Poletna šola kemijskih znanosti 2017

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani od 26. do 30. junija 2017 16 udeležencev

VSA MESTA NA POLETNI ŠOLI SO ŽE ZASEDENA

Komu je namenjena?

Si v srednji šoli in te veseli svet kemijskih poskusov? Pridruži se nam in skupaj bomo odkrili svet eksperimentov.  Pokazali bomo, da kemija niso le "čudne" formule, ki nimajo smisla. Pa ne pozabi hitro prebrati navodil za prijavo in izpolniti prijavnice, ker se mesta na tej poletni šoli vsako leto najprej napolnijo. Poletna šola je namenjena izključno dijakom, ki ste že zaključili vsaj 1. letnik srednje šole!

Kaj bomo počeli?

Letos bo poletna šola potekala od ponedeljka do petka. V laboratorijih in računalniških učilnicah Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo se boste spoznali z delom kemika, ki je praktično in tudi teoretično.

Teme delavnic bodo raznovrstne:

Na delavnici biokemije bomo spoznali proces določanja genomskih polimorfizmov in analizirali rezultate, tako kot to počnejo preiskovalci v resnici (in v priljubljenih televizijskih serijah). Čeprav smo ljudje med seboj že na videz zelo različni, se naš dedni zapis – genomska DNA – med seboj razlikuje zgolj za 0,1–0,4 %. Malenkostne razlike v zaporedju nukleotidov naše DNA, pravimo jim polimorfizmi, tako (ne)posredno določajo vse od barve oči in oblike obraza prek velikosti telesa do tega, kakšen učinek bo imela na nas skodelica kave, kakšna je verjetnost, da zbolimo za določeno boleznijo, katera zdravila bodo v tem primeru najbolje delovala in še bi lahko naštevali. S podrobno analizo polimorfizmov lahko ugotovimo tako sorodstvena razmerja kot tudi dokažemo, da določen las ali vzorec tkiva pripada prav vam, kar izkoriščajo tudi kriminalistični preiskovalci.

Na delavnici analizne kemije se bomo ukvarjali z vinom. Določali bomo parametre, kot so pH, skupna kislost in podobno. Poleg tega bomo s pomočjo destilacije in molekulske absorpcijske spektrometrije določali koncentracijo etanola v vinu.

Na delavnici kemijskega inženirstva bomo spoznali proces čiščenja modelnih odpadnih vod iz tekstilne industrije z uporabo naprednih oksidacijskih procesov. Med te sodita Fentonova oksidacija in ozonacija. Pri teh postopkih nastajajo hidroksilni radikali, ki zelo močno oksidirajo organske snovi v odpadnih vodah in jih tudi lahko popolnoma odstranijo ali pretvorijo v bolj razgradljive in manj škodljive produkte. Na delavnici bomo poskuse izvajali pod različnimi pogoji in ovrednotili, kako vpliva sprememba parametrov na učinkovitost reakcije, in kakšne so prednosti in slabosti takšnega način čiščenja.

Na delavnici organske kemije bomo izolirali spojine iz naravnih virov in določali nenasičene (dvojne) vezi s titracijo s halogeni. Poleg tega bomo dokazovali prisotnost glukoze in škroba v sladkorjih. Sintetizirali bomo tudi paracetamol in določili čistost produkta s kromatografijo in kristalizacijo. Na koncu bomo sintezirali kafro in produkt očistili s sublimacijo.

Kemične in fizikalne procese pri raztapljanju snovi v vodi spremlja energijska sprememba - največkrat v obliki toplote, ki jo lahko kvantitativno določimo s pomočjo kalorimetrije. Obenem se zmrzišče raztopine v primerjavi z zmrziščem čistega topila zniža, kar s pridom izkoriščamo pozimi za preprečevanje poledice. Na delavnici fizikalne kemije bomo spoznali oba omenjena pojava in na podlagi meritev skušali identificirati neznano snov.

Tukaj pa si lahko ogledaš predviden urnik.

Kje bomo spali?

Za tiste, ki želite, bo spanje z zajtrkom in večerjo organizirano v Dijaškem domu Vič. Poskrbeli bomo tudi za družabne popoldneve in večere.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Osebne stvari za vsak dan, brisačo, copate (v primeru bivanja v dijaškem domu), zaščitno haljo, zaščitna očala ter zaprte čevlje za delo v laboratoriju (japanke in sandali niso primerna obutev), pisala, beležko, zdravstveno izkaznico, osebno izkaznico ali potni list.

Koliko nas bo?

Največ 16.

Kdo je vodja?

Dr. Andrej Godec, predavatelj na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in zunanji sodelavec ZOTKS.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do torka, 13. junija 2017. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 80,00 EUR (oziroma 180,00 EUR če boš spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050104 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

FOTO: arhiv FKKT UL 

»Najbolj so mi ostali v spominu sproščenost, prijaznost in OGROMNO novega znanja :)«
Datum: 
petek, 17. Marec 2017