Festival IZUM

Novica iz dne 18.11.2016

Festival IZUM

IZUM 2016 - Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih, ki ga pripravlja naš Regionalni center ZOTKS s sedežem v Murski Soboti je že skoraj tu!

Vabilo na Festival IZUM 2016

Program Festivala IZUM 2016

Potekal bo od 22. do 24. novembra 2016 v centru Maximus v Murski Soboti in združuje veliko zanimivih področij. Namen festivala je mladim na zanimiv način prikazati ustvarjalnost, znanost ter gospodarstvo. Pod okriljem Festivala IZUM bodo potekala predavanja in zabavne delavnice. S festivalom je predvsem mladim ponujen prostor, v katerem lahko predstavijo svoje ustvarjalne in raziskovalne potenciale ter dosežke, poleg tega pa je njim, njihovim mentorjem, staršem in drugim obiskovalcem omogočeno druženje, ustvarjanje, izmenjavo idej in ustvarjanje priložnosti za nadaljnja sodelovanja.

Pri organizaciji dogodka sodelujejo pomurske osnovne ter srednje šole in soorganizatorji Astronomsko društvo Kmica,  DOPPS, Potapljaško društvo M. Sobota, PAZU ter Pomurska gospodarska zbornica.

Letošnji festival bo potekal ob jubileju 20-letnice Regionalnega centra v Murski Soboti.

Festival se bo v torek, 22. novembra 2016, pričel z astronomskim opazovanjem in predavanjem dr. Roberta Repnika z naslovom Keplerjevi zakoni in enačba časa, nadaljeval pa v sredo, 23. novembra 2016, z otvoritvijo ter Razstavo ustvarjalnosti in ustvarjalnimi delavnicami. Zvrstil se bo prikaz modelov avtov ter čisto prava tekma obiskovalcev, sledi mladinskega raziskovalnega delo od ideje do izvedbe ter same javne predstavitve. Sredino popoldan bomo zaključili s predstavitvijo pomurskih srednjih šol, predstavitvijo potreb pomurskega gospodarstva in modelarsko letalsko delavnico.

Četrtkovo (24. november 2016) dogajanje bo obogatilo predavanje Čarobni svet ptic, zatem pa delavnica za mlade iz logike ter predstavitev slovenskega mladinskega filma Nika. Popoldan bo potekala še slavnostna akademija, posvečena tudi jubileju ob 20. obletnici ustanovitve Regionalnega centra ZOTKS v Murski Soboti, na kateri bodo podeljena priznanja ter plakete. Podeljena bodo srebrna priznanja iz logike, ki so jih učenci in dijaki dosegli v tem šolskem letu. Prav tako bodo podeljene tudi plakete z nazivom RAZISKOVALNA ŠOLA.

Namen razpisa pridobitve statusa raziskovalna šole je vzpodbuditi šole v Pomurju k širitvi in krepitvi znanstveno raziskovalnega dela, kreativnosti in ustvarjalne dejavnosti med učenci in dijaki, k njihovi aktivni in uspešni udeležbi na srečanjih, raziskovalnih taborih in tekmovanjih iz znanj, kakor tudi k organizaciji tovrstnih aktivnosti. Razpis je namenjen osnovnim in srednjim šolam s sedežem v Pomurju, ki sodelujejo pri organizaciji srečanj, mladinskih raziskovalnih taborov, tekmovanj iz znanj ter drugih tovrstnih aktivnosti in katerih učenci ali dijaki dosegajo vidnejše uvrstitve na teh prireditvah - tako na lokalni kot tudi državni ravni. Podeljene bodo tudi plakete kot zahvala za dolgoletno delo ter sodelovanje na področjih mladinskega raziskovalnega dela, tehnike ter tekmovanj iz znanj.

V dvajsetih letih delovanja Regionalnega centra ZOTKS s sedežem v Murski Soboti se je v sklopu dejavnosti zvrstilo več kot 100.000 udeležencev tekmovanj, srečanj, delavnic in taborov. Festival IZUM pa prestavlja vsakoletni vrhunec aktivnosti in veliko priložnost mladih, da predstavijo rezultate svoje ustvarjalnosti, raziskovalnih aktivnosti in različnih tekmovanj iz znanja.

Datum: 
petek, 18. November 2016