri 324 m, je model, izdelan po načrtu, objavljenem v prilogi na sredini te številke Tima, visok 'samo' 96 cm. Zanj boste porabili približno 4000 običajnih vžigalic dolžine okrog 40 mm (oziroma deset paketov po deset škatlic), eno škatlico velikih (kaminskih) vžigalic, 3 m prozorne samolepljive folije, nekaj kosov tršega kartona, okrog 15 lepilnih vložkov za električno pištolo za vroče lepljenje, mizarsko lepilo in lepilo za papir (v stiku) ter brezbarvni lak za les. Izkušeni modelarji bodo za gradnjo potrebovali okoli 100 ur, začetniki pa vsaj polovico več.

ATRAKTIVNE MAKETE IZ VŽIGALIC
Izdelovanje različnih maket, od vozil do svetovno znanih arhitekturnih mojstrovin, že dolgo pomeni izziv za številne modelarje. Njihovi pristopi so zelo različni, brez dvoma pa so prav posebnega občudovanja vredne makete iz vžigalic. Pojavile so se kmalu po začetku množične proizvodnje vžigalic v 18. stoletju, med prvimi izdelovalci pa so bili menda mornariški zaporniki. Sčasoma so navdušenci spoznali, da je iz drobnih lesenih paličic mogoče sestaviti skoraj kar koli. Vendar pa pri tem delu ne gre brez dobršne mere natančnosti, vztrajnosti, iznajdljivosti, spretnosti, potrpežljivosti – in tudi pazljivosti. Tisti, ki prisegajo na črno ožgane konce vžigalic, do njih ne morejo priti drugače, kot da jih zažgejo. Drugi se temu početju izognejo tako, da glavice preprosto odrežejo, tretji pri gradnji maket uporabljajo kar cele vžigalice. Tehnike gradnje so torej zelo različne in so se z leti precej izboljšale, a v osnovi gre še vedno za lepljenje vžigalic. Na začetku so modele izdelovali skoraj brez orodja, dandanes pa je mogoče kupiti specializirane pripomočke in predvsem vžigalične paličice (angl. matchsticks matches) brez fosfornih glavic.

MAKETA SAVUDRIJSKE BATANE (3. del)
Tretje nadaljevanje gradnje makete savudrijske batane opisuje namestitev kovinske zaščite na premčni ašti ter izdelavo rink, vesel in fošine. Savudrijske batane so bile namreč v osnovi namenjene lovu rib, folpov, grancev, kalamarov, hobotnic, rakov ipd. s fošino (ostjo). Pri tem ena oseba vesla, druga pa s fošino stoji na samem robu premca, za kar je potrebne kar veliko spretnosti. Ko nabode plen, ga nese nad tisti mali pokriti prostor na premcu – 'ribarnico', ga s hitrim potegom ob njenem robu sname z vilic in spusti pokrov, da ujetim živalim prepreči pobeg. Obstaja pa tudi lov s fošino v ležečem položaju – dandanes ga praktično ni več mogoče videti –, pri katerem pride do izraza šipa na dnu trupa, ki je nekaj edinstvenega v svetovnem merilu. Fošinar se uleže na mehko podlago, da ga pajole ne bi tiščale, fošino pa drži zunaj plovila ob boku. Ker je lomni količnik vode drugačen od zraka, je treba upoštevati, da riba v resnici ni tam, kjer jo vidimo.

IZDELAVA DIORAME V MERILU 1 : 35 (3. del)
V zadnjem delu so prišli na vrsto detajli za popestritev videza makete. To sta predvsem del ožganega poda podstrešja, ki se je udrl v pritličje, ter kup ostankov ometa, opeke, lesa in prahu; opisano pa je tudi staranje cestišča, pločnika, fasade, opeke, ometa znotraj ruševin stavbe ter ostankov podbojev vrat in okvirjev oken. Dokončana diorama v merilu 1 : 35 prikazuje motorno kolo BMW R75 s stransko prikolico, stoječe pred ostanki v boju poškodovane hiše.

JADRALNO LETALO IZ PAPIRJA
Model je izdelan iz šeleshamerja formata A4 in mase 160 g. Najbolje ga je spuščati na prostem, kjer njegovi poleti v ne preveč vetrovnem vremenu lahko trajajo celo do 10 sekund. To je mogoče videti tudi na videoposnetku.

LESENA KOŠARICA ZA SADJE
Košarica za sadje je namenjena uporabi v kuhinji oziroma jedilnici, primerna je kot okrasni predmet ali pa jo lahko komu podarimo in ga s tem gotovo razveselimo.
Izdelava je preprosta; biti moramo samo precej natančni, če želimo, da bo izdelek čim bolj ličen, in obvladati moramo temeljne veščine žaganja, vrtanja, lepljenja ter površinske obdelave lesa. Za košarico potrebujemo dva 200 × 80 mm velika kosa 10 mm debele vezane plošče (za stranici), en enako velik kos 4 mm debele vezane plošče (za dno) ter osem 200 mm dolgih okroglih bukovih palic s premerom 8 mm.

