Poletna šola Urbani gozd - merimo, gradimo in ozelenimo

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Ljubljana od 2. do 6  julija 2018 20 udeležencev

Ali veš, kaj je zelena streha? Je večplastna instalacija na vrhu stavbe, ki omogoča rast vegetacije. Je »pametna«, saj deluje multifunkcijsko: kot vsaka streha ščiti stavbo pred padavinami; upočasni površinski odtok padavin ter jih deloma shrani in s tem zmanjša pritisk na odvodni sistem naselja; poveča energijsko učinkovitost stavbe, saj služi kot dodatna izolacija; nudi zatočišče za živali, ki živijo v urbanem okolju ter vpliva na kakovost zraka.

Ali veš, kaj je akvaponika? Akvaponični sistem temelji na posnemanju naravnega zapiranja snovnih tokov. V njem je odpad rib, hrana oz. gnojilo za rastline (npr. solato, paradižnike), ki s koreninami črpajo snovi za svojo rast iz vode, bogate s hranili ter jo tako čistijo. Takšno vodo pa nato vračamo na začetek kroga, k ribam.  Ali si vedel, da je večina paradižnika, ki ga kupimo v trgovinah, pridelanega po principu hidroponike, ki je manj celovit sistem kot akvaponika in pomeni gojenje rastlin v hranilno bogati vodi?

Ali veš, kaj je urbani gozd? Zadnje čase se vedno bolj zavedamo, da je treba mesta prilagoditi novim podnebnim razmeram in zmanjšati porabo energije v stavbah in mestih ter poskrbeti za čist zrak. Narava ima veliko super rešitev, ki jih lahko uporabimo. Neprepustne površine, kot so asfaltne ceste, parkirišča, pločniki, ... lahko spremenimo v prepustne, z uporabo vodo prepustnega mineralnega sloja (drenažni beton) med nasadom velikega števila dreves. Gozdu podobna krajina je odprta za urbano uporabo (pešci, kolesarji, igrišča, ...). Več lahko prebereš v publikaciji Beton in ekstremne podnebne razmere.

Ali veš, kaj je drenažni beton? Beton je umetna mešanica  mineralnega veziva (cement), grobega in finega agregata (pesek, prod, gramoz) in vode. Drenažni beton pa nudi  trajnostne rešitve, ki združujejo lastnosti betona in napredne tehnologije drenaže. Je visoko prepusten in hitro vpije odvečno površinsko vodo.

Če si med tistimi, ki želijo izvedeti več o zgornjih stvareh, se nam letos poleti pridruži na Poletni šoli Fakultete za gradbeništvo in geodezijo "Urbani gozd - merimo, gradimo in ozelenimo". Skozi poučne delavnice na prostem in v učilnici bomo spoznali delo gradbenikov in geodetov.

Kdo se nam lahko pridruži?

Poletna šola je namenjena učencem od 12 let dalje ter dijakom srednjih šol. Hitro preberi navodila za prijavo in izpolni prijavnico, da se mesta prej ne napolnijo!

Kaj bomo počeli?

Na poletni šoli boš spoznal/a, kako načrtovati in graditi mesta prihodnosti po vzoru narave, s pomočjo znanj geodeta, gradbenika in vodarja. Meritve in projektiranje boš opravljal/a s sodobno mersko in računalniško opremo. V laboratorijih boš spoznaval/a lastnosti gradbenih materialov in proizvodov, ki omogočajo posnemanje lastnosti naravnih sistemov in procesov. Spoznal/a boš koncept akvaponičnega sistema, obstoječo leseno senco pa boš pokril/a z drenažnim betonskim tlakom v sodelovanju s podjetjem LafargeHolcim. Leseno senco boš ozelenil/a z zasaditvijo rastlin/ovijalk, ki bodo dajale poleti "urbano senco".   

Ker pa je poleti obisk bazena že skoraj obvezen, bodo mladi nadobudneži na poletni šoli spoznali tudi proces prenove kopališča Kolezija v sodobno kopališče in ga seveda imeli priložnost tudi preizkusiti. Zato so kopalke obvezna oprema letošnje poletne šole.

Dejavnosti bodo vključevale:

  • izdelavo geodetskega načrta, 
  • projektiranje in zakoličbo dostopa do urbane sence, 
  • izdelavo in analizo materialov in sistema drenaže,
  • gradnjo stopnic in tal/tlaka iz drenažnega betona, 
  • ozelenitev lesene sence,
  • predstavitev akvaponičnega sistema,
  • družabne aktivnosti in
  • obisk gradbišča in kopališča Kolezija.

PREDVIDEN POTEK POSAMEZNEGA DNE

8:30 – 12:30
pregled dnevnih dejavnosti
delo na terenu oz. laboratoriju
malica
interaktivne delavnice

12:30 – 13:30
odmor za kosilo

13:30 – 16:30
delo na terenu oz. laboratoriju
malica
družabne igre

Kje in kdaj?

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (Jamova 2) v Ljubljani, med 2. in 6. julijem 2018.

Koliko nas bo?

Največ 20.

Kdo bo izvajal delavnice?

Delavnice bodo vodili mladi asistenti s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, pri tem pa jim bodo pomagali tudi strokovnjaki iz prakse.

Kje bomo spali?

Za tiste, ki želite, bo spanje z zajtrkom in večerjo organizirano v Dijaškem domu Vič. Poskrbeli bomo tudi za družabne večere. Tisti, ki bi radi spali v Dijaškem domu, morate to nujno navesti v prijavi pod "Pripombe in druge posebnosti".

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Osebne stvari za vsak dan, brisačo in kopalke, copate za bivanje v dijaškem domu, zaprte čevlje za delo v laboratoriju (natikači in sandali niso primerna obutev), pisala, beležko, kopalke, zdravstveno izkaznico, osebno izkaznico ali potni list.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 28. 6. 2018. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 50,00 EUR (oziroma 150,00 EUR če boš spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050001 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili pijačo ter hrano (dopoldanska in popoldanska malica ter kosilo), material za delavnice, terensko delo, izlet, nezgodno zavarovanje ter nastanitev in prehrano za udeležence, ki boste spali v dijaškem domu.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 251 37 27 ali e-naslovih tabori@zotks.si in poletnasola@fgg.uni-lj.si. Spremljaj in všečkaj pa nas tudi na FB strani dogodka.

»Tukaj se imava zelo dobro. Čeprav naloge na začetku izgledajo zahtevno, so potem, ko premislimo, zelo preproste in zabavne.« (Jerca, 15 let in Ema, 11 let, Poletna šola 2017)
Datum: 
torek, 27. Marec 2018