Poletna šola dekorativnega ustvarjanja 2022

Izvir reke Rižane, Pri bobrih, Bezovica 30a od 7. do 13. avgusta 2022 15 udeležencev

Poletna šola dekorativnega ustvarjanja po programu "Dekanske šole", ki že leta deluje na slovenski obali. Dekanska šola je Akademija klasičnih dekorativnih umetnosti. Je mednarodna pedagoška, raziskovalna in kulturna institucija, ki se posveča predvsem ohranjanju in uveljavitvi dekorativne umetniške zapušcine. Mojster dekanske šole mora imeti sposobnost združiti vse tehnike posameznih disciplin v eno, povezovati tehnike z obdobjem in stilom, združiti mora sposobnost kamnoseka, tesarja, arhitekta in umetnika. Več o Dekanski šoli si preberite na povezavi.

Komu je poletna šola namenjena?

Vsem, ki vas zanima umetnost in radi ustvarjate z lastnimi rokami. Če imaš 13 let ali več, hitro izpolni prijavnico, da se mesta prej ne napolnijo!

Kaj bomo počeli?

Spoznavali bomo dekorativno umetnost, s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju. Njen namen je okrasna funkcija s kombiniranjem različnih materijalov.

Spoznavali bomo različne tehnike, od oblikovanja kamna, keramike, stekla in lesa, do kiparskih mojstrovin, stenskih poslikav itd. Na podlagi pridobljenega znanja z vseh različnih področij obliklovanja bomo širili svoje umetniško znanje in razvijali svojo ustvarjalnost ter širili svoje obzorje. Skupaj z mentorji bomo našli pot do udejanjanja svoje domišlije in premikali meje svojih zmožnosti.

Ustvarjali bomo unikatne izdelke in se cel teden družili v ustvarjalnem vzdušju. Osvojili bomo nekaj teoretičnih znanj, poudarek pa bo na praktičnem delu.

Vse naravne materiale bomo imitirali po principih dekorativne umetnosti in izkušnjah Dekanske šole. Pri spoznavanju različnih tehnik dekorativne umetnosti bomo izdelovali tudi manjše dekorativne izdelke, ki jih bomo po koncu poletne šole lahko odnesli s seboj domov. 

Osrednjo temo / predmet izdelave bomo objavili naknadno.

9_rezultat_a.jpg

Okviren potek dela:

  • prvi dan se bomo zbrali v dopoldanskem času in se namestili po šotorih,
  • sledila bo predstavitev programa in mentorjev ter kratek zgodovinski pregled slovenske Istre,
  • popoldan formiranje skupin in pričetek dejavnosti,
  • delavnice bodo potekale vsak dan dopoldne (9 - 12) in popoldne (15 - 18),
  • v petek bomo sestavili temeljni kamen Dekanske šole iz segmentov, ki jih bodo tekom tedna pripravile posamezne skupine,
  • za zaključek bomo izvedli zabavno tekmovanje na temo dekorativne umetnosti. 

8.jpg

Če bo dovolj časa, imamo v načrtu tudi izlet po slovenski Istri, kjer si bomo med drugim ogledali tudi Hrastovlje.

Seveda bo tekom tedna čas tudi za zabavo in druženje. Če bo vroče, se bomo osvežili v Rižani, zato ne pozabi na kopalke in brisačo!

Kje bomo bivali?

Spali bomo v šotorih v neposredni bližini delavnice, Bezovica 30a (ob šestkotni stavbi "Pri Bobrih", ki se jo vidi na zemljevidu in je trenutno v zaključni fazi prenove). Na voljo bo več šotorov (za po 3 osebe). V šotorih bodo ležišča, potrebujete pa svojo rjuho in spalno vrečo (ali odejo).

Obroke bomo imeli na poletnem vrtu v sosednji ribogojnici.

Za prevoz na poletno šolo in nazaj poskrbite sami.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Rjuho in spalno vrečo oz. odejo, primerno obutev za delo v delavnici (zaprti čevlji), osebno garderobo in pribor za osebno higieno, pokrivalo in kremo za sončenje, manjši nahrbtnik, če bomo šli na izlet, plastenko za vodo. Dobrodošli so tudi glasbeni inštrument, športni rekviziti ali družabne igre po želji za prosti čas.

Koliko nas bo?

Največ 15 udeležencev.

Kdo bo z nami?

Delavnice bo vodil sodelavec ZOTKS, Ivo Kisovec, mojster Dekanske šole. Nekaj njegovih del si oglejte tukaj.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 31. julija 2022. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, prek elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne delavnice.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 150,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050001 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

 

Datum: 
sreda, 4. Maj 2022