Poletna šola Okoljske meritve za KUL odločitve 2017

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Ljubljana od 26. do 30. junija 2017 20 udeležencev

Ali veš, da smo se včasih na morje v strnjenih kolonah vozili po dolgi ovinkasti cesti tudi več ur? Danes nam ta pot vzame le še dobro uro, vmes pa se peljemo po skoraj 100 metrov visokem viaduktu Črni Kal in se več kilometrov vozimo skozi tunele, ki so jih v skali naredili z eksplozijami dinamita!

Ali veš, da se je v zadnjih 600 letih v Jadranskem morju zgodilo 15 tsunamijev, vendar tsunami ne predstavlja resne grožnje? Njegova višina lahko ob katastrofalnih potresih na območju Jadranskega morja doseže ob Slovenski obali maksimalno višino do 50 cm.

Ali veš, da najvišja stavba na svetu stoji v Dubaju in je visoka skoraj 830 metrov, najvišja stavba v Sloveniji pa je Kristalna palača v nakupovalnem središču BTC, ki je visoka (le) 89 metrov?

Ali veš, da za izdelavo enih običajnih kavbojk porabimo 7.000 litrov vode, za izdelavo bombažne majice 1.500 litrov vode in da vsak 8. človek na svetu nima dostopa do čiste vode, 46% ljudi po svetu pa nima neposrednega priključka na vodovodno omrežje? 

 

Če si med tistimi, ki želijo izvedeti več o zgornjih stvareh, se nam letos poleti pridruži na Poletni šoli Fakultete za gradbeništvo in geodezijo "Okoljske meritve za KUL odločitve". Skozi poučne delavnice na prostem in v učilnici bomo spoznali, kako pomembne za dobre odločitve so predhodne meritve inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva. Izvedli bomo dve zanimivi ekskurziji in se zabavali ob izvedbi številnih delavnic. Teden bomo zaključili s piknikom.

Kdo se nam lahko pridruži?

Poletna šola je namenjena učencem 8. in 9. razreda osnovne šole ter dijakom srednjih šol. Hitro preberi navodila za prijavo, izpolni prijavnico, da se mesta prej ne napolnijo!

Kaj bomo počeli?

V sklopu poletne šole bomo spoznavali delo geodeta, gradbenika ter vodarja. Izvedli bomo geodetske meritve, na podlagi katerih bomo projektirali in zakoličili enostavni objekt z uporabo sodobne opreme. Spoznali se bomo z osnovami načrtovanja cest in poti, preizkusili kakšen vpliv ima vinjenost na sposobnosti za vožnjo ter si ogledali sodobni nadzorni center predora Karavanke. Preučevali bomo pomembnost in prisotnost vode v našem življenju ter se naučili, kako so sestavljeni vodovodni sistemi, kaj moramo upoštevati pri upravljanju z vodnimi viri in spoznali skrivnosti, ki jih skriva slovensko morje.          

Teden bo tako sestavljen iz raznolikih delavnic, ki bodo potekale v naših predavalnicah, računalniških učilnicah, sodobno opremljenih laboratorijih in predvsem v okolici fakultete. Odpravili pa se bomo tudi na dve ekskurziji.

Dejavnosti bodo vključevale:

 • izlet na morje na slovensko obalo
 • izlet v Planico
 • terenske meritve
 • štetje prometa v križišču
 • laboratorijske meritve
 • igre z vodo
 • kopanje
 • risanje geodetskega načrta
 • projektiranje in zakoličbo enostavnega objekta
 • osnove načrtovanja cest, poti
 • simulacijo prometa s sodobno programsko opremo
 • aktivnosti povezane s prometno varnostjo
 • družabne aktivnosti
   

PREDVIDEN POTEK POSAMEZNEGA DNE

8:00–8:30
zbiranje udeležencev

8:30–12:00
pregled dejavnosti dneva
malica
interaktivne delavnice ali ekskurzija

12:00–13:00
odmor za kosilo

13:00–16:30
interaktivne delavnice ali ekskurzija
malica

Kje in kdaj?

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (Jamova 2) v Ljubljani, med 26. in 30. junijem 2017.

Koliko nas bo?

Največ 20.

Kdo bo izvajal delavnice?

Delavnice bodo vodili mladi asistenti s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, pri tem pa jim bodo pomagali tudi strokovnjaki iz prakse.

Kje bomo spali?

Za tiste, ki želite, bo spanje z zajtrkom in večerjo organizirano v Dijaškem domu Vič. Poskrbeli bomo tudi za družabne večere. Tisti, ki bi radi spali v Dijaškem domu, morate to nujno navesti v prijavi pod "Pripombe in druge posebnosti".

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Osebne stvari za vsak dan, brisačo, copate za bivanje v dijaškem domu, zaprte čevlje za delo v laboratoriju (natikači in sandali niso primerna obutev), pisala, beležko, kopalke, zdravstveno izkaznico, osebno izkaznico ali potni list.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do torka, 13. 6. 2017. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 50,00 EUR (oziroma 150,00 EUR če boš spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050001 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili pijačo ter hrano (dopoldanska in popoldanska malica ter kosilo), material za delavnice, terensko delo, izlet, nezgodno zavarovanje ter nastanitev in prehrano za udeležence, ki boste spali v dijaškem domu.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 251 37 27 ali e-naslovih tabori@zotks.si in poletnasola@fgg.uni-lj.si. Spremljaj in všečkaj pa nas tudi na FB strani dogodka.

»Na poletni šoli mi je bilo všeč, ker smo delali stvari, ki jih drugače verjetno nikoli ne bi.«
Datum: 
ponedeljek, 6. Marec 2017