Svetloba zvezd

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času prvomajskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimajo naravoslovje, tehnika, psihologija in vesolje.

Eno od predavanj bo tudi "Svetloba zvezd".

Aristarh je okoli leta 150 pr. n. št. zvezde razvrstil v razrede glede na njihov sij. Najsvetlejše zvezde je dal v prvi razred, najšibkejše pa je uvrstil v šesti razred. V začetku 19. stoletja je Herschel s pomočjo instrumenta izmeril sij zvezd in določil magnitudno lestvico tako, da je ta, kolikor je bilo mogoče, ustrezala Aristarhovim razredom. Kako danes iz svetlobe zvezd, ki prihaja do nas, lahko ugotovimo sestavo, temperaturo, maso, izsev zvezde, njeno starost in termonuklearne reakcije, ki potekajo v njej, bomo izvedeli na predavanju.

Dr. Borut Jurčič-Zlobec je matematik, dolgoletni predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko in nekdanji predsednik Astronomskega društva Javornik. Na Zotkinih astronomskih taborih vodi skupino za astrofiziko. Je predsednik Zotkine komisije za tekmovanja iz znanja računalništva, pobudnik tekmovanja iz programiranja v Scratchu in član Zotkine komisije za mladinsko raziskovalno dejavnost s področja matematike. Pripravljal in spremljal je tekmovalce na mednarodne računalniške olimpijade. Je tudi avtor številnih knjig in prispevkov s področja matematike.

Predavanje bo predvidoma v sredo, 28. aprila, 10.30-11.30.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
petek, 16. April 2021