Nagradna strokovna ekskurzija 2019

Novica iz dne 21.11.2019

Nagradna strokovna ekskurzija 2019

Za naj najboljše Zotkine talente, tiste, ki so na tekmovanjih iz znanja in srečanjih zasedli prvo mesto, vsako leto v jesenskem času organiziramo nagradno strokovno ekskurzijo.

Letos smo se odpravili na vzhod Slovenije. Rogatec je kraj, čigar začetki segajo še v zgodnji srednji vek (prvi pisani viri so iz leta 1130). Poimenovan je po Rogaški gori, ki jo danes poznamo kot Donačko goro.

Severozahodno nad Rogatcem je zgrajen grajski kompleks, ki ima svoje temelje prav tako že v srednjem veku, ko so tu zgradili obrambni stolp. Leta 1436 ga je dobila rodbina Strmol. Tekom let je zamenjal še veliko lastnikov, ki so ga s predelavami spremenili v graščino. Leta 2003 je bil dvorec obnovljen in razglašen za kulturni spomenik. Danes je v njem predstavljen baročni salon z delovnim kabinetom, razstava Od glažute do steklarne, razstava o književniku Branku Hofmanu, muzejska razstava Kuharca, mednarodna Zbirka Likovne Umetnosti, ter različne začasne razstave.

V dvorcu domuje tudi rokodelski center, kjer izvajajo različne delavnice izdelovanja izdelkov domače obrti. Mi smo se udeležili delavnice pletenja iz šibja, kjer si je vsak samostojno izdelal pleten košek iz šibja.

V Rogaški Slatini smo si ogledali proizvodnjo vrhunskega kristalnega stekla, ki je eden najkakovostnejših na svetu. Vsi izdelki so še vedno v celoti izdelani ročno, saj mojstri steklarji ohranjajo 350-letno steklarsko tradicijo ohranjamo pihanja in dekoriranja stekla. V steklarni izdelujejo tudi izdelke za druge blagovne znamke, pri našem ogledu smo lahko opazovali nastajanje kozarcev za blagovno znamko Versace. Ogledali smo si vse faze proizvodnje, od pihanja stekla do brušenja, graviranja, poliranja in plemenitenja izdelkov. Na koncu smo se sprehodili tudi skozi razstavo “Hall of Fame” in si pobližje ogledali vrhunske pokale in protokolarna darila.

Po kosilu smo se vrnili v Rogatec, kjer smo si ogledali Muzej na prostem, ki je z originalnimi stavbami največji slovenski muzej na prostem in kulturni spomenik državnega pomena. Vstopili smo v stanovanjsko hišo, ki so jo zgradili v začetku 19. stoletja (na tramu je izrezljana letnica). Hišo so na to mesto v originalu prenesli leta 1981 in je bila prvi objekt nastajajočega muzeja. V celoti je zgrajena iz lesa, streha s čopoma pa prekrita s slamo. Tla so ilovnata, stene ometane z ilovico in prebeljene z apnom. Poleg hiše je gospodarsko poslopje, kjer je vinska klet in prostor za živino, veliko je razstavljenega orodja, ki so ga uporabljali v starih časih. Pred hišo je velik vodnjak na čapljo, za hišo pa poljsko stranišče. V sklopu muzeja je še kovačnica, viničarska hiša, čebelnjak, kozolec, svinjak in trgovina z mešanim blagom, kjer so nekdaj lahko kupili vse, kar so rabili za domače potrebe.

Fotografije z ekskurzije so na povezavi nagradna strokovna ekskurzija 2019 - foto.

20191120_083855a_rezultat.jpg

Datum: 
četrtek, 21. November 2019