Poletna šola elektronike in robotike 2016

Poletna šola elektronike in robotike 2016

CŠOD Gorenje, Gorenje pri Zrečah od 26. junija do 1. julija 2016 40 udeležencev

OGLEJTE SI NEKAJ FOTOGRAFIJ Z LETOŠNJE POLETNE ŠOLE

Sem pravi/a?

Imaš od 12 do 18 let, si že sestavil/a kakšnega robotka ali pa še ne in so bile to vedno tvoje sanje? Te zanima svet amper- in voltmetra, senzorjev, diod in drugih elektronskih naprav, imaš že nekaj predhodnega znanja iz elektronike oziroma je bilo tvoje srečanje z elektroniko zgolj ljubiteljsko? Ali pa si mogoče že domač/a na področju robotike oziroma elektronike in bi rad/a raziskoval/a prav posebno področje. V vsakem primeru hitro izpolni prijavnico in se nam pridruži. Posebej lepo vabljena dekleta, za katera imamo pripravljeno tudi darilce!

Kaj bomo počeli?

Glede na želje boste udeleženci razdeljeni v tri skupine:

Delavnica iz robotike (osnovna raven) - 18 udeležencev - delavnica je polna

Robotika kot disciplina povezuje različna naravoslovna in tehnična znanja, zato bo taka tudi delavnica. Udeleženci se boste seznanili s prvimi koraki v računalniško programiranje robotov v programskih okoljih Visual Basic in Bascom za AVR mikrokrmilnike. Sestavljali boste robotke in modele naprav/mehanizmov po lastnih zamislih in se tako seznanili s temeljnimi principi delovanja strojev in mehanizmov, obenem pa boste prek uporabe senzorjev in pogonov različnih motorjev na zanimiv način spoznali tudi nekaj osnov elektronike in fizikalnih osnov delovanja robotov. Delo boste zaključili z izdelavo lastnega izdelka.

Delavnica elektronike (osnovna raven) - 18 udeležencev

Z elektronskimi komponentami se boste udeleženci tekom uvodnega dela poletne šole srečali izkustveno, tako da boste sestavljali vezja za reševanje preprostih nalog, delno pa boste delovanje vezij tudi simulirali z računalniškim programom. Udeleženci se boste seznanili tudi z uporabo mikrokrmilnikov, integriranih vezij, katerih delovanje sprogramiramo na računalniku. Poletno šolo pa boste zaključili z lastnimi projekti, pri katerih boste vezja tudi spajkali in končne izdelke predstavili na zaključni prireditvi.

Delavnica elektronike z robotiko (raziskovalna raven) - 4 udeležencev

Skupino bomo letos organizirali petič, sestavljali pa naj bi jo udeleženci, ki na področju elektronike in robotike že imate izkušnje – bodisi iz preteklih udeležb na poletnih šolah (udeležba v obeh osnovnih skupinah) bodisi kako drugače (dobro poznvanje sistem Arduiono ali Raspberry-Pi). Z vsakim od kandidatov za to skupino bomo predhodno uskladili področje raziskovalnega dela, v sklopu te delavnice pa je še bolj kot pri delavnicah na osnovni ravni poudarjeno samostojno delo, pri katerem bomo mentorji večinoma v vlogi svetovalcev, usmerjevalcev. Ob prijavi obvezno napiši svoje izkušnje.

Ob prijavi obvezno navedi, na katero delavnico se prijavljaš.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Pisala, zvezek, družabne igre, primerno obleko in obutev, posteljnino (rjuha, prevleka za odejo, prevleka za blazino), copate za v bivalne prostore, zaščito pred soncem, pribor za osebno higieno ter zdravstveno kartico. Dobrodošel je tudi fotoaparat, glasbeni inštrument ali družabne igre.

Kje bomo spali?

CŠOD Gorenje (Gorenje pri Zrečah 19).

Koliko nas bo?

Na delavnico iz robotike bomo sprejeli 10 udeležencev, na delavnico iz elektronike 8 udeležencev, na raziskovalno delavnico iz elektronike z robotiko pa 6 udeležencev.

Kdo je vodja?

Dr. Slavko Kocijančič, zunanji sodelavec Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), predsednik Društva za razvoj tehniškega izobraževanje (DRTI) ter profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. 

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do torka, 14. 6. 2016. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 180,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050107 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

Datum: 
ponedeljek, 7. Marec 2016