Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2016

Novica iz dne 14.4.2016

Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2016

V petek, 15. aprila 2016, se bo ob 10.00 uri začelo 18. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom DEDIŠČINA ZAJTRKOV NA SLOVENSKEM.

Tekmovanje organiziramo v sodelovanju z GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Tekmovanje bo potekalo v prostorih Hiše kulinarike (Glavni trg 30, Novo mesto). Pridružite se nam in okusite kulinarične dobrote!

 

Grm 130.jpg

 

 

Tekmovanje v ZOTKS pripravljamo v okviru mladinskega raziskovalnega dela. Organiziramo ga v sodelovanju s centrom GRM Novo mesto – centrom biotehnike in turizma. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želimo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju. Mladi raziskovalci nas bodo popeljali po prelepi slovenski pokrajini, prikazali bodo trdo in skromno življenje naših prednikov. Spoznali bomo, kako so se začela jutra in kdaj je bil čas za zajtrk na Koroškem, v Krški kotlini in na območju Bistriškega Pohorja, zajtrke slovenske Istre, kako so praznovali pomlad in veliko noč v Spodnjem Podravju, videli pa bomo tudi nekaj primerjav zajtrkov nekoč in danes.

 

 

aGrm NM 3a.jpg

 

Program tekmovanja:

10.00     Svečano odprtje tekmovanja in začetek predstavitev z zagovorom skupin pred komisijo, po zagovoru ogled razstavnih miz in degustacija tekmovalnih dobrot
14:00     Razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj

 

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate zbornika letošnjih in lanskih prispevkov.

Zbornik 2016

Zbornik 2015

Datum: 
četrtek, 14. April 2016