21. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

Novica iz dne 8.4.2019

21. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

V petek, 5. aprila 2019, je v Novem mestu potekalo že 21. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Uporabnost ostankov hrane.

Izhodišče za raziskovalno delo mladih je bilo vprašanje kje in kako so v preteklosti nastajali ostanki živil in hrane, na kakšne načine so posamezniki, gospodinjstva in gostišča ravnali z njimi, na kakšne načine so jih uporabljali in kako je s tem danes.

Vse naloge je pregledala in ocenila strokovna komislija v sestavi

  • doc. dr. Stojan Kostanjevec - predsednik komisije (Pedagoška fakulteta UL),
  • mag. Marlena Skvarča (Biotehniška fakulteta UL),
  • doc. dr. Mateja Habinc (Filozofska fakulteta, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo UL).

Mlade raziskovalke so nas popeljale po naši lepi slovenski pokrajini. Spoznali smo kako so uporabljali ostanke hrane v časovnem obdobju treh generacij v Vipavski dolini in na Goriškem, kaj lahko naredimo z ostanki kruha – s tem sta se ukvarjali kar dve raziskovalni nalogi, kako lahko uporabijo sadje s hotelskega postrežnega pulta v hotelskem velnesu, spoznali smo, da krompirjevi olupki niso nujno odpadek, ampak jih lahko koristno porabimo, izvedeli smo, kako višek sadja shranimo, naučili pa smo se tudi, kako se naredi kakijevo milo.

V kategoriji srednjih šol so najboljšo nalogo z naslovom Uporabnost odpadkov hrane pripravile Tija Božič, Teja Humar in Nuša Zorn (Šolski center Nova Gorica - Biotehniška šola) pod mentorstvom Janje Bavčar in Tanje Malik.
V kategoriji višjih strokovnih šol so zmagovalke Nika Klepec, Andreja Jevšnik in Iza Gaber (Abitura podjetje za izobraževanje, Celje) z nalogo Uporaba krompirjevih olupkov pod mentorstvom doc. dr. Elene Marulc.
 

Seznam vseh nalog:

Srednje šole Avtorice Naslov naloge Mentorice
Šolski center Nova Gorica - Biotehniška šola Tija Božič, Teja Humar, Nuša Zorn Uporabnost odpadkov hrane Janja Bavčar, Tanja Malik
Biotehniški center Naklo, Srednja šola Klara Kadunc, Jerca Podobnik Kuhamo z glavo Ana Kavčič Karničar, Marija Jerše

 

Višje strokovne šole Avtorice Naslov naloge Mentorice
Abitura podjetje za izobraževanje, d. o. o., Celje Nika Klepec, Andreja Jevšnik, Iza Gaber Uporaba krompirjevih olupkov doc. dr. Elena Marulc
Šolski center Nova Gorica - Biotehniška šola Urška Šuligoj Naj sadje ne segnije, z dišečim milom vsak se lahko umije Rosana Vrh Makarovič
Abitura podjetje za izobraževanje, d. o. o., Celje Ana Dolinšek, Maja Ajd Uporaba ostankov kruha doc. dr. Elena Marulc
Abitura podjetje za izobraževanje, d. o. o., Celje Kaja Kaligaro, Tamara Bočnik Uporaba odpadnega hotelskega sadja v hotelskem velnesu doc. dr. Elena Marulc

 

Tekmovanje organiziramo v sodelovanju z GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želimo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju. Tekmovanje je potekalo v prostorih Hiše kulinarike (Glavni trg 30, Novo mesto).

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate zbornik vseh prispevkov letošnjega tekmovanja in obe zmagovalni nalogi.

Zbornik 2018/2019

Tija Božič, Teja Humar, Nuša Zorn: Uporabnost odpadkov hrane

Nika Klepec, Andreja Jevšnik, Iza Gaber: Uporaba krompirjevih olupkov

Datum: 
ponedeljek, 8. April 2019