Poletna šola kemijskih znanosti 2016

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani od 27. do 30. junija 2016 16 udeležencev

 

POLETNA ŠOLA JE POLNO ZASEDENA!

Sem pravi/a?

Si srednješolec/ka, te veseli svet kemijskih poskusov? Pridruži se nam in skupaj bomo odkrili svet eksperimentov in ti pokazali, da kemija niso le "čudne" formule, ki nimajo smisla. Pa ne pozabi hitro izpolniti prijavnice, ker se mesta na tej poletni šoli vsako leto najprej napolnijo. Poletna šola je namenjena izključno dijakom, ki ste že zaključili vsaj 1. letnik srednje šole!

Kaj bomo počeli?

Letos bo poletna šola potekala od ponedeljka do četrtka. V laboratorijih in računalniških učilnicah Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo se boste spoznali z delom kemika, ki je praktično in tudi teoretično.

Teme delavnic bodo raznovrstne!

V ORGANSKI DELAVNICI boste sintetizirali indigo barvilo in ga uporabili za barvanje blaga. Poleg tega boste spoznali tudi vlogo indiga pri detekciji ozona.

V ANORGANSKI DELAVNICI se boste srečali z ravnotežjem pri kemijskih reakcijah in vplivi na ravnotežje. Naučili se boste, kako usmeriti kemijske reakcije, in s titracijo določili ravnotežno konstanto.

V DELAVNICI IZ BIOKEMIJE boste spoznali zgradbo in funkcijo biomolekul: beljakovin (ki jim rečemo ponavadi kar proteini), ogljikovih hidratov, lipidov ter nukleinskih kislin. Vsaka od teh biomolekul ima pomembno vlogo v delovanju celice. Njihovo delovanje mora biti skrbno regulirano, da ne pride do motenj, ki lahko vodijo do patoloških sprememb celice, tkiv, organov ali celo celotnega organizma. Delavnica bo usmerjena v študij določanja vsebnosti in koncentracije proteinov v različnih vzorcih: preučevali bomo, koliko proteinov je v jetrih, v jagodah, v siru in koliko v prehranskih dodatkih, ki jih športniki ponavadi uporabljajo za povečanje mišične mase. Poleg tega si bomo na koncu pogledali še kako iz jeter in jagod na enostaven način izoliramo tudi genomsko DNA.

Kemija.JPG

V okviru poletne šole bo tudi DELAVNICO MOLEKULSKEGA MODELIRANJA. V tokratni delavnici se boste seznanili z modeliranjem biološko pomembnih molekul (proteinov) na osnovi homologije. Najprej vam bomo predstavili teoretične osnove molekulskega modeliranja s poudarkom na modeliranju proteinov, nato pa bo sledilo praktično delo s programi Yasara, Schrodinger Suite 2016 in FoldIT. 

Kje bomo spali?

Za tiste, ki želite, bo spanje z zajtrkom in večerjo organizirano v Dijaškem domu Vič. Poskrbeli bomo tudi za družabne večere.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Osebne stvari za vsak dan, brisačo, copate za bivanje v dijaškem domu, zaščitno haljo, zaščitna očala ter zaprte čevlje za delo v laboratoriju (japanke in sandali niso primerna obutev), pisala, beležko, zdravstveno izkaznico, osebno izkaznico ali potni list.

Koliko nas bo?

Največ 16.

Kdo je vodja?

Dr. Andrej Godec, predavatelj na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in zunanji sodelavec ZOTKS.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do torka, 14. 6. 2016. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 60,00 EUR (oziroma 130,00 EUR če boš spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050104 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

FOTO: arhiv FKKT UL 

Datum: 
sreda, 30. Marec 2016