Mednarodni sejem znanosti in tehnike

Novica iz dne 18.5.2022

Mednarodni sejem znanosti in tehnike

V Združenih državah Amerike v Atlanti se je v petek, 13. maja, z zaključno slovesnostjo končalo največje svetovno tekmovanje na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Mednarodni sejem znanosti in tehnike (Regeneron ISEF). Prvič po letu 2019 so finalisti sejma tekmovali v živo. Več kot polovica finalistov se je zbrala v Atlanti, preostali finalisti pa so sodelovali virtualno.

Slovenijo sta s svojima raziskovalnima nalogama zastopala Eva Bitežnik (Gimnazija Kranj) in Črt Saksida (Gimnazija Nova Gorica). Eva z nalogo Tvorba protiteles pri bolnikih s SARS-CoV-2, Črt pa z nalogo Obrazne maske kot zaščita pred trdnimi delci v zraku. Glede na konkurenco sta se dobro odrezala. V Ameriki ju je spremljal mentor Matjaž Dlouhy.

Na letošnjem Mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo 1750 mladih znanstvenikov iz 63 držav sveta in 49 ameriških zveznih držav. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 8 milijonov USD. Žirija je bila sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z Nobelovimi nagrajenci. Tekmovanje Regeneron ISEF, ki velja za olimpijske igre mladih znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost.

Datum: 
sreda, 18. Maj 2022