Srebro in posebna nagrada za mlada družboslovca

Novica iz dne 7.7.2021

Srebro in posebna nagrada za mlada družboslovca

Konec junija je na daljavo potekalo tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov družboslovnih smeri – The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, in pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Tekmovanje je organiziral Regionalni center za talente Beograd II, pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije pa se je slovenska ekipa mladih raziskovalcev tekmovanja udeležila četrtič zapored.

Na področju ekonomije je naše barve zastopal Peter Vuk s Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor. Za svojo nalogo z naslovom Pomen kompetenc 21. stoletja pri zaposlovanju ekonomistov si je priboril srebrno odličje. S psihologijo se je ukvarjala Kanisaja Nika Kovačič z Osnovne šole Majde Vrhovnik, ki je za svojo nalogo Miselna naravnanost v šolskem okolju - odskočna deska ali ovira na poti do uspeha prejela posebno nagrado.

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists (ICYS). Na daljavo se je tako predstavilo okoli 60 dijakov in dijakinj iz 12 držav sveta.

Slovensko ekipo je vodila zunanja sodelavka ZOTKS, mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja.

Vtisi slovenskih tekmovalcev

Kanisaja Nika Kovačič
Sama konferenca je trajala tri dni, zaradi ukrepov v zvezi s korona virusom pa so tako tekmovanje kot priprave nanj potekale na daljavo. Od povabila do samega tekmovanja sem imela kašen mesec priprav, v katerem je bil glavni izziv nalogo in povzetek prevesti v strokovni angleški jezik. Pomoč na priprave nama je nudila Vesna Fabjan. Prvi dan smo se predstavili s polminutnim videom. Drugi dan je potekal glavni del tekmovanja, ko smo pred tričlansko komisijo predstavili in nato tudi zagovarjali raziskovalni nalogo. Tretji, zadnji dan, pa smo prestavili še naše plakate. Ob razglasitvi sem prejela posebno nagrado žirije.

Povabilo na tekmovanje sem sprejela kot potrditev za svoje delo in izziv, da ga nadgradim. Zelo zanimiva izkušnja, za katero se vsem, ki so sodelovali pri organizaciji, prijazno zahvaljujem.

Peter Vuk
Sodelovanje na konferenci ICYSS mi je predstavljalo hkrati izziv in potrditev, da sem s svojo raziskovalno nalogo na pravi poti. Kljub temu da je bila konferenca izvedena na daljavo, sem imel priložnost pred mednarodno komisijo predstaviti svoje delo v angleščini ter prisluhniti in spoznati mlade raziskovalce iz drugih držav, pa čeprav le preko »ekranov«. ICYSS je zagotovo posebna izkušnja, ki nam, mladim, širi obzorja in nam omogoča, da svoje delo predstavimo širši javnosti.

Datum: 
sreda, 7. Julij 2021