Poletna šola kemijskih znanosti 2019

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani od 26. do 28. junija 2019 16 udeležencev

Komu je namenjena?

Si v srednji šoli in te veseli svet kemijskih poskusov? Pridruži se nam in skupaj bomo odkrili svet eksperimentov.  Pokazali bomo, da kemija niso le "čudne" formule, ki nimajo smisla. Pa ne pozabi hitro prebrati navodil za prijavo in izpolniti prijavnice, ker se mesta na tej poletni šoli vsako leto najprej napolnijo. Poletna šola je namenjena izključno dijakom, ki ste že zaključili vsaj 1. letnik srednje šole!

Kaj bomo počeli?

Letos bo poletna šola potekala od srede do petka. V laboratorijih in računalniških učilnicah Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo se boste spoznali z delom kemika, ki je praktično in tudi teoretično.

V letošnji poletni šoli bomo izvedli tri različne delavnice.

V prvi se boste ukvarjali z določanjem alkalne zaloge v razkislinjenem papirju. Ohranitev pisne kulturne dediščine je namreč eno od osnovih prizadevanj vsake razvite družbe. Žal je veliko gradiva v knjižnicah iz papirja, ki je kisel. Razlog je v načinu industrijske izdelave papirja v 19. stoletju. To gradivo je ogroženo, saj poteka proces hidrolize, kar skrajšuje celulozna vlakna in slabša mehanske lastnosti papirja. Eden od načinov ohranjanja papirja je razkislinjevanje.

V naslednji delavnici bo potekala ekstrakcija maščob iz semen soje in sončnic, orehov, kurkume in klinčkov s Soxhletovim aparatom ter določevanje nenasičenih (dvojnih) vezi s titracijo z bromom in analizo z infrardečo spektroskopijo. Poleg tega boste z destilacijo z vodno paro izolirali eterična olj iz janeža, kumine, klinčkov in lupin pomaranče ter limone. Nazadnje pa boste sintetizirali paracetamol, ter produkt očistili s kristalizacijo. Spoznali boste kromatografsko analizo in določili tališčše produktu.

V naslednji delavnici se boste ukvarjali z živili. Spoznali boste, kaj je potrebno, da iz mleka nastane sir. Pripravili ga boste na različne načine, s kislinsko in encimsko koagulacijo. Svoje izdelke boste pred zaključkom druženja preizkusili in izbrali postopek, ki da najbolj okusen rezultat. Preverili boste tudi, kdo popije največ sladkorja. Vsak udeleženec bo s sabo prinesel priljubljeno sladko pijačo, v kateri boste določili vsebnost glukoze, in jo primerjali s tisto, ki je navedena v sestavi.

PŠ kemijskih znanosti_1.jpg

Kje bodo delavnice potekale in kje bomo spali?

Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, Večna pot 113.

Za tiste, ki želite, bo spanje z zajtrkom in večerjo organizirano v Dijaškem domu Vič.

Za prevoz na poletno šolo poskrbite sami.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Zaščitno haljo, zaščitna očala ter zaprte čevlje za delo v laboratoriju (japanke in sandali niso primerna obutev), pisala, beležko,

Osebne stvari za vsak dan, brisačo, copate (v primeru bivanja v dijaškem domu), zdravstveno izkaznico, osebno izkaznico ali potni list.

Koliko nas bo?

Največ 16.

Kdo je vodja?

Dr. Andrej Godec, predavatelj na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in zunanji sodelavec ZOTKS. Mentorji posameznih delavnic so napisani v urniku.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 13. junija 2019. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 80,00 EUR (oziroma 180,00 EUR če boš spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050104 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

FOTO: arhiv FKKT UL 

Datum: 
petek, 8. Marec 2019