Poletna šola dekorativnega ustvarjanja 2020

Izvir reke Rižane, Bezovica 30a od 17. do 21. avgusta 2020 18 udeležencev

Poletna šola dekorativnega ustvarjanja po programu "Dekanske šole", ki že leta deluje na slovenski obali. Dekanska šola je Akademija klasičnih dekorativnih umetnosti. Je mednarodna pedagoška, raziskovalna in kulturna institucija, ki se posveča predvsem ohranjanju in uveljavitvi dekorativne umetniške zapušcine. Mojster dekanske šole mora imeti sposobnost združiti vse tehnike posameznih disciplin v eno, povezovati tehnike z obdobjem in stilom, združiti mora sposobnost kamnoseka, tesarja, arhitekta in umetnika. Več o Dekanski šoli si preberite na povezavi.

Komu je poletna šola namenjena?

Osnovnošolcem, ki jih zanima umetnost in radi ustvarjajo z lastnimi rokami. Če si zaključil/-a 7., 8. ali 9. razred hitro preberi navodila za prijavo in izpolni prijavnico, da se mesta prej ne napolnijo!

Kaj bomo počeli?

Ustvarjali bomo unikatne izdelke z različnimi tehnikami in se pet dni družili v ustvarjalnem vzdušju. Osvojili bomo nekaj teoretičnih znanj, poudarek pa bo na praktičnem delu. Delali bomo z različnimi tehnikami in v majhnih skupinah, saj bo vsak mentor vodil skupino treh udeležencev.

Področja dejavnosti in materiali: kamen, steklo, les, opeka (mozaiki, sestavljanke), keramika, sodobni materiali (barve, veziva, pigmenti, lepila...).

Vse naravne materiale bomo imitirali po principih dekorativne umetnosti in izkušnjah Dekanske šole. Pri spoznavanju različnih tehnik dekorativne umetnosti bomo izdelovali manjše dekorativne izdelke, ki jih bomo po koncu poletne šole lahko odnesli s seboj domov. 

Osrednji predmet izdelave pa bo temeljni kamen za novo zgradbo Dekanske šole, ki jo bodo že v prihodnjem letu začeli graditi na tej lokaciji. Kamen bo vseboval vse elemente dekorativne umetnosti s katerimi se bomo seznanili skozi delo na poletni šoli. Predstavljal bo zbirko tehnik in znanj Dekanske šole in bo skupaj z našimi podpisi ostal trajen spomin na prvo poletno šolo Dekanske šole. Kot osrednji spomenik ga bodo lahko občudovale še vse naslednje generacije učencev in obiskovalcev nove stavbe Dekanske šole.

9_rezultat_a.jpg

Okviren potek dela:

 • prvi dan se bomo zbrali v dopoldanskem času in se namestili po šotorih,
 • sledila bo predstavitev programa in mentorjev ter kratek zgodovinski pregled slovenske Istre,
 • popoldan formiranje skupin in pričetek dejavnosti,
 • delavnice bodo potekale vsak dan dopoldne (9 - 12) in popoldne (15 - 18),
 • v petek bomo sestavili temeljni kamen Dekanske šole iz segmentov, ki jih bodo tekom tedna pripravile posamezne skupine,
 • za zaključek bomo izvedli zabavno tekmovanje na temo dekorativne umetnosti. 

8.jpg

V načrtu imamo tudi izlet po slovenski Istri, kjer si bomo med drugim ogledali tudi Hrastovlje.

Seveda bo tekom tedna čas tudi za zabavo in druženje. Če bo vroče, se bomo osvežili v Rižani, zato ne pozabi na kopalke in brisačo!

Kje bomo bivali?

Spali bomo v šotorih v neposredni bližini delavnice, Bezovica 30a (ob šestkotni stavbi "Pri Bobrih", ki se jo vidi na zemljevidu in je trenutno v fazi prenove). Na voljo bo več šotorov (za po 3 osebe). V šotorih bodo ležišča, potrebujete pa svojo rjuho in spalno vrečo (ali odejo).

Obroke bomo imeli na poletnem vrtu v sosednji ribogojnici.

Za prevoz na poletno šolo in nazaj poskrbite sami.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Rjuho in spalno vrečo oz. odejo, primerno obutev za delo v delavnici (zaprti čevlji), osebno garderobo in pribor za osebno higieno, pokrivalo in kremo za sončenje, manjši nahrbtnik za na izlet, plastenko za vodo. Dobrodošli so tudi glasbeni inštrument, športni rekviziti ali družabne igre po želji za prosti čas.

Koliko nas bo?

Največ 18 udeležencev.

Kdo bo z nami?

Delavnice bo vodil sodelavec ZOTKS, Ivo Kisovec, mojster Dekanske šole. Nekaj njegovih del si oglejte tukaj.

Mentorji:

 • akademski slikar Dime Lozanoski
 • akademska slikarka in restavratorka Mateja Krošel (les)
 • akademska slikarka in restavratorka Ana Šerbelj
 • akademska slikarka Tina Kraljič (keramika)
 • Žiga Kisovec (kamen)
 • Mateja Štakul (praktični pouk)
 • Rok Grželj (steklo, fuzija...) 

Kdo so organizatorji in podporniki poletne šole?

Poletna šola v organizaciji ZOTKS in Dekanske šole za dekorativno umetnost poteka ob podpori podjetja K2 PAK in g. Valterja Krmaca.

Poletno šolo podpirajo tudi ARRS, MIZŠ Urad za mladino, Telekom Slovenije in Eles.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 10. avgusta 2020. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, prek elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne delavnice.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 140 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050001 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

 

Datum: 
sobota, 18. Julij 2020