Poletna šola modelarstva 2020

Koča na Naravskih ledinah pod Uršljo goro od 16. do 22. avgusta 2020 20 udeležencev

Leti, leti!

Si želiš sam izdelati svoj model jadralnega letala na daljinsko krmiljenje? Če si kdaj sanjal take sanje imaš sedaj priliko, da jih uresničiš! Če imaš od 10 do 14 let, hitro preberi navodila za prijavo, izpolni prijavnico in se nam pridruži. Ne odlašaj predlogo, da ne zmanjka prostih mest, saj se mesta na tej poletni šoli zadnja leta vedno hitro napolnijo. Posebej lepo vabljena tudi dekleta, ki jih je na poletni šoli vsako leto več!

Kaj bomo počeli? 

Izdelali bomo jadralno letalo na daljinsko krmiljenje. Štarta se ga iz roke (vrže), pri čemer s pravilno tehniko metanja, ki se jo bomo naučili na taboru, lahko doseže višino tudi do 50 m. Naučili se bomo loviti vzgonske vetrove in letalo krmiliti do pristanka. Morda nam uspe tudi kakšen luping! Model je v celoti narejen iz EPP pene, ki ima dobre letalne sposobnosti. Poleg tega se material po obremenitvi povrne v prvotno stanje, kar pomeni, da je skoraj neuničljiv in da se ob pristanku (ali padcu) ne razbije, ampak odbije. Z modelom lahko tekmujete na vseh tekmovanjih doma in v tujini, na katerih je razpisana kategorija HLG.

Letalo 4_0.jpg

Poleg letala bomo letos izdelali tudi model rakete, ki ima za pristajalni sistem padalo. Model je komplet, ki mersko ustreza modelarskemu pravilniku kategorije NACIONAL (dolžina 500 mm in premer 50 mm). Večina sestavnih elementov je izdelana iz kompozitnih materialov (steklena vlakna in epoksy smola), mi pa bomo vse skupaj sestavili in preizkusili na terenu.

Med poletno šolo bomo ustvarjali, se družili in uživali v družabnih oziroma športnih igrah. Zadnji dan bomo staršem in drugim obiskovalcem predstavili rezultate svojega dela.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Osebne stvari za vsak dan, primerno obleko za bivanje v hribih, pohodne čevlje (planinski čevlji ali visoki telovadni copati), anorak, pulover za hladno vreme, dežnik, copate za v sobe, posteljnino (rjuha, prevleka za odejo, prevleka za blazino), pribor za osebno higieno, pokrivalo, manjši nahrbtnik za na teren, plastenko za vodo, sredstvo proti klopom, zdravstveno kartico in osebni dokument. Dobrodošli so tudi glasbeni inštrument, družabne igrice in športni rekviziti po želji. Prostora za igro je veliko!

Ves potrebni material za izdelavo letala in rakete priskrbimo mi.

Zadnji dan bomo staršem in drugim obiskovalcem predstavili rezultate svojega dela.

Kje bomo spali?  

V Koči na Naravskih ledinah pod Uršljo goro (Jazbina 18, 2393 Črna na Koroškem).

Kliknite na povezavo in si oglejte lokacijo na zemljevidu. Za vse, ki boste prišli iz smeri avtoceste, je najbližja pot čez Kotlje in ne preko Črne na Koroškem (kamor vas rad usmeri GPS)!

Za prevoz na tabor in nazaj poskrbite sami.

Kdo sta mentorja?

Miha Kozjek in Marjan Jenko, modelarja in zunanja sodelavca ZOTKS.

Koliko nas bo?

Največ 20 udeležencev.

Zaradi morebitnih omejitev druženja v povezavi s koronavirusom, bomo število udeležencev ustrezno zmanjšali, ko bodo znane smernice ministrstva. Prednost imajo tisti, ki se prej prijavijo.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave** sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 1. avgusta 2020. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, prek elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

** V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 200,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050108 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

Datum: 
petek, 8. Maj 2020