Končalo se je evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov

Novica iz dne 20.9.2021

Končalo se je evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov

Na Univerzi v Salamanci v Španiji je med 17. in 19. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov in inovatorjev – 32. tekmovanje EUCYS 2020/2021 (The European Union Contest for Young Scientists). Z 114 nalogami se je na hibridnem tekmovanju predstavilo 158 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 34 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih. Slovenijo so letos pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zastopali trije tekmovalci, ki bi se tekmovanja morali udeležiti že lansko leto, vendar je le-to zaradi pandemije odpadlo.

Na podlagi rezultatov 54. Državnega srečanja mladih raziskovalcev iz šolskega leta 2019/2020, so nas zastopali:

Aleks Brumec je prejel posebno nagrado Evropskega laboratorija za molekularno biologijo (European Molecular Biology Laboratory - EMBL).

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike EUCYS od leta 1989 poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. V sklopu tekmovanja jim je omogočeno, da se srečajo s sovrstniki s podobnimi zanimanji ter z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi znanstveniki. Na ta način poskuša Evropska komisija okrepiti prizadevanja sodelujočih držav, da bi mlade pritegnili v kariere na področju znanosti in tehnologije. Slovenija se je tekmovanja EUCYS prvič udeležila leta 1989 in od takrat se ga mladi slovenski znanstveniki redno udeležujejo ter dosegajo uspehe.

Tekmovanje EUCYS je priložnost za slovenske nagrajence s Srečanja mladih raziskovalcev, da svoje dosežke pokažejo in primerjajo z ostalimi vrstniki na evropski in svetovni ravni. Uradni rezultati in dodatne informacije so na voljo tukaj in tukaj.

Datum: 
ponedeljek, 20. September 2021