Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2018

Novica iz dne 11.4.2018

Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2018

V petek, 13. aprila 2018, bo potekal zaključni del že 20. državnega tekmovanja Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije.

Tekmovanje organiziramo v soorganizaciji s centrom GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Tekmovanje bo potekalo v prostorih Hiše kulinarike in turizma v Novem mestu.

medium_GRM.jpg

Letošnje tekmovanje bo že 20. po vrsti, zato smo razpisali temu primerno temo - OBLETNICE IN JUBILEJI. Tako na osebni kot skupinski ravni so obletnice in jubiljei priložnosti, ki jih kot večino družabnih priložnosti v veliki meri zaznamuje najrazličnejša kulinarika, pogosto pospremljena s številnimi oblikami zabave. Kako so se praznovanja različnih obletnic in jubilejev na najrazličnejših področjih Slovenije spreminjala skozi čas, kako so se razlikovala glede na to, ali je šlo za osebne ali skupinske praznike, za praznovanja meščanov ali prebivalcev podeželja, za priložnosti društvenega srečevanja ali srečevanja rodbin … to so teme in vprašanja, ki se jim bodo v jubilejnem letu tekmovanja s svojo kulinariko posvetili mladi raziskovalci in njihovi mentorji.

Z mladimi raziskovalci bomo spoznali, kako praznujejo dan 40 mučenikov na Dolenjskem, dogajanje ob poroki in obletnicah poroke na območju Radencev in Kuzme, spoznali bomo praznovanje Abrahama v Prekmurju, izvedeli, kakšna so bila pričakovanja posameznikov ob prestopu v polnoletnost, spoznali spremembe v načinu praznovanj in pogostitev v gostinskih lokalih v Soški dolini in dogajanje ob pomembnejših praznikih na Štajerskem.

Tekmovanje je organizirano v okviru mladinskega raziskovalnega dela. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želimo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju.

Predviden program tekmovanja:

9:00     Prihod tekmovalnih ekip

9:15     Priprava omizij tekmovalnih skupin in sestanek mentorjev s člani komisije

10:00   Svečano odprtje tekmovanja in začetek predstavitev z zagovorom skupin pred komisijo, po zagovoru ogled razstavnih miz in degustacija tekmovalnih dobrot

12:30   Zasedanje strokovne komisije in kosilo za tekmovalce in mentorje

13:30     Strokovno predavanje: Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila, predava ga. Vlasta Grašek, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo

14:00     Razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj

Strokovna komisija:

  • dr. Stojan Kostanjevec - predsednik
  • dr. Mateja Habinc
  • mag. Marlena Skvarča

Vse letošnje naloge so v obliki člankov zbrane tudi v letošnjem ZBORNIKU, ki si ga lahko ogledate na povezavi.

Pridružite se nam v Novem mestu in okusite kulinarične dobrote!

Datum: 
sreda, 11. April 2018