Preplet psiholingvistike in psihoestetike

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času prvomajskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimajo naravoslovje, tehnika, psihologija in vesolje.

Eno od predavanj bo tudi "Preplet psiholingvistike in psihoestetike na primeru freske mrtvaškega plesa iz Cerkve sv. Trojice v Hrastovljah".

Ljudje svoja sporočila prenašamo na različne načine – preko umetnosti, religije, znanosti … Ne glede na način je pri oblikovanju, prenašanju in procesiranju sprejetega sporočila skozi prostor in čas vedno vpleten jezik. Na predavanju se bomo zato v uvodu najprej dotaknili nekaj zanimivih primerov razlik v dojemanju sveta, ki jih zaznamuje struktura materinega jezika. V nadaljevanju pa bomo to poskušali prenesti na umetnost, katere dojemanje je neločljivo povezano tudi z jezikovnimi fenomeni. Pri tem si bomo podrobneje ogledali fresko Mrtvaškega plesa, ki jo je ob koncu 15. stoletja naslikal Janez iz Kastva v Cerkvi sv. Trojice v Hrastovljah na Krasu. Na ogled pa bo tudi nekaj drugih zanimiv umetniških del.

Tim Prezelj je diplomirani mikrobiolog in magister molekulske in funkcionalne biologije. Trenutno se pripravlja na začetek doktorskega študija iz področja teorije biološke ilustracije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je dolgoletni Zotkin sodelavec, sodeluje pri izboru raziskovalnih nalog, ki Slovenijo predstavljajo na sejmih znanosti v tujini in pri pripravah mladih raziskovalcev na predstavitve nalog v tujini. Ekipe tudi spremlja na mednarodne sejme.

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 29. aprila, 9.00 - 10.00.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
petek, 16. April 2021