19. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije
V petek, 7. aprila 2017, je v Novem mestu potekalo že 19. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Začetki in konci.
Tekmovanje se je udeležilo pet skupin z različnih kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških šol v Sloveniji. Mladi raziskovalci so nas popeljali po naši lepi slovenski pokrajini. Spoznali smo krst skozi kulinariko na območju Sostrega in Velikih Lašč ter na območju Leš, Maribora in Ižakovcev, se poučili o rojstvu in slovesu od življenja na Koroškem in Štajerskem, izvedeli nekaj novega o kulinariki ob smrti na območju Vrhniki ter se poučili o pogrebnih svečanosti v preteklih desetletjih in danes glede na veroizpoved pokojnikov in okolje v delu JV Slovenije.
Na začetku je zbrane med drugim pozdravila mag. Andreja Čuk , predstojnica OE Novo mesto Zavoda RS za zaposlovanje.
Zmagala je naloga z naslovom Ko zapoje navček, ki so jo pripravile Eva Sebanc, Ines Rupnik in Nina Vdovč iz centra GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma pod mentorstvom Anice Pajer in Urške Mehle. Njihovo nalogo si lahko ogledate tukaj.
Seznam vseh nalog:
Naslov naloge | Avtorji | Mentorji | Šola |
Ko zapoje navček | Eva Sebanc, Ines Rupnik, Nina Vdovč | Anica Pajer, Urška Mehle | GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma, Srednja šola za gostinstvo in turizem |
Krst na območju Leš, Maribora in Ižakovcev | Evelyn Vuk, Ines Senica, Aljoša Žižek | Apolonija Lipovšek | Izobraževalni center Piramida Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo |
Kulinarika v šegah in navadah ob smrti | Benjamin Pevec | Majda Rebolj, Ludvik Luka Fekonja | Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani |
Koroška in Štajerska ob rojstvu in smrti | Silvija Praznik, Monika Steyer | Darja Juvan Pastirk | Biotehniška šola Maribor |
Krst skozi kulinariko na območju Sostrega in Velikih Lašč | Anita Zupančič, Damjana Zgonec, Matic Šuštar | Ludvik Luka Fekonja, Majda Rebolj |
Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani
|
Tekmovanje v ZOTKS organiziramo v sodelovanju z GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želimo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju. Tekmovanje bo potekalo v prostorih Hiše kulinarike (Glavni trg 30, Novo mesto). Pridružite se nam in okusite kulinarične dobrote!
Na spodnjih povezavah si lahko ogledate zbornik prispevkov ter razpis letošnjega tekmovanja