Intel Isef 2019

Novica iz dne 22.5.2019

Intel Isef 2019

Na največjem svetovnem tekmovanju s področja znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki.

Slovenija letos sodelovala četrtič. Intelov mednarodni sejm znanosti in tehnike je potekal v Phoenixu. 
S projektom Lasersko pospeševanje snovi je sodeloval Natan Dominko Kobilica, dijak Gimnazije Bežigrad iz Ljubljane. Žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, mu je v kategoriji Fizika in astronomija na tekmovanju podelila tretjo nagrado. Od Intelovega sklada za mlade znanstvenike je prejel tudi nagrado v višini 1000 USD.

Kot ekipa pa sta na sejmu sodelovala tudi Urban Mežnar in Vid Smole, dijaka Vegove Ljubljana. S svojim projektom Nedokumentirani ukazi v mikroprocesorjih sta si prislužila štipendijo za univerzitetni študij računalništva priznane Univerze Innopolis iz ruskega Kazana.

Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo več kot 1800 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 423 povezanih sejmih v več kot 80 državah in regijah. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 5 milijonov USD. Tekmovanje Intel ISEF, ki velja za olimpijske igre znanstvenih talentov, že od leta 1950 jih organizira Društvo za znanost in javnost.

Naši ekipi je spremljal Tim Prezelj, mladi raziskovalec in nekdanji udeleženec evropskega tekmovnaja mladih znanstvenikov.

Čestitke!
Datum: 
sreda, 22. Maj 2019