Dr. Stane Pejovnik prejel najvišje državno priznanje v znanosti

Novica iz dne 2.12.2020

Dr. Stane Pejovnik prejel najvišje državno priznanje v znanosti

Letošnje leto in naša življenja kroji pandemija Covid-19. Tako je tudi včerajšnja tradicionalna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanja Ambasador znanosti Republike Slovenije potekala na neobičajen način.

Izjemnim raziskovalkam in raziskovalcem se letos zaradi izrednih razmer niso poklonili in zahvalili z objemi in rokovanji, ampak prek dokumentarnega filma »Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020«, ki je bil včeraj predvajan na drugem programu Televizije Slovenija. 

Podeljenih je bilo šest Zoisovih nagrad, pet Zoisovih priznanj, dve Puhovi nagradi, Puhovo priznanje in priznanje Ambasador znanosti.

Zoisovo nagrado za življenjsko delo sta prejela dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik ZOTKS in dr. Tamara Lah Turnšek, dolgoletna direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo. Zoisovo nagrado za življenjsko delo podelijo raziskovalcu oziroma raziskovalki, ki se je s svojim delom izjemno uveljavil na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti oziroma za vrhunske dosežke.

Dr. Stane Pejovnik je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani in je že več kot trideset let tesno povezan z znanostjo in inženirstvom materialov. Na začetku kariere je proučeval tehnologije zgoščevanja in utrjevanja keramičnih materialov, pozneje se je preusmeril v raziskave lastnosti materialov za kemijske izvore električne energije, kot so litijeve baterije. Med drugim je bil tudi direktor Kemijskega inštituta, dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in rektor Univerze v Ljubljani, Je redni član Svetovne akademije znanosti in umetnosti, ima pa tudi častni doktorat Univerze Clarkson v ZDA.

Zoisovo priznanje za znanstvene dosežke pri razvoju metodologije medicinske statistike pa je prejela izr. prof. dr. Lara Lusa, ki z nami sodeluje na področju logike.

Iskrene čestitke vsem nagrajenkam in nagrajencem, še posebej pa dr. Pejovniku.

Seznam nagrajencev, članke in dokumentarni film si lahko preberete in pogledate na spodnjih povezavah:

RTVSLO.SI
DELO.SI
4D.RTVSLO.SI

Foto 1: za gov.si Nebojša Tejić, STA
Foto 2: Televizija Slovenija

Datum: 
sreda, 2. December 2020