19. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

Novica iz dne 10.4.2017

19. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

V petek, 7. aprila 2017, je v Novem mestu potekalo že 19. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Začetki in konci.

Tekmovanje se je udeležilo pet skupin z različnih kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških šol v Sloveniji. Mladi raziskovalci so nas popeljali po naši lepi slovenski pokrajini. Spoznali smo krst skozi kulinariko na območju Sostrega in Velikih Lašč ter na območju Leš, Maribora in Ižakovcev, se poučili o rojstvu in slovesu od življenja na Koroškem in Štajerskem, izvedeli nekaj novega o kulinariki ob smrti na območju Vrhniki ter se poučili o pogrebnih svečanosti v preteklih desetletjih in danes glede na veroizpoved pokojnikov in okolje v delu JV Slovenije.

Na začetku je zbrane med drugim pozdravila mag. Andreja Čuk , predstojnica OE Novo mesto Zavoda RS za zaposlovanje.

Zmagala je naloga z naslovom Ko zapoje navček, ki so jo pripravile Eva Sebanc, Ines Rupnik in Nina Vdovč iz centra GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma pod mentorstvom Anice Pajer in Urške Mehle. Njihovo nalogo si lahko ogledate tukaj.

Seznam vseh nalog:

Naslov naloge Avtorji Mentorji Šola
Ko zapoje navček Eva Sebanc,    Ines Rupnik,    Nina Vdovč   Anica Pajer, Urška Mehle GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma,  Srednja šola za gostinstvo in turizem
Krst na območju Leš, Maribora in Ižakovcev Evelyn Vuk, Ines Senica, Aljoša Žižek Apolonija Lipovšek Izobraževalni center Piramida Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo
Kulinarika v šegah in navadah ob smrti Benjamin Pevec    Majda Rebolj,  Ludvik Luka Fekonja Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani
Koroška in Štajerska ob rojstvu in smrti Silvija Praznik,    Monika Steyer Darja Juvan Pastirk Biotehniška šola Maribor
Krst skozi kulinariko na območju Sostrega in Velikih Lašč Anita Zupančič,    Damjana Zgonec,    Matic Šuštar Ludvik Luka Fekonja,  Majda Rebolj Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani

 

 

 

Tekmovanje v ZOTKS organiziramo v sodelovanju z GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želimo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju. Tekmovanje bo potekalo v prostorih Hiše kulinarike (Glavni trg 30, Novo mesto). Pridružite se nam in okusite kulinarične dobrote!

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate zbornik prispevkov ter razpis letošnjega tekmovanja

Zbornik 2016/2017

Razpis 2016/2017

Zmagovalna ekipa iz centra GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma (foto: arhiv GRM Novo mesto)
Komisija si je tudi ogledala in poskusila razstavljene kulinarične dobrote
Komisija si je ogledala in poskusila razKomisija si je tudi ogledala in poskusila razstavljene kulinarične dobrote stavljene kulinarična dobrode
Datum: 
ponedeljek, 10. April 2017