Poletna šola kemijskih znanosti 2018

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani od 26. do 29. junija 2018 16 udeležencev

Komu je namenjena?

Si v srednji šoli in te veseli svet kemijskih poskusov? Pridruži se nam in skupaj bomo odkrili svet eksperimentov.  Pokazali bomo, da kemija niso le "čudne" formule, ki nimajo smisla. Pa ne pozabi hitro prebrati navodil za prijavo in izpolniti prijavnice, ker se mesta na tej poletni šoli vsako leto najprej napolnijo. Poletna šola je namenjena izključno dijakom, ki ste že zaključili vsaj 1. letnik srednje šole!

Kaj bomo počeli?

Letos bo poletna šola potekala od torka do petka. V laboratorijih in računalniških učilnicah Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo se boste spoznali z delom kemika, ki je praktično in tudi teoretično.

V letošnji poletni šoli bodo izvedene tri različne delavnice.

V prvi boste s pomočjo barvnih reakcij razlikovali med primarnimi, sekundarnimi in terciarnimi alkoholi; z reakcijo različnih alkoholov in organskih kislin bomo pripravili različne estre kot vir umetnih arom. Poleg tega boste z reakcijami pokazali na različne tipe sladkorjev v naravi in na razlike v njihovih lastnostih. Nazadnje pa boste iz monomerov pripravili dva različna tipa polimerov: nylon-6,6 in polistiren.

V drugi delavnici se boste ukvarjali z encimi v pralnih praških. Moderni pralni praški vsebujejo zraven detergentov številne druge komponente: kemična in optična belila, sredstva za mehčanje vode, dišave in encime. Slednji so ključnega pomena za učinkovito odstranjevanje umazanije že pri nizkih temperaturah, hkrati pa za okolje predstavljajo v primerjavi z bolj agresivnimi pralnimi komponentami zelo nizko obremenitev. Pri vaji se boste osredotočili na eno vrsto encimov - proteaze in odstranjevanje proteinskih madežev ter ugotovili, kateri pralni prašek je najbolj učinkovit.

V tretji delavnici pa boste določili vsebnost citronske in askorbinske kisline v 100 % pomarančnih sokovih. Po koncu določitve boste primerjali vsebnost teh pomembnih organskih kislin v različnih sokovih in ugotovili, ali obstaja kakšna razlika med njimi. Vse določitve boste izvedli volumetrično, vendar z različnim načinom detekcije končne točke.

Tukaj pa si lahko ogledaš predviden urnik.

Kje bomo spali?

Za tiste, ki želite, bo spanje z zajtrkom in večerjo organizirano v Dijaškem domu Vič.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Osebne stvari za vsak dan, brisačo, copate (v primeru bivanja v dijaškem domu), zaščitno haljo, zaščitna očala ter zaprte čevlje za delo v laboratoriju (japanke in sandali niso primerna obutev), pisala, beležko, zdravstveno izkaznico, osebno izkaznico ali potni list.

Koliko nas bo?

Največ 16.

Kdo je vodja?

Dr. Andrej Godec, predavatelj na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in zunanji sodelavec ZOTKS.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 13. junija 2018. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 80,00 EUR (oziroma 180,00 EUR če boš spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050104 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

FOTO: arhiv FKKT UL 

Datum: 
torek, 8. Maj 2018