Novi uspehi naših dijakov

Novica iz dne 26.8.2019

Novi uspehi naših dijakov

V Beogradu se končuje tekmovanje mladih raziskovalcev družboslovnih smeri. Naši dijaki so se ponovno izkazali. Na tekmovanju so zastopana področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Udeleženci morajo pred mednarodno komisijo strokovnjakov predstaviti nalogo in plakat ter odgovarjati  na vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev in je bilo tokrat organizirano drugo leto. Predstavilo se je 38 dijakov iz Evrope, Indonezije, Kitajske, Indije.. Sodelovalo je 15 držav, pri čemer je bilo 6 opazovalk. 

S  področja psihologije, je dobitnica zlatega priznanja na domačem tekmovanju mladih raziskovalcev, Sara Bugarinović z Gimnazije Bežigrad,  z nalogo "Stališča in predsodki do homoseksualnosti med različnimi generacijami heteroseksualcev" osvojila ZLATO priznanje tudi v  Beogradu. ZLATO priznanje je osvojila tudi Katja  Mogilnicki z OŠ Gustava Šiliha z nalogo "Učinkovito in ugodno čiščenje mačje dlake s tekstila", ki pokriva področje ekonomije.
S področja zgodovine je z nalogo "Nedokončana proga Črnomelj-Vrbovsko" sodeloval Sergej Drakulič s SŠ Črnomelj in osvojil ZLATO priznanje.

Z zgodovino se je ukvarjal Bruno  Šonc z OŠ Šalek, ki je za nalogo "Dve veliki žalovanji Slovencev v dveh Jugoslavijah" prejel BRONASTO priznanje, naloga s področja psihologije 
Taje Majhenič z OŠ borcev za S mejo Maribor z naslovom " Ali jemo z očmi? Vpliv barve na zaznavanje okusa" je prav tako prejela BRONASTO priznanje.

Sodeloval je tudi Matevž Rezman Tasič, II. gimnazija Maribor z nalogo " Legitimizacija oblasti in distributivna pravičnost" , za katero je prejel nagrado za inovativno zasnovo naloge iz filozofije.

Naslednje leto bo tekmovanje potekalo v tretjem največjem mestu Turčije v Izmir-ju.

ČESTITKE vsem!!!

Udeleženci so poslali zapis:

Na mednarodnem tekmovanju iz družboslovnih raziskovalnih nalog smo se pomerili s tekmovalci iz več evropskih in azijskih držav. Priprave, ki so še pred tekmovanjem potekale v Ljubljani, so bile posvečene medium_received_526053824828051.jpeg

predstavitvam nalog, pripravi na njihov zagovor in pripravljanju predstavitve Slovenije za kulturni večer, poleg tega pa tudi izdelovanju plakatov. Predstavitve so potekale 23. 8. na Gimnaziji Beograd, kjer smo pred konkurenco in strokovno komisijo prestavili naloge na različnih področjih (zgodovina, geografije, psihologija, ekonomija in sociologija). Po uspešno opravljenih zagovorih smo še isti večer predstavili tudi izdelane plakate. Vsak tekmovalec je stal pred svojim in povabljenim gostom oziroma strokovnim žirantom odgovarjal na zastavljena vprašanja.

Poleg predstavitve svojih raziskovalnih del, našega truda preteklega leta, je bilo mednarodno tekmovanje tudi izjemna priložnost druženja z vrstniki iz vsega sveta in spoznavanja njihovih kultur. Najbolje pa smo spoznali kulturo naših gostiteljev Srbov. Zemon, Skadarljia, Titov grob, trdnjava Kalamegdan, stolp Avala in njihov najnovejši trgovski center je le nekaj znamenitosti Beograda in okolice, ki smo i jih ogledali tekom našega obiska. Obiskali smo tudi Novi Sad.

Na kulturnem večeru smo udeležencem predstavili našo državo, turška in indonezijska ekipa sta nas naučili njihova tradicionalna plesa, Kitajci iz Macao-a so nam razložili, zakaj so in avtonomni  in del Kitajske in še veliko več.

 

Datum: 
ponedeljek, 26. Avgust 2019