TIRANOZAVER IZ PLOČEVIN(K)E
Dinozavri že od nekdaj navdušujejo staro in mlado. Zanima nas, kakšni so bili videti, kako so se prehranjevali, kako so živeli, zakaj so izumrli in celo to, ali bi iz njihovih fosilnih ostankov lahko pridobili dovolj genetskega materiala, da bi katerega izmed njih obudili v življenje. V tem članku vam ponujamo rešitev: pollitrski odpadni aluminijasti pločevinki za pijačo lahko vdihnete novo življenje in iz nje ustvarite čisto svojega tiranozavra. Pri izdelavi boste potrebovali fotokopijo načrta, škarje, nož za papir, ravnilo, risalni žebljiček ali kak podoben koničast predmet, maskirni trak in lepilo za papir. Ne pozabite tudi na primerno podlago za zaščito mize. Za ta namen si lahko pomagate kar s kuhinjsko desko.

PIRAMIDASTI FRAKTALNI ZMAJ
Pomladni meseci, ko zapiha toplejši veter, so kot nalašč za atije in dedke, da se potrudijo ter otrokom in vnučkom pomagajo pri izdelavi zmaja. Vsi poznamo t. i. deltoidne zmaje, ki za seboj vlečejo pisan rep, tokrat pa predstavljamo prav posebnega zmaja, ki je povezan z dvema slavnima znanstvenikoma. Prvi je Američan škotskega rodu, Alexander Graham Bell (1847–1922), ki je izumil telefon, drugi pa je poljski matematik Wacław Franciszek Sierpinski (1882–1969), ki je najbolj znan po fraktalih, katerih obliko imajo sodobni antenskimi sistemi v prenosnih telefonih in avtomobilih višjega cenovnega razreda. Za izdelavo piramidastega fraktalnega zmaja potrebujemo 24 slamic za pitje, dolgih približno 20 cm (za izdelek na slikah smo uporabili biorazgradljive, da se izognemo onesnaževanju s plastiko), šest metrov močne najlonske vrvice za povezavo slamic v trdno ogrodje, štiri pole barvnega transparentnega papirja (uporaben je tudi papir za peko v roli) ter škarje in lepilo za papir.

MODEL TRAKTORJA Z DVOJNIMI PLATIŠČI
Traktorji z dvojnimi platišči se uporabljajo na mehkejših obdelovalnih površinah, kjer se zaradi širokih koles manj vdirajo in povzročajo manj škode, zelo primerni pa so še na terenih z večjim nagibom, saj so zaradi manjše možnosti za prevračanje precej varnejši. S takimi zverinami marsikje v tujini prirejajo tudi zelo atraktivne dirke. Model iz 5, 20 in 30 mm debelih odpadnih kosov masivnega lesa lahko služi kot okras ali tudi kot igrača, saj se ponaša z zelo trdno konstrukcijo.

FM RADIJSKI SPREJEMNIK (1. del)
Po zaslugi integriranih vezij, ki so postala nepogrešljiva tudi v radijski tehniki, so sodobni sprejemniki majhni, energijsko varčni in se ponašajo s stabilnim delovanjem. Pri digitalnih sprejemnikih se analogni antenski signal pretvori v digitalnega z analogno-digitalnim pretvornikom, tak signal pa po znanih (računalniških) postopkih dokaj 'preprosto' obdelujemo do vnovične pretvorbe v analogno obliko. Sprejemnik kot tak je še vedno heterodinski, poznamo pa tudi izvedbe z neposredno pretvorbo, ki VF-signale digitalizirajo in demodulirajo brez poprejšnjega mešanja antenskega signala z lokalnim oscilatorjem. FM radijski sprejemnik, predstavljen v tem članku, je zgrajen s podobnim Silabsovim integriranim vezjem Si4825-A10. V nadaljevanju projekta, objavljenem v prihodnji številki, bosta opisana še avdioojačevalna stopnja in napajalnik.

PLETENE IGRAČE
Pletene punčke so še vedno med najbolj priljubljenimi otroškimi igračami. Za svojeročno izdelavo potrebujemo volno različnih barv, dve pletilki, kvačko, škarje, iglo, sukanec, gumba za oči, rdečo tanjšo volno ali prejico za vezenje ust pri punčki, šiviljski meter (lahko tudi kak drugačen), karton za oblikovanje cofa in blago za polnilo. Za pletenje punčke zadostuje temeljno znanje pletenja; poznati moramo osnovno nanizanje prvih zank ter pletenje levih in desnih zank.

IZDELAJMO VRTAVKO!
Razveselite najmlajše in jim izdelajte barvito vrtavko! Gre za igračo, ki je narejena tako, da se ob hitrem zasuku enakomerno vrti okrog svoje osi. Odvisno od velikosti in izvedbe jo lahko zavrtimo s prstoma ene roke ali z obema dlanema. Vrtavko pa lahko uporabimo tudi kot izvrsten pripomoček za utrjevanje in ponavljanje snovi. Za ta namen nanjo nalepimo različne motive, risbe figur, predmetov ali likov, črke, številke ipd.

Datum: 
sreda, 5. Maj 2021