Poletna šola Od ideje do oddaje 2017

DSŠ Lendava od 2. do 7. julija 2017 20 udeležencev

 

Želiš izvedeti, kako nastane TV oddaja? Imaš svojo zgodbo in je tvoja glava polna norih idej? Če imaš od 12 do 18 let, se nam pridruži pri pisanju scenarija, snemanju, montiranju in ustvarjanju svoje televizijske oddaje. Velika verjetnost je, da bo končni izdelek objavljen tudi na javni televiziji wink Hitro preberi navodila za prijavo in se prijavi, da ne bo zmanjkalo prostih mest.

Kaj bomo počeli?

Spoznali bomo:

 • vse faze izdelave oddaje (od ideje do sinopsisa)
 • osnove televizijskega jezika (kader, prostor in čas, koti, zvok)
 • snemanje s kamero (plani, kompozicija, svetloba, gibanje kamere)
 • montaža s pomočjo računalnika (uporaba Adobe Premiera, različne vrste montaž)
 • uporabo zvoka in načela sinhronizacije zvoka

Mentorji nas bodo spodbujali pri samostojnem TV izražanju, spoznavanju različnih TV tehnik in sproščenem nastopanju pred kamero. Spoznali bomo vse TV poklice (igralec, voditelj, režiser, scenarist, montažer, snemalec, mojster luči, scenograf ipd.) in se glede na želje posameznika preizkusili na enem ali vseh področjih.

Okvirni program po dnevih:

 1. DAN - zakonitosti televizije kot medija

Pogovor o zgodovini televizije. O tem, kako televizijska oddaja sploh nastane, kakšne so zakonitosti. Ogled nekaterih izbranih mladinskih TV oddaj in pogovor o različnih žanrih televizijskih oddaj. Spoznali bomo  televizijo kot medij, kako so na televiziji prikazane določene vsebine in kakšne vsebine so zanimive za gledalice in zakaj.

Popoldne: postavitev začasnega televizijskega studija. Seznanili se bomo z osnovami scenske postavitve, svetlobe …

 1. DAN - spoznavanje s scenarijem

Delo po skupinah, kjer bomo s pomočjo medijske psihologinje mag. Martine Peštaj (urednice Otroškega mladinskega programa na TV Slovenija) spoznavali, kako mediji vplivajo na gledalca. Kaj je za gledalca zanimivo in kako se določene vsebine prikazane, da so zanimive. Skupine bodo pripravile osnutek scenarija za televizijsko oddajo. Seznanili se bomo s pripravo sinopsisa, snemalne knjige, si ogledali lokacije snemanja.

 1. DAN - osnovne televizijskega jezika in rokovanje s kamero

Naučili se bomo osnove televizijskega jezika: plani, snemalni koti, gibanje, osnovne enote (kader, scena, sekvenca) prostor in čas, zvok in pridobljeno znanje tudi preizkusili v praksi ter začeli s snemanjem televizijske oddaje. V oddajo bomo vključili vse elemente in se hkrati naučili rokovanja s kamero.

 1. DAN - snemanje in končno oblikovanje scenarija

Spoznali bomo zakonitosti televizijskega snemanja in režije. Podrobno se bomo seznanili z naslednjimi pojmi: plani, kompozicija, svetloba, gibanje kamere.

 1. DAN - montaža in postprodukcija

Analiza posnetega materiala. Posneto gradivo bomo montirali z uporabo Adobe Premiera. Spoznali bomo različne zvrsti montaž in stopnje montaž, se naučili zakonitosti monaže ter zakonitosti oblikovanja zvoka. Prispevek bomo tudi grafično opremili.

 1. DAN

Priprava na javno predvajanje televizijske oddaje, predvajanje in zaključni pogovor.

Kdaj in kje?

Od nedelje, 2. julija, do petka, 7. julija 2017 na Dvojezični srednji šoli Lendava.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Pisala, zvezek, družabne igre, primerno obleko in obutev, opremo za spanje (podloga za na tla, spalna vreča, blazina za pod glavo), copate, zaščito pred soncem, zaščito pred komarji, pribor za osebno higieno, zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Dobrodošla sta tudi fotoaparat in glasbeni inštrument oziroma drugi rekviziti po želji.

Kdo sta glavna mentorja ?

Tadej Čater, televizijski režiser, in Blanka Kante, dramaturginja in pedagoginja.

Poleg njiju pa bodo z nami še pedagoški vodja s šole v Lendavi ter strokovnjaki za zvok in sinhronizacijo, snemanje in montažo ter medijsko psihologijo.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do srede, 14. junija 2017. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 180,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050105 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). Če pa prihajaš iz katere od občin, ki sofinancirajo delovanje našega regionalnega centra v Murski Soboti**, plačaš polovičko, tj. 90,00 EUR. S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

**Za letošnje leto imamo trenutno podpisane pogodbe z naslednjimi občinami pod okriljem našega regionalnega centra v Murski Soboti: Beltinci, Cankova, Črešnovci, Dobrovnik, Gornji Petrovci, Grad, Ljutomer, Odranci, Rogašovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej. Seznam bomo sproti dopolnjevali.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

01 25 13 727 // tabori@zotks.si

Pridruži se nam pri pisanju scenarija, snemanju, montiranju in ustvarjanju televizijske oddaje.
Datum: 
sreda, 15. Marec 2017