Digitalni heroji raziskovalnega tabora Rogla

Novica iz dne 20.10.2020

Digitalni heroji raziskovalnega tabora Rogla

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT banner_26-28 web 700.jpg

V času jesenskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj prvič organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljenih imamo 15 predavanj in delavnic, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Digitalni heroji Raziskovalnega tabora Rogla".

Vas morda zanima, zakaj se udeleženci arhitekturne skupine Raziskovalnega tabora Rogla imenujejo digitalni heroji? Člani ekipe postanejo za nekaj dni pravi superheroji - varuhi kulturne dediščine, saj spoznajo delo arhitekta na področju varovanja kulturne dediščine – konservatorstva. Cilj skupine je priprava digitalnega arhitekturnega posnetka. Arhitekturni posnetek služi kot osnovna informacija o objektu in dandanes nastaja s pomočjo računalniških programov v digitalni obliki, v kateri je dokumentiranje in arhiviranje zelo preprosto. A kaj se zgodi s pomembnimi starejšimi obstoječimi objekti, kjer je arhiviranje obstoječega stanja ključnega dokumentarnega pomena? Tukaj nastopijo digitalni heroji, ki pripomorejo k ohranitvi naše kulturne dediščine in ustvarijo digitalni arhitekturni posnetek. Priprava posnetka seveda ni samo delo za računalnikom, k temu sodi marsikaj več. Skupaj se odpravimo na teren, kjer raziskujemo, izmerimo dejansko stanje s pomočjo merilnih pripomočkov – tesarskih merilnih trakov in novodobnim digitalnim laserskim merilcem razdalj ter pridobljene podatke zapišemo in skiciramo. Skiciranje ima v procesu velik pomen, saj je osnovna oblika likovnega izražanja posameznika. S skiciranjem vzpodbudimo našo kreativnost ter se pri tem tudi zelo zabavamo in sprostimo, med drugim pa se spoznamo z osnovami perspektivne risbe in akvarelne tehnike. Pridobljene podatke s terena digitalno pretvorimo z računalniškim programom AutoCAD v arhitekturni posnetek in ob tem osvojimo osnovne ukaze in funkcije programa in pripomoremo k digitalnem dokumentiranju kulturne dediščine.    

Barbara Lečnik je arhitektka - konservatorka, zaposlena na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Območna enota Maribor in mentorica Digitalnih herojev – arhitekturne skupine v sklopu Raziskovalnega tabora Rogla.

Predavanje bo predvidoma v torek, 27. 10.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 20. Oktober 2020