Raziskovalci

Novi uspehi naših dijakov

Novica iz dne 26.8.2019

Novi uspehi naših dijakov

V Beogradu se končuje tekmovanje mladih raziskovalcev družboslovnih smeri. Naši dijaki so se ponovno izkazali. Na tekmovanju so zastopana področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Udeleženci morajo pred mednarodno komisijo strokovnjakov predstaviti nalogo in plakat ter odgovarjati  na vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev in je bilo tokrat organizirano drugo leto. Predstavilo se je 38 dijakov iz Evrope, Indonezije, Kitajske, Indije.. Sodelovalo je 15 držav, pri čemer je bilo 6 opazovalk. 

Mednarodno tekmovanje mladih raziskovalcev (ICYSS)

Novica iz dne 21.8.2019

Mednarodno tekmovanje mladih raziskovalcev (ICYSS)

Drugič se dijaki iz Slovenije udeležujejo mednarodnega tekmovanja mladih raziskovalcev s področij družboslovja, 
to je International Conference of Young Scientists Social Science, kratko ICYSSS. Konferenca pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije.

Tudi v letošnjem letu je tekmovanje organizirano v Beogradu med 21. in 26.8.. Prijavljenih je 15 držav.
Naši predstavniki so se danes zjutraj odpravili na pot. To so:

Intel Isef 2019

Novica iz dne 22.5.2019

Intel Isef 2019

Na največjem svetovnem tekmovanju s področja znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki.

53. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Novica iz dne 9.5.2019

53. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

V torek, 14. maja 2019, bo potekalo že  53. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Vabimo vas, da se nam pridružite in prisluhnite raziskovalnim nalogam in spoznanjem osnovno- in srednješolcev na 19 različnih področjih. Predstavitve nalog bodo potekale v Murski Soboti, na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota (Šolsko naselje 12). Razpis srečanja in preostale informacije, ki se nanašajo na mlade raziskovalce, najdete na naši strani.

 Program:

ICYS 2019, Malezija

Novica iz dne 25.4.2019

ICYS 2019, Malezija

Danes, 25. 4., se v Slovenijo vrača ekipa mladih raziskovalcev, ki so našo državo zastopali na mednarodnem tekmovanju International Conference of Young Scientists (ICYS). Tekmovanje se je odvijalo v Kuala Lumpurju v Maleziji. Ekipo so sestavljali:

21. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

Novica iz dne 8.4.2019

21. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

V petek, 5. aprila 2019, je v Novem mestu potekalo že 21. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Uporabnost ostankov hrane.

Izhodišče za raziskovalno delo mladih je bilo vprašanje kje in kako so v preteklosti nastajali ostanki živil in hrane, na kakšne načine so posamezniki, gospodinjstva in gostišča ravnali z njimi, na kakšne načine so jih uporabljali in kako je s tem danes.

Vse naloge je pregledala in ocenila strokovna komislija v sestavi

Fizikalni tabor

Novica iz dne 17.1.2019

Fizikalni tabor

ZOTKS RC Maribor in Fakulteta za naravoslovje in matematiko v Mariboru, oddelek za fiziko, v sodelovanju z Naravoslovno matematično akakdemijo sta v januarju organizirali raziskovalni fizikalni tabor za dijake srednjih šol. Tabor je potekal od 16. do 18. januarja v laboratorijih Oddelka za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko

Vsebina letošnjega tabora je bila povezana z aktualnimi fizikalnimi temami, povezanimi z vsakdanjim življenjem, eksperimentalnim delom in astronomskimi opazovanji.

Program_0.JPG