Poletni tabor radioamaterjev - 'LOV NA LISICO'

Pekre od 21. do 27. avgusta 2016 20 udeležencev

Veš, kaj je "LOV NA LISICO"? Veš, da prirejamo tekmovanja za osnovnošolce v  amaterskem radiogoniometriranju? "LISICA" je oddajnik, ki ga mentorji skrijejo nekje v gozdu, "LOVCI" pa imajo v roki sprejemnike, ki jih imenujemo "LISIČARJI". Pridruži se nam na taboru, sestavi si svoj "lisičar" in se pomeri v LOVU NA LISICO. Vso opremo po koncu tabora dobiš za domov (tudi spajkajnik!), da boš lahko nadaljeval/a z raziskovanjem sveta radioamaterjev!

Sem pravi/a?

Če imaš od 12 do 15 let, te zanima svet spajkanja, sestavljanje elektronskih naprav in želiš izvedeti, s čim se danes ukvarjajo sodobni radioamaterji, hitro izpolni prijavnico in se nam pridruži! V LOVU NA LISICO so še posebej uspešna dekleta - VABLJENE!

Kaj delajo radioamaterji?

Radioamaterji se ukvarjajo z raznimi dejavnostmi povezanimi z radijskimi valovi. Amatersko Radijsko Goniometriranje (ARG) je popularno imenovano tudi "lov na lisico". To je tehnično športna disciplina. Tekmovanja poteka tako, da se v gozdni pokrajini, na razdalji nekaj kilometrov, skrije 3 do 5 radijskih oddajnikov, imenovanih LISICE. Tekmovalci nato s prirejenimi sprejemniki imenovanimi LISIČARJI tečejo po gozdu in iščejo LISICE Najboljši tekmovalci dobro poznajo načine širjenja radijskih valov, zakonitosti dušenja in odbojev valov,  znajo se dobro orientirati v naravi ter so prebrisani in iznajdljivi. V tekmovanju ARG sodimo Slovenci v sam evropski vrh, še posebno uspešna so dekleta!

Čemu nam to znanje še lahko koristi v današnjem času?

Danes živimo v komunikacijski dobi. Večino informacij prenašajo radijski valovi. Celo promet je odvisen od usmerjanja po radijskih signalih. Tako kot naša LISICA, ki je v bistvu radijski "svetilnik" in vodi LISIČARJA na cilj, tako vodijo radijski "svetilniki" ladje, letala in druga vozila. Nebo nad nami je prepredeno s koridorji, zračnimi cestami, po katerih letijo letala, in te ceste rišejo radijski signali. Letalo  v megli in ponoči najde letališče, ker ga vodi radijski svetilnik po širini in višini na pristanek. Kar deluje popolnoma enako kot naš ARG. Radarji nisi nič drugega kot neke vrste goniometer. Podobno deluje tudi satelitska navigacija, le da se pri tej smer določa po časovni zamaknitvi signalov in ne po smeri antene.

Radijske oddajnike nameščamo tudi na ptice, medvede, volkove, kite, želve in druge divje živali, da s telemetrijo sledimo njihovim selitvenim potem ali gibanju po teritoriju.

Na podoben način iščemo tudi pod plazom zasute planince - lavinske žolne so oddajniki, ki delujejo na enak način kot naš ARG.

Kaj bomo počeli na taboru?

Na taboru bomo na poljuden, zanimiv in poučen način prišli v prvi stik z radijsko tehniko.

Program tabora bo obsegal tri sklope:

  1. V prvem delu bo vsak izdelal svoj sprejemnik za goniometriranje - LISIČAR. Spoznali bomo orodja, se poučili o varnosti pri delu, spoznali elektronske elemente in funkcije teh, se učili lotanja... Spoznali boste da je izdelava elektronske naprave lahko zanimiva in nič kaj težavna naloga.
  2. V drugem delu, se bomo naučili s to napravo iskati skriti izvor radijskega signala, kar je prava športno-tehnična disciplina imenovana ARG. Pri tem pa se bomo naučili tudi orientacije v naravi. Zadnji dan bomo priredili tudi čisto pravo tekmovanje!
  3. Kot tretji del pa vam bomo s poljudnimi učnimi urami približali razumevanje sveta telekomunikacij, tako radioamaterskih kot radiodifuznih in spoznali bomo tudi kako deluje GSM. Obiskali in ogledali si bomo tudi nekaj komunikacijskih objektov, si ogledali elektrarno....

Po zaključku tabora bo vsak svoj LISIČAR tudi odnesel s seboj domov, prav tako tudi spajkalnik in orodje.

Da pa ne bo vse samo resno, bo na taboru tudi čas za zabavo ter družabne in športne igre.

Podrobnejši program tabora

1. dan, nedelja: Prihod na tabor v popoldanskem času, sprejem in nastanitev v Domu reševalcev v Pekrah.

2. dan, ponedeljek: Spoznavanje orodja, varnosti pri delu, elektronskih elementov in funkcije teh in učenje lotanja. Seznanjanje z RA dejavnostmi in mali prikaz ARG. Popoldan izlet v bližnjo okolico. Seznanjanje z ARG v teoriji in praksi.

3. dan, torek: Sestavljanje in lotanje osnovnih elementov. Popoldan ogled elektrarne Mariborski otok ali Fala. Zvečer predavanje o orientaciji v naravi in tekmovalnem polju

4. dan, sreda: Dokončanje elektronskega dela sprejemnika. Popoldan ogled oddajnika na Pohorju in razglednega stolpa z radioamaterskimi inštalacijami. Zvečer predavanje o radijskih valovih in tehniki dela, o GSM, GPS, in drugih sistemih.

5. dan, četrtek: Umerjanje in mehansko sestavljanje ARG sprejemnika. Popoldan izlet na Urban z ogledom radioklubske tekmovalne lokacije.

6. dan, petek: Preizkušanje izdelanih sprejemnikov in vaje. Popoldan ogled TV centra ali kakšnega industrijskega obrata.

7. dan, sobota: Izvedba ARG tekmovanja. Razglasitev tekmovalnih rezultatov in izdelkov. Tekmovanje v ARG bi se predvidoma izvedlo v Betnavskem gozdu, ki je park na Taboru v MB in je lepo omejen prostor. Popoldan po tekmi piknik in odhod domov.

Kdaj in kje?

Od 21. do 27. 8. 2016

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Pekre (Bezjakova 151, 2341 Limbuš).

GPS koordinate : N 46' 32.128' E 015'35.002'

Koliko nas bo?

Največ 20 udeležencev.

Kdo je vodja?

Bojan Majhenič, zunanji sodelavec ZOTKS in predsednik Zveze radioamaterjev Slovenije (ZRS).

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Pisala, zvezek, družabne igre, primerno obleko in obutev, prevleko za ležišče, spalno vrečo in blazino za pod glavo, copate za v bivalne prostore, zaščito pred soncem, pribor za osebno higieno ter zdravstveno kartico in osebni dokument. Dobrodošel je tudi fotoaparat, glasbeni inštrument ali družabne igre in športni rekviziti.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do nedelje, 7. 8. 2016. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 160,00 EUR. Material za izdelavo LISIČARJA, spajkalnik in orodje, skupaj v višini več kot 60 Eur, bodo udeleženci po koncu tabora odnesli s seboj domov. Prispevek nakažite na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050108 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva in materiale, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

Datum: 
petek, 20. Maj 2016