Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2021

Novica iz dne 7.5.2021

Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije 2021

7. maja 2021, je v Novem mestu potekalo že 23. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom "Socializem skozi želodec: novosti vsakdanje in praznične kuhinje v obdobju Jugoslavije".

Mladi raziskovalci so bili povabljeni, da pobrskajo po spominih in izkušnjah svojih staršev ali starih staršev in spoznajo vire ter recepte, ki pričajo o gastronomskih novostih, ki so v Slovenjo prišle s posredovanjem nekdanje skupne države v času po 2. svetovni vojni. Zanimalo nas je, kakšno prehrano so po posameznih okoljih Slovenije ljudje takrat spoznavali prvič kot prehrano »bratskih narodov in narodnosti« Jugoslavije, kdaj so jo uživali in kako so jo pripravljali, kaj od svojih morebitnih potovanj po bivši državi so bolj in kaj manj prenašali v svoja domača okolja. In kako so svoj okus prilagajali novim sestavinam ter nove sestavine in recepte morda prilagajali svojemu okusu. Kaj od tega do danes ostaja del skupne, jugoslovanske (gastronomske) dediščine in kako so te jedi do danes morebiti spremenile in prilagodile.

Vse naloge je pregledala in ocenila strokovna komislija v sestavi

  • dr. Stojan Kostanjevec - predsednik komisije (Pedagoška fakulteta UL),
  • mag. Marlena Skvarča (Biotehniška fakulteta UL),
  • dr. Mateja Habinc (Filozofska fakulteta, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo UL).

V kategoriji srednjih šol je najboljšo nalogo z naslovom Od prosjače do pice pripravil Blaž Oblak (Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma). Nalogo je izdelal pod mentorstvom Damjane Hosta.

Komisija je v kategoriji višjih strokovnih šol kot najboljšo prepoznala nalogo Nuše Prejac, Ane Zevnik in Viktorije Prek (Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor), z naslovom Recikliranje spominov. Nalogo so študentke izdelale pod mentorstvom Mojce Polak.

Seznam vseh nalog:

Srednje šole Avtorji Naslov naloge Mentorice
Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma Blaž Oblak Od prosjače do pice Damjana Hosta
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola Sara Bazjak Ko zadiši iz kuhinje mojih prednikov Petra Mole
Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma Tina Hribar, Karmen Šterbenc, Anita Zavrl Sprehod po kulinarični preteklosti Jugoslavije Janja Klemenčič

 

Višje strokovne šole Avtorice Naslov naloge Mentorice
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor Nuša Prejac, Ana Zevnik, Viktorija Pek Recikliranje spominov Mojca Polak
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor Gaj Herman, Martina Kovačič, Luka Janžekovič Vonji in okusi tovarniških menz v socializmu Mojca Polak

 

Tekmovanje organiziramo v sodelovanju z GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želimo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju. Tekmovanje je potekalo v prostorih Hiše kulinarike (Glavni trg 30, Novo mesto).

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate zbornik vseh prispevkov letošnjega tekmovanja in obe zmagovalni nalogi.

Zbornik 2020/2021

Blaž Oblak: Od prosjače do pice

Nuša Prejac, Ana Zevnik, Viktorija Pek: Recikliranje spominov

Datum: 
petek, 7. Maj 2021