Astrofotografija za začetnike

Novica iz dne 11.2.2021

Astrofotografija za začetnike

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se še vedno ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi "Astrofotografija za začetnike".

Fotografija nebesnih teles je stoletja bila dostopna le znanstvenikom z dostopom do astronomskih vsot denarja. Skozi čas so tehnološki napredki privedli do nižanja cen, dandanes pa lahko osnovno fotografijo nočnega neba naredimo že z mobilnim telefonom. Na predavanju se bomo osredotočili na osnove astrofotografije in opremo, ki jo posameznik potrebuje za zajem fotografije. Zajeli bomo osnove optike in delovanja teleskopa, pogledali bomo tudi nekaj praktičnih primerov fotografije z osnovnimi DSLR fotoaparati in mobilnimi telefoni.

Andrej Hanžekovič je študiral fotografijo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Z njo se ukvarja že od malih nog, zelo zgodaj pa ga je začela zanimati fotografija nebesnih teles. Njegove fotografije že leta krasijo koledarje astronomskega društva Kmica iz Murske Sobote, prav tako na poletnih astronomskih taborih društva sodeluje kot mentor in Zotkin sodelavec. Poleg mentorstva na omenjenih taborih, je že več let dejaven kot strokovni vodja poletnega astronomskega tabora v Šalovcih, ki ga organizira Béla Szomi Kralj pod okriljem kulturnega društva Kralj Tomaž.

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 18. 2. in v četrtek, 25. 2.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
četrtek, 11. Februar 2021