Poletna šola elektronike in robotike 2017

CŠOD Lipa, Črmošnjice od 25. junija do 1. julija 2017 38 udeležencev

Sem prava?

Imaš od 12 do 18 let, si že sestavila kakšnega robotka ali pa še ne in so bile to vedno tvoje sanje? Te zanima svet amper- in voltmetra, senzorjev, diod in drugih elektronskih naprav, imaš že nekaj predhodnega znanja iz elektronike oziroma je bilo tvoje srečanje z elektroniko zgolj ljubiteljsko? Ali pa si mogoče že domača na področju robotike oziroma elektronike in bi rada raziskovala prav posebno področje? V vsakem primeru hitro preberi navodila za prijavo, izpolni prijavnico in se nam pridruži. Ker so ponavadi mesta na tej poletni šoli hitro polnijo, se čim prej prijavi, da si zagotoviš svoje mesto. Posebej lepo vabljena dekleta, za katera imamo pripravljeno tudi darilce! Seveda pa ste vabljeni tudi fantje, čeprav je zgornje besedilo napisano v ženski slovnični obliki wink

 

Kaj bomo počeli?

Glede na želje boste udeleženci razdeljeni v tri skupine:

Delavnica robotike - 16 udeležencev - VSA MESTA NA TEJ DELAVNICI SO ŽE ZASEDENA

Robotika kot disciplina povezuje različna naravoslovna in tehniška znanja, zato bo taka tudi delavnica. Seznanili se bomo s prvimi koraki v računalniško programiranje robotov v programskem okolju Bascom za AVR mikrokrmilnike, za samo izvedbo delavnice pa smo izbrali krmilniško vezje Arduino. Sestavljali bomo robotke in modele naprav/mehanizmov po lastnih zamislih ter se tako seznanili s temeljnimi principi delovanja strojev in mehanizmov. Obenem pa bomo uporabili senzorje in pogone različnih motorjev ter na zanimiv način spoznali tudi nekaj osnov elektronike in fizikalnih osnov delovanja robotov. Delo bomo zaključili z izpeljavo projekta po lastni zamisli, kar bomo tudi predstavili na zaključni prireditvi za starše in udeležence. Udeleženci boste poleg osvojenega znanja domov odnesli tudi Arduino-nano, protoboard ploščico, displej na tekoče kristale, nekaj osnovnih elektronskih komponent in priročnik. Tako boste svoje znanje in ustvarjalnost lahko razvijali tudi po poletni šoli.

Delavnica elektronike - 16 udeležencev

V uvodnem delu poletne šole se bomo izkustveno srečali z elektronskimi komponentami, in sicer prek sestavljanja vezij, s pomočjo katerih bomo reševali različne izzive. Po potrebi bomo delovanje vezij simulirali z računalniškim programom. Pri reševanju izzivov si bomo pomagali tudi s krmilnikom Arduino-nano, katerega delovanje sprogramiramo na računalniku. Poletno šolo bomo zaključili z lastnimi projekti, pri katerih bomo vezja tudi spajkali in končne izdelke predstavili na zaključni prireditvi. Domov boste udeleženci odnesli Arduino-nano, protoboard ploščico, displej na tekoče kristale, nekaj osnovnih elektronskih komponent in priročnik. Tako boste svoje znanje in ustvarjalnost lahko razvijali tudi po poletni šoli.

Delavnica elektronike z robotiko (raziskovalna raven) - 6 udeležencev

Delavnica je primerna le za tiste, ki na področju elektronike in robotike že imamo izkušnje – bodisi na podlagi udeležbe na preteklih poletih šolah (udeležba v obeh osnovnih skupinah) bodisi kako drugače (dobro poznavanje sistem Arduiono ali Raspberry-Pi). Posameznik, ki sicer dobro pozna področje Lego-robotike, žal nima dovolj zadostnega predznanja za program te delavnice. Z vsakim kandidatom za to skupino bomo predhodno uskladili področje raziskovalnega dela, v sklopu te delavnice pa je še bolj kot pri delavnicah na osnovni ravni poudarjeno samostojno delo, pri katerem bomo mentorji večinoma v vlogi svetovalcev, usmerjevalcev. Ob prijavi obvezno napiši svoje izkušnje.

Ob prijavi obvezno navedi, na katero delavnico se prijavljaš.

Poleg dela na področju elektronike in robotike bo čas tudi za različne športne dvoboje, taborni ogenj, kopanje in še mnogo več.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Pisala, zvezek, družabne igre, primerno obleko in obutev, posteljnino (rjuha, prevleka za odejo, prevleka za blazino), copate za v bivalne prostore, zaščito pred soncem, pribor za osebno higieno, kopalke ter zdravstveno kartico. Dobrodošel je tudi fotoaparat, glasbeni inštrument ali družabne igre.

Kje bomo spali?

V CŠOD Lipa (Črmošnjice 27).

Koliko nas bo?

Na delavnico robotike bomo sprejeli 16 udeležencev, na delavnico elektronike prav toliko, na raziskovalni delavnici pa se nam lahko pridruži 6 udeležencev.

Kdo je vodja?

Dr. Slavko Kocijančič, zunanji sodelavec Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), predsednik Društva za razvoj tehniškega izobraževanje (DRTI) ter profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. 

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do torka, 13. junija 2017. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 180,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050106 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

»Z znanjem, ki sem ga dobil na poletni šoli, bom doma lahko sam sestavljal in spajkal elektronska vezja, morda celo kaj popravil.«
Datum: 
četrtek, 9. Marec 2017