Inovativnost, Znanost in Ustvarjalnost Mladih - IZUM 2017

Novica iz dne 15.11.2017

Inovativnost, Znanost in Ustvarjalnost Mladih - IZUM 2017

Izum2.jpg

Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih - IZUM 2017, ki ga pripravlja  Regionalni center ZOTKS s sedežem v Murski Soboti  od 21. do 25. novembra 2017 v centru Maximus v Murski Soboti, združuje veliko zanimivih področij.   Namen festivala je mladim na zanimiv način prikazati ustvarjalnost, znanost ter gospodarstvo.  Pod okriljem IZUMA bodo potekala predavanja in delavnice. S festivalom je predvsem mladim ponujen prostor, v katerem lahko predstavijo svoje ustvarjalne in raziskovalne potenciale ter dosežke, poleg tega pa je njim, njihovim mentorjem, staršem in drugim obiskovalcem omogočeno druženje, ustvarjanje, izmenjavo idej in ustvarjanje priložnosti za nadaljnja sodelovanja.  Pri organizaciji dogodka sodelujejo pomurske osnovne ter srednje šole in soorganizatorji PORA Gornja Radgona, Astronomsko društvo Kmica, Društvo modelarjev Pomurja, PAZU,  Pomurska gospodarska zbornica ter Območna obrtna zbornica Murska Sobota.

Festival se  bo v torek 21. novembra  pričel na OŠ I v Murski Soboti s seminarjem mladim raziskovalcev, ter nadaljeval na GIminaziji M. Sobota z astronomskim opazovanjem in predavanjem dr. Milana Ambrožiča z naslovom Nobelova nagrada za detekcijo gravitacijskih valov. V sredo 22. novembra sledi otvoritev ter razstava ustvarjalnosti in ustvarjalnimi delavnicami. Zvrstil se bo prikaz modelov avtov ter čisto prava tekma obiskovalcev, sledi okrogla miza z naslovom Kadrovske potrebe regije. V sklopu okrogle mize bo  hkrati predstavljena tudi novo strokovno publikacijo z aktualnimi kadrovskimi potrebami Pomurja. Publikacija temelji na analizi, ki jo je opravila Pomurska gospodarska zbornica na podlagi odgovorov, ki so jih na naš vprašalnik podala podjetja, s.p-ji, ZRSZ in ostale organizacije.   Sredin popoldan bodo zaključile predstavitve pomurskih srednjih šol ter predstavitev potreb pomurskega gospodarstva in modelarska letalska delavnica.

Četrtkovo (23. november) dogajanje bo obogatilo predavanje Prekmurje v luči reformacije, zatem pa delavnica za mlade iz logike ter predstavitev slovenskega mladinskega filma Pojdi z mano. Popoldan bo potekala še slavnostna akademija Regionalnega centra ZOTKS v M. Soboti, na kateri bodo podeljena priznanja ter plakete. Podeljena bodo srebrna priznanja iz logike, ki so jih učenci in dijaki dosegli v tem šolskem letu. Prav tako bodo podeljene tudi  plakete z nazivom RAZISKOVALNA ŠOLA. Namen razpisa pridobitve statusa raziskovalna šole  je vzpodbuditi šole v Pomurju k širitvi in krepitvi znanstveno raziskovalnega dela, kreativnosti in ustvarjalne dejavnosti med učenci in dijaki, k njihovi aktivni in uspešni udeležbi na srečanjih, raziskovalnih taborih in tekmovanjih iz znanj, kakor tudi k organizaciji tovrstnih aktivnosti. Razpis je namenjen osnovnim in srednjim šolam s sedežem v Pomurju, ki sodelujejo pri organizaciji srečanj, mladinskih raziskovalnih taborov, tekmovanj iz znanj ter drugih tovrstnih aktivnosti in katerih učenci ali dijaki dosegajo vidnejše uvrstitve na teh prireditvah, tako na lokalnem, kakor nacionalnem nivoju. Podeljene bodo   tudi plakete kot zahvala za dolgoletno delo  ter sodelovanje na področjih mladinskega raziskovalnega dela, tehnike ter tekmovanj iz znanj.   

Festival IZUM pa prestavlja vsakoletni vrhunec aktivnosti in veliko priložnost mladih, da predstavijo rezultate svoje ustvarjalnosti, raziskovalnih aktivnosti in različnih tekmovanj iz znanja.

PROGRAM FESTIVALA

Inovativnost, Znanost in Ustvarjalnost Mladih - IZUM 2017

CENTER MAXIMUS

torek, 21. november 2017- OŠ I M. Sobota, Gimnazija M. Sobota

12:00 – 18:00  Seminar mentorjem mladih raziskovalcev: Strategija motiviranja učencev in dijakov v interakciji z različnimi didaktičnimi strategijami (OŠ I M. Sobota)

18:00                 Astronomska opazovanja in predavanje: Nobelova nagrada za detekcijo gravitacijskih valov; doc. dr. Milan Ambrožič, (Gimnazija M. Sobota)

sreda, 22. november 2017- center MAXIMUS

10:30 – 11:00  Otvoritev festivala z vodenim ogledom Razstave ustvarjalnosti

10:30 – 20:00  Razstava ustvarjalnosti- odprta razstava za obiskovalce

11:00 – 20:00  Ustvarjalne delavnice

11:00 – 17:00  Modelarska steza: tekmovanje in demonstracija modelov avtov

14:00 – 15:30  Okrogla miza- Kadrovske potrebe regije (Pomurska gospodarska zbornica)

16:00 – 18:45  Informativni dan- predstavitev srednjih šol Pomurja: Poklicna tržnica

16:00 – 19:00  Modelarska delavnica- leti, leti …. (Društvo modelarjev Pomurja)

četrtek, 23. november 2017- center MAXIMUS

09:00 – 20:00  Razstava ustvarjalnosti- odprta razstava za obiskovalce

10:00 – 17:00  Ustvarjalne delavnice

11:00 – 12:15  Prekmurje v luči reformacije- predavanje pom. akad. dr. Klaudija Sedar

13:15 – 14:45  Cineplexx predstavlja: Pojdi z mano, slovenski mladinski film

12:30 – 13:45  Poiščimo logične rešitve…, delavnica iz logike za učence (5.- 7. razred)

13:45 – 15:00  Poiščimo logične rešitve…, delavnica iz logike za učence (8. in 9. razred) in dijake

16:00 – 17:30  Slavnostna akademija Zveze za tehnično kulturo RC M. Sobota

petek, 24. november 2017- ALMA MATER EUROPAEA

10:00 – 19:00  Znanstvena konferenca PAZU- Akademik Anton Vratuša- med znanostjo in   politiko

sobota, 25. november 2017- ALMA MATER EUROPAEA

09:00 – 15:00  Znanstvena konferenca PAZU- Akademik Anton Vratuša- med znanostjo in   politiko

 

program festivala

Datum: 
sreda, 15. November 2017