Kaj je superprevodnost in zakaj je res super?

Novica iz dne 10.2.2021

Kaj je superprevodnost in zakaj je res super?

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Ker se še vedno ne moremo družiti v živo, bomo dogajanje pripravili v virtualnem svetu. Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi "Kaj je superprevodnost in zakaj je res super?".

Pred 110 leti so pri hlajenju kovin globoko pod vrelišče tekočega vodika ugotovili, da nekatere popolnoma izgubijo električno prevodnost. Lani so odkrili prvi material, ki ima to lastnost tudi pri sobni temperaturi. Odkritje, ki bi lahko revolucioniralo prenos električne energije, delovanje številnih elektronskih naprav, pocenilo diagnostiko in prineslo hitre vlake, ima le en kavelj. Potrebujemo zelo visoke tlake. V predavanju bomo pogledali, kaj je superprevodnost, zakaj nastane, kako se odrazi in kaj si lahko obetamo v prihodnosti.

Dr. Matej Huš je zaposlen na Kemijskem inštitutu, kjer se ukvarja s teoretičnim opisom kemijskih reakcij in računalniškimi simulacijami. Z ZOTKS že vrsto let sodeluje pri tekmovanjih iz kemije in naravoslovja. Aktivno sodeluje tudi popularizaciji znanosti.

Predavanje bo predvidoma v petek, 19. 2. in v petek, 26. 2.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
sreda, 10. Februar 2021