Jeziki, zgodovina in logika

Novica iz dne 10.2.2021

Jeziki, zgodovina in logika

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se še vedno ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi "Jeziki, zgodovina in logika".

Kako primerjamo jezike med seboj? Indoevropeistka in etimologinja bo predstavila primerjalno jezikoslovje: kako znanstveniki s pomočjo logike rekonstruirajo mrtve jezike, kako ugotavljajo, ali sta dva jezika sorodna med seboj in kako vemo, kaj so besede pomenile v času, ko so nastale.

Dr. Simona Klemenčič dela na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, predava tudi na Filozofski fakulteti v Ljubljani na oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje. Je članica upravnega odbora Mednarodne lingvistične olimpijade (IOL) in Azijsko-pacifiške lingvistične olimpijade (APLO). Je nepogrešljiva Zotkina zunanja sodelavka, članica Zotkine državne komisije za tekmovanje iz logike, predavateljica na poletnih šolah logike in seminarjih za mentorje, avtorica številnih nalog in vodja slovenske ekipe na lingvistični olimpijadi.

Predavanje bo predvidoma v petek, 19. 2. in v petek, 26. 2.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
sreda, 10. Februar 2021