Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2017

Novica iz dne 21.3.2017

Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2017

 

V petek, 7. aprila 2017, se bo ob 10:00 v Hiši kulinarike v Novem mestu začelo 19. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom ZAČETKI IN KONCI.

Tudi letos nas bodo mladi raziskovalci popeljali po naši lepi slovenski pokrajini. Spoznali bomo krst skozi kulinariko na območju Sostrega in Velikih Lašč ter na območju Leš, Maribora in Ižakovcev, se poučili o rojstvu in smrti na Koroškem in Štajerskem, izvedeli kaj novega o kulinariki ob smrti na območju Vrhniki ter se poučili o pogrebnih svečanosti v preteklih desetletjih in danes glede na veroizpoved pokojnikov in okolje v delu JV Slovenije.

Predviden potek tekmovanja:

10:00      svečana otvoritev tekmovanja in začetek predstavitve z zagovorom skupin pred komisijo, po zagovoru ogled razstavnih miz in degustacija tekmovalnih dobrot

13:00      razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj

Tekmovanje v ZOTKS organiziramo v sodelovanju z GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želimo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju. Tekmovanje bo potekalo v prostorih Hiše kulinarike (Glavni trg 30, Novo mesto). Pridružite se nam in okusite kulinarične dobrote!

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate zbornika prispevkov preteklih dveh let ter razpis letošnjega tekmovanja

Zbornik 2016

Zbornik 2015

Razpis 19. tekmovanja Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

Datum: 
torek, 21. Marec 2017