Poletni tabor radioamaterjev Lov na lisico 2017

Pekre od 20. do 25. avgusta 2017 20 udeležencev

Veš, kaj je "LOV NA LISICO"? Veš, da prirejamo tekmovanja za osnovnošolce v  amaterskem radiogoniometriranju? "LISICA" je oddajnik, ki ga mentorji skrijejo nekje v gozdu, "LOVCI" pa imajo v roki sprejemnike, ki jih imenujemo "LISIČARJI". Pridruži se nam na taboru, sestavi si svoj "lisičar" in se pomeri v LOVU NA LISICO. Vso opremo po koncu tabora dobiš za domov (tudi spajkajnik!), da boš lahko nadaljeval/a z raziskovanjem sveta radioamaterjev!

Kdo lahko pride?

Če imaš od 12 do 15 let, te zanima svet spajkanja, sestavljanje elektronskih naprav in želiš izvedeti, s čim se danes ukvarjajo sodobni radioamaterji, hitro preberi navodila za prijavo, izpolni prijavnico in se nam pridruži! V LOVU NA LISICO so še posebej uspešna dekleta - VABLJENE!

Veš, kaj je "LOV NA LISICO"? Veš, da prirejamo tekmovanja za osnovnošolce v  amaterskem radiogoniometriranju? "LISICA" je oddajnik, ki ga mentorji skrijejo nekje v gozdu, "LOVCI" pa imajo v roki sprejemnike, ki jih imenujemo "LISIČARJI". Pridruži se nam na taboru, sestavi si svoj "lisičar" in se pomeri v LOVU NA LISICO. Vso opremo po koncu tabora dobiš za domov (tudi spajkajnik!), da boš lahko nadaljeval/a z raziskovanjem sveta radioamaterjev!

Kaj bomo počeli na taboru?

Na taboru bomo na poljuden, zanimiv in poučen način prišli v prvi stik z radijsko tehniko.

Program tabora bo obsegal tri sklope:

  1. Vsak bo izdelal svoj sprejemnik za goniometriranje - LISIČAR. Letos bomo izdelali ARG sprejemnik z enojnim mešanjem in keramičnimi filtri (tukaj si lahko preberete članek, objavljen v reviji TIM o tem sprejemniku). Spoznali bomo orodja, se poučili o varnosti pri delu, spoznali elektronske elemente in funkcije teh, se učili lotanja ... Spoznali bomo, da je izdelava elektronske naprave lahko zanimiva in nič kaj težavna naloga.
  2. Z izdelanim sprejemnikom se bomo naučili iskati skriti izvor radijskega signala, kar je prava športno-tehnična disciplina imenovana ARG. Pri tem pa se bomo naučili tudi orientacije v naravi. Zadnji dan bomo priredili tudi čisto pravo tekmovanje!
  3. Da pa ne bo vse samo resno, bo na taboru tudi čas za zabavo ter družabne in športne igre.

Po zaključku tabora bo vsak svoj LISIČAR tudi odnesel s seboj domov, prav tako tudi spajkalnik in orodje.

Kaj sploh delajo radioamaterji?

Radioamaterji se ukvarjajo z raznimi dejavnostmi povezanimi z radijskimi valovi. Amatersko Radijsko Goniometriranje (ARG) je popularno imenovano tudi "lov na lisico". To je tehnično športna disciplina. Tekmovanja poteka tako, da se v gozdni pokrajini, na razdalji nekaj kilometrov, skrije 3 do 5 radijskih oddajnikov, imenovanih LISICE. Tekmovalci nato s prirejenimi sprejemniki imenovanimi LISIČARJI tečejo po gozdu in iščejo LISICE Najboljši tekmovalci dobro poznajo načine širjenja radijskih valov, zakonitosti dušenja in odbojev valov,  znajo se dobro orientirati v naravi ter so prebrisani in iznajdljivi. V tekmovanju ARG sodimo Slovenci v sam evropski vrh, še posebno uspešna so dekleta!

Čemu nam to znanje še lahko koristi v današnjem času?

Danes živimo v komunikacijski dobi. Večino informacij prenašajo radijski valovi. Celo promet je odvisen od usmerjanja po radijskih signalih. Tako kot naša LISICA, ki je v bistvu radijski "svetilnik" in vodi LISIČARJA na cilj, tako vodijo radijski "svetilniki" ladje, letala in druga vozila. Nebo nad nami je prepredeno s koridorji, zračnimi cestami, po katerih letijo letala, in te ceste rišejo radijski signali. Letalo  v megli in ponoči najde letališče, ker ga vodi radijski svetilnik po širini in višini na pristanek. Kar deluje popolnoma enako kot naš ARG. Radarji nisi nič drugega kot neke vrste goniometer. Podobno deluje tudi satelitska navigacija, le da se pri tej smer določa po časovni zamaknitvi signalov in ne po smeri antene.

Radijske oddajnike nameščamo tudi na ptice, medvede, volkove, kite, želve in druge divje živali, da s telemetrijo sledimo njihovim selitvenim potem ali gibanju po teritoriju.

Na podoben način iščemo tudi pod plazom zasute planince - lavinske žolne so oddajniki, ki delujejo na enak način kot naš ARG.

Kdaj in kje?

Od 20. do 25. avgusta 2017 v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Pekre (Bezjakova 151, 2341 Limbuš).

GPS koordinate : N 46' 32.128' E 015'35.002'

Koliko nas bo?

Največ 20 udeležencev.

Kdo je vodja?

Bojan Majhenič, zunanji sodelavec ZOTKS in predsednik Zveze radioamaterjev Slovenije (ZRS).

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Pisala, zvezek, družabne igre, primerno obleko in obutev, prevleko za ležišče, spalno vrečo in blazino za pod glavo, copate za v bivalne prostore, zaščito pred soncem, pribor za osebno higieno ter zdravstveno kartico in osebni dokument. Dobrodošel je tudi fotoaparat, glasbeni inštrument ali družabne igre in športni rekviziti.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do petka, 14. julija 2017. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 170,00 EUR. Material za izdelavo LISIČARJA, spajkalnik in orodje, skupaj v višini več kot 70,00 EUR, boste udeleženci po koncu tabora odnesli s seboj domov. Prispevek nakažite na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050108 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva in materiale, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

»Imel sem nižja pričakovanja, bilo pa je popolno.«
Datum: 
ponedeljek, 13. Marec 2017