MILSET EXPO-Sciences Europe 2022

Novica iz dne 28.7.2022

MILSET EXPO-Sciences Europe 2022

Javljanje s sejma

Med 24. in 30. julijem v zgodovinski Suceavi v Romuniji poteka sejem MILSET EXPO-Sciences Europe 2022. Pod našim okriljem Slovenijo s svojim projektom zastopajo dijaki Aljaž Kelc, Jurij Šuman in Jakob Čerič, spremlja pa jih mentor Simon Weiss. Fantje so poslali nekaj vtisov.

V nedeljo, 24. julija, smo si v sklopu sejma MILSET EXPO 2022, udeležbo na katerem nam je omogočila ZOTKS, imeli priložnost ogledati zgodovinski in prirodoslovni muzej v Suceavi. Pred obiskom zgodovinskega muzeja se nobeden od nas ni zavedal, kako pestro je obarvana zgodovinska paleta tega mesta - od 14 do 16 stoletja je bila prestolnica kneževine Moldavije. Skladno s tem si je bilo v muzeju možno ogledati veliko srednjeveškega orožja, dokumentov in opreme iz tistega časa. V nadaljevanju ogleda smo se imeli priložnost srečati tudi z mnogimi artefakti iz kasnejših zgodovinskih obdobij. Udobno smo nastanjeni v univerzitetnem kampusu Univerze v Suceavi, kjer poskrbijo tudi zato, da smo zmeraj siti in polni energije.

Jakob, Aljaž in Jurij se spet javljamo iz Romunije. Te dni smo vsak dan preživeli na stojnici, kjer smo podrobno predstavljali naš projekt vsem, ki jih je to zanimalo in pletli nova poznanstva z ostalimi udeleženci tekmovanja. Včeraj smo odšli na ogled trdnjave v Suceavi, kjer smo lahko v živo videli, kako so izgledale vojaške trdnjave iz srednjega veka. V sami trdnjavi smo imeli možnost ogleda veliko vojaških znamenitosti, ki so bile tudi podrobno opisane in obrazložene, prav tako pa smo si imeli možnost ogledati likovno razstavo v kapeli. Po ogledu smo imeli nekaj prostega časa, v katerem smo Slovenci postopoma privabili vse udeležence, da so si z nami podajali frizbi. Zelo smo bili hvaležni organizatorjem za tako dobro organizacijo ogleda avtentične romunske kulture. A naše spoznavanje romunske kulture se je le dobro začelo, saj smo bili danes po večerjo vabljeni na romunsko noč - večer smo preživeli ob poslušanju romunske tradicionalne glasbe in plesanju njihov plesov. Čeprav jih nismo poznali, so nam domačini in plesalci pomagali pri osvojitvi prvih korakov, da smo lahko začeli poplesovati po plesišču.

Datum: 
četrtek, 28. Julij 2022