Raziskovalci

Informacije o tekmovanjih, srečanjih in dogodkih pod okriljem ZOTKS

Novica iz dne 24.4.2020

Informacije o tekmovanjih, srečanjih in dogodkih pod okriljem ZOTKS

Pod našim okriljem so bila načrtovana razna tekmovanja v znanju, srečanja mladih raziskovalcev in drugi dogodki. Zaradi razmer in težav s širjenjem koronavirusa je potrebno upoštevanje navodil in predpisanih ukrepov, zato smo nekatera prestavili oziroma odpovedali. V prihodnjih dnevih in tednih bomo z Društvom matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) skušali najti razmeram primerno obliko izvedbe še nerealiziranih tekmovanj ter to uskladili z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Končalo se je evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov

Novica iz dne 20.9.2021

Končalo se je evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov

Na Univerzi v Salamanci v Španiji je med 17. in 19. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov in inovatorjev – 32. tekmovanje EUCYS 2020/2021 (The European Union Contest for Young Scientists). Z 114 nalogami se je na hibridnem tekmovanju predstavilo 158 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 34 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih.

Srebro in posebna nagrada za mlada družboslovca

Novica iz dne 7.7.2021

Srebro in posebna nagrada za mlada družboslovca

Konec junija je na daljavo potekalo tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov družboslovnih smeri – The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, in pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Tekmovanje je organiziral Regionalni center za talente Beograd II, pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije pa se je slovenska ekipa mladih raziskovalcev tekmovanja udeležila četrtič zapored.

Srečko Štajnbaher med najzaslužnejšimi prostovoljci leta 2020

Novica iz dne 18.6.2021

Srečko Štajnbaher med najzaslužnejšimi prostovoljci leta 2020

Državni svet RS (DS) je slavnostno podelil plakete 14 najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem za njihovo delovanje na najrazličnejših področjih v minulem letu.

Nagrajenec je postal tudi Srečko Štajnbaher, naš zunanji sodelavec na področju mladinskega raziskovalnega dela, za kar je lani prejel Častni znak ZOTKS. Srečko pri ZOTKS že več kot 35 let aktivno sodeluje pri projektu Mladini prijazna znanost.

Do štipendije na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

Novica iz dne 24.5.2021

Do štipendije na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

Na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Regeneron ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki, izbrani na 54. Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki smo ga organizirali septembra 2020.

Socializem skozi želodec

Novica iz dne 12.5.2021

Socializem skozi želodec

23. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

V soorganizaciji z GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma smo prejšnji teden izpeljali 23. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom Socializem skozi želodec: novosti vsakdanje in praznične kuhinje v obdobju Jugoslavije. Letošnje tekmovanje je ob upoštevanju priporočil in ukrepov potekalo v prostorih Hiše Kulinarike v Novem mestu